Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.24. 13:10

Szent István-napi dombrádi elismerések

<p>Idén egy nyugdíjas pedagógust és egy köztisztviselőt jutalmaztak kiemelkedő közéleti, kulturális munkálkodásért.</p>

A dombrádi képviselő-testület néhány éve Dombrád Városért – Pro Urbe kitüntető díjat adományoz azoknak a polgároknak, akik a város gazdasági, kulturális, társadalmi, egészségügyi fejlődése terén hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, és ezzel jelentősen hozzájárultak a település szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.

A képviselő-testület a PRO-URBE díjat első ízben –  2008 évben – Háda Sándort, a Dombka 2003. Zrt elnök-vezérigazgatóját jutalmazta, míg idén a díjat Láczay Györgyné nyugdíjas pedagógus kapta az új kenyér ünnepén. Kozmáné Kasza Veronika polgármester köszöntő szavaiból kiderült, hogy Láczay Györgyné négy évtizede meghatározó személyisége a város kulturális életének. Testvérével együtt jómódú családba született, ahol az alapvető érték: a hit, a szeretet és a szorgalmas munka volt. A szülőknek igénye volt arra, hogy a tehetséges gyermekeiket taníttassák a gazdasági nehézségek, illetve a II. világháború okozta nehéz évek ellenére is.

A kitüntetett elmondása szerint, gyermekkori vágya teljesült azzal, amikor 1957 nyarán kitűnő eredménnyel szerezte meg tanítói oklevelét, melyet később háztartási ismeretek és gyakorlatok szakirányú végzettséggel gazdagított. 1975-ben pedig történelemből szerzett szaktanári diplomát. Pályája első éveiben népi játékokat gyűjtött és tanított.

Szárnyaltatni kell a gyerekeket

Pályája második felében történelmet tanított. Elmélete az volt, hogy azokat a gyerekeket, akik tanórán kívül többre képesek, szárnyaltatni kell. Így adott lehetőséget diákjainak már 5. osztálytól egy-egy önálló előadásra. 10 évig volt iskolai könyvtáros, ebbéli munkája során vonzóvá tette a bibliotékát. Közéleti munkálkodása is példaadó: titkára volt a Történelmi Emlékbizottságnak, mely a II. világháborús emlékhelyet hivatott létrehozni, értékeket teremtett honismereti szakköreivel, 1997-ben született meg az a helytörténeti gyűjtemény, amelynek ő az állandó tárlatvezetője.

Számos Dombrádról elszármazott számára már szinte csak a múzeumban található tárgyak idézik fel gyermekkoruk éveit. Láczay Györgyné volt a 2000-ben megalakuló Dombrád és Térsége Kossuth Egylet első elnöke volt, s alapító tagja a nyugdíjasklubnak és az énekkarnak. 2000-ben a képviselő-testület „Zászlóanyának” kérte fel. A polgármester köszöntője végén úgy fogalmazott: a Láczay család háza nemcsak biztos kikötő, de világítótorony is. A kitüntetett örömében sokak mellett a szűk család: ugyancsak nyugdíjas tanár férje, ügyvéd fia, fogorvos lánya és négy unokája osztozott.

Dombrád közszolgálatáért

Szintén a Szent István-napi ünnepségen adták át a Dombrád Város Közszolgálatáért díjat Barilló Ferencné köztisztviselő részére.

Az idei kitüntetett a polgármesteri hivatal főmunkatársa, aki egy év híján négy évtizede áll a köz szolgálatában. Az érettségi mellett könyvelő, tervező és statisztikusi képesítést is szerzett. Ezt követően lett előadó az akkori tanácsnál: az  önkormányzat lett az első és eleddig egyetlen munkahelye. Tudását mindig fejlesztve, nagy szakmai tapasztalattal, rutinnal áll helyt a szakmai pályán és oldja meg szerteágazó munkaköri feladatait.

Felsőfokú költségvetési, közgazdasági, pénzügyi és gazdálkodásszervezési oklevelének megszerzése után a pénzügyi csoport élére került, jelenleg is ezt a tisztséget tölti be. A városvezető szerint a díjazott példamutatóan bánt mindig a saját, de a mások idejével is: elsőként érkezik a munkahelyre, s utolsóként távozik. A hivatali munkaközösség meghatározó személyisége, de emellett részt vesz a káros közéletében is. Több helyi civil szervezet tagja: a Nyírvidéki-Rétközi Kisvasúti és Turisztikai Társulás elnökségi és alapító tagja, alapító- és a mai napig aktív tagja a Dombrádi Városvédő és Városszépítő Egyesületnek, a Dombrádi Sportegyesületnek évekig volt elnökségi tagja és a pénzügyi vezetője. A kitüntetett házas, férje a Dombka 2003. Zrt. Üzemmérnöke. Két gyermekük van: Beatrix és Péter.

- Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!