Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.09.22. 15:56

Autómentes nap: „Gyakorlatban nagyon nem működik…”

<p>Nyíregyháza - Annak ellenére, hogy&#160;hétfőn van az európai autómentes nap, nem volt tapasztalható különösebben, hogy kevesebb gépjármű közlekedett volna&#160;a városban. &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/automentes-nyiregyhaza-vilagnap.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Sőt, délelőtt kimondottan nagy volt a forgalom, így úgy döntöttünk, néhány autóst fülön csípünk és kifaggatjuk őket, vajon-muszáj volt-e ma autóba ülniük.

Az európai autómentes nap, nem hivatalosan: autómentes világnap; egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra.

Talán elfogadható az a feltételezés, hogy a felsorolt megállapítások Nyíregyházán is helytállóak. A városban nagy az autósforgalom és a városképnek sem tesz jót a tömérdek autó látványa.

Az éppen autójába beszállni készülő Delanics Györgynét a Korona szállónál találtuk, aki kérésünkre elmondta, azért kényszerül autóba minden nap, mivel a munkahelye nagyon messze van. Az autómentes nap eszméjével mellesleg egyetért, de ahogy fogalmazott – „Ez gyakorlatban nagyon nem működik.”

„Én odahaza soha sem ülök bele” – mondta Garai Mihály, amikor az autózásról kérdeztük. Megtudtuk, hogy Garai úr támogatja a környezetkímélő megoldásokat, de azt megjegyezte, hogy a tömegközlekedési eszközök viteldíjai túlzottan magasak. „Busszal hármunknak ezerötszáz forintba kerülne az út.” Az autózás melletti további érvként említette, hogy – „Így nincs időhöz kötve az ember.”

Gégény Gyula az autójában ült, amikor megszólítottuk. Gégény úr közölte, hogy szerinte vannak olyan helyzetek, amelyeket autó nélkül nem lehet megoldani.

„SOS-es helyzet”- így fogalmazott Karafáné Marosvári Marianna, amikor arról érdeklődtünk, hogy ma miért ült autóba. A hölgy elmondta, hogy odahaza kizárólag gyalogosan közlekedik.

Kocsmárné Dedics Vera éppen olyan helyzetben volt, amelynél kénytelen volt autóba ülni. A „muszáj-helyzet” ahogy ő fogalmazott abból állt, hogy a testvére egy kisebb balesetet szenvedett, őt hozta orvosi vizsgálatra.

Az európai autómentes nap alapvetően egy jó kezdeményezés, csak sokan nem vesznek róla tudomást. Talán az sem meglepő, hogy az általunk megkérdezett autósok között is mindenkinek volt egy tuti alibije arra, hogy miért kellett ma autóba ülnie.

 Kapcsolódó cikkek:

-M. István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!