Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.12. 19:30

A csodaszarvasról regélt Jankovics Marcell Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Ma már Magyarország az egyetlen képviselője ennek a szépséges hagyománynak. Ennek olyan jelentése is van, amelyről csak kevesen tudunk, hogy például az agancs fényszimbólum. Nem véletlenül rakják az agancs alá a napot és a holdat. <A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/szilajdob_jankovics_marcell_nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A Tégy a Jövőért Egyesület szervezésében indított rendezvénysorozat szerda esti előadása ezúttal a múltba, mégpedig a magyarság gyönyörűséges legendavilágába kalauzolta a hallgatóságot Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Általános Iskolában. Ebben avatott mester segített, Jankovics Marcell személyében, aki „Mély a múltnak kútja” című előadásában a csodaszarvas legendáriumát elevenítette meg közönségének.

Jankovics Marcell a Kelet-Magyarországnak elmondta, hogy a magyarok aranyszarvasáról, a csodaszarvasról szóló előadásában lényegében az agancsábrázolást követi nyomon Szibériában, az Ural vidékéről és kapcsolja össze azokkal az ábrázolásokkal, amelyek a magyar hagyományokban is jelen vannak.

– Ennek olyan jelentése is van, amelyről csak kevesen tudunk, hogy például az agancs fényszimbólum. Nem véletlenül rakják az agancs alá a napot és a holdat, és nem véletlenül kapcsolódik hozzá a kereszténységben is egy olyan elképzelés, mint Szent László legendájában, aki azt mondja, hogy nem agancs az, amit látunk, hanem fényes tollak és fényes szárnyak.

Ma már Magyarország az egyetlen képviselője ennek a szépséges hagyománynak – mondta Jankovics Marcell.
Az előadást a Szilajdob Együttes, s a Nyíregyházi Zeneművészeti Szakközépiskola Ütőhangszer Együttesének játéka tette még színesebbé.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!