Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.13. 15:00

Bronzba foglalt Fűszerszámosok Nyíregyházán

<p>Címvédőként, királyi szakáccsal vágott neki a nyíregyházi Fűszerszámosok Szakács Baráti Köre az augusztus elején megrendezett Nagyszakácsi Királyi Versenynek.</p>

A 18. alkalommal meghirdetett gasztronómiai seregszemle igazi kihívás minden ízmesternek, hiszen nem csupán középkori ételeket kellett főzniük, de a XIV. és XV. század alapanyagait és fűszereit, valamint az akkori technológiai eljárásokat alkalmazva lehetett csak megsütni, főzni és tálalni az étkeket. Már maga a menűsor összeállítás is igazi kihívás, legyen egyedi, ízletes és rendelkezésre álljon minden alapanyag. A kezdeti nehézségeket leszámítva, a szponzoroknak köszönhetően a címvédés reményében kelt útra Parádi Tibor, Kovács Levente, Konyári Sándor és Oláh Attila.

Bronz a Fűszerszámosoknak

– Bizakodva, áhitattal fogtunk a pakoláshoz, a dekorlásához és a legfontosabbhoz az ételek elkészítéséhez – mondja Oláh Attila. Vlad Tepes erdélyi fejedelemmé választásának 550. évfordulójára havasalföldi, erdélyi étkekből megálmodott menüben kecskeagyvelőtől, a füstölt marhanelyven át a fürjig számtalan alapanyagot, és egyedi fűszereket felhasználva készült el a már ránézésre is mesteri tál.

A királyi szakácsok földjén a zsűri az eredményhirdetéskor bronzéremmel, emlékplakettel és oklevéllel jutalmazta a Fűszerszámosok embert próbáló és sokakat lenyűgöző munkáját.

A menü: Vlad Tepes „Drakula Gróf”erdélyi fejedelemmé választásának 550. évfordulója tiszteletére!
Előétek: Páftétum kecskének agyveleiből, zöldfűszerszámos karbonátával, friss kecskesajttal, zölddióval, füstölt marhanyelven át a harcsáig tengeri szőllős mandolás kenyérrel.
Leves: Bran kastély erdeiből szedett Csalánnak lévje füstös marhának nyelvivel,ökör szemivel savanyún czipóban.
Gyomorkedveskedő étek: Olt folyómból fogott bajisszos harcsám tyúkmonyos sásával
Főétkek: Kemencében sült szalonnás fürjmadár köleskásában, földtálban erjesztett kapros káposztával.
Havasföldi felcsontolt, sárkányfüves töltött kecskefi meggyfa karóba húzva,sáfrányos lévben.
Desszert: Utolsó fogásba, AZ gyümölcsöt amit AZ alkalmatosság hozza, mindenféle patikábúl való nádmézes konfectummal buritott velőshurka,Drakula míves tortátával.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!