Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.09.11. 23:32

Megáldották a felújított máriapócsi bazilikát

<p>Szombaton hatalmas ünneplő tömeg és szinte a teljes magyar katolikus püspöki kar gyűlt össze, hogy részt vegyen azon a hálaadó szent liturgián, aminek keretében megáldották a felújított máriapócsi bazilikát, ahol két Szűz Mária kegykép is könnyezett.</p>

Az eredetit Lipót császár Bécsbe vitette, ma is ott van, ezért készült a kegyképről másolat, ami ugyancsak könnyezett, ráadásul nem is egyszer, így vált az egyik legismertebb kegyhellyé Máriapócs. Az uniós támogatással egy év alatt felújított templom környezet is új külsőt kapott. A munkálatokat Keresztes Szilárd indította el. A templomot Kocsis Fülöp görög katolikus püspök vezetésével körbejárták.

Ezután misét adtak, majd Cyril Vaszil érsek atya a keleti kongregáció tagja végezte a liturgiát. Utána a templom előtti területen Christoph Schönborn bíboros bécsi érsek mondta el a szentbeszédet. Ő ott szolgál, ahol az eredeti ikont őrzik. Beszéde elején magyarul üdvözölte a megjelenteket, külön is megemlítve Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnököt, és a kormány képviseletében Balogh Zoltán államtitkárt.

Miért könnyezik Mária?

- Miért történt a könnyezés csodája, miért könnyezett a másolaton is Mária? - tette fel a kérdést érsek úr, majd így folytatta: hisz az eredetit Lipót császár elvitette Bécsbe, ahol most is tisztelik, naponta több ezer gyertya ég előtte. Miért sírt Mária nem volt elég ok az örömre? Azért sír, mert mi keresztények nem követjük megfelelően az ő fiát. Miért különleges még ez a kegykép, azért, mert ahogy látjuk, Mária Krisztusra mutat, Jézus azonban nem emeli áldásra kezét, hanem azt mondja, ő Mária, Máriát mutatja nekünk.

Később így folytatta: Nem hoztam magammal az eredeti ikont, nem tudom elvenni Bécstől, de a másolat többször is könnyezett, az eredeti már nem. – Helyette egy más ajándékot nyújtott át Kocsis Fülöp atyának, a Stefansdomból egy ereklyét. Kocsis Fülöp püspök úr megköszönve enyhe mosolyt csalt a hallgatóság arcára, amikor elmondta, az eredeti kegyképet egy feltétellel kaphatta volna meg Máriapócs, ha cserébe átadja a másolatot. Az ünnepség további részében áldást osztottak, miközben a látogatók gyönyörködtek a templom szépségében, áhitatuk jeléül gyertyát gyújtottak.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik