Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.10.04. 11:50

Egyenelő esélyt a tanyákon élőknek

<p>Nagykálló - A távolabb élőknek lehetőségük legyen valamennyi szolgáltatás igénybevételére. <A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/egyenlo-eselyt-a-tanyakon-eloknek/cn/szon-news-km_01-20071004-115121"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/sysres/sites/szon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /></A></p>

A nagykállói önkormányzat mikrobusz megvásárlásra kapott – több mint 6 millió forintos – támogatást. Mivel Nagykállót több tanya veszi körül, ezért az ott elő idős, beteg emberek életét szeretnék megkönnyíteni, hogy könnyebben eljussanak a városközpontba.

Minden önkormányzat alapvető érdeke, hogy a településen élők a meglévő közszolgáltatásokhoz egyenlő eséllyel és feltételekkel jussanak. Nagykállóban, mivel nincs helyi buszjárat, ezért a központ, a hivatalok, vagy a szociális-, egészségügyi intézmények megközelítése a külterületeken élő, főleg idős, beteg embereknek problémát jelent. Ezeknek az embereknek az életkörülményein szeretne javítani az önkormányzat.
Nagykállóhoz több tanyaLudastó, Forrás-dülő, Birke-, Czukertanya, – tartozik, amelyek távolabb esnek a központtól. Ezeknek a településrészeknek az integrációját, a szociális közszolgáltatások elérését szeretné biztosítani az önkormányzat. Ennek része, hogy pályázatot nyújtottak be az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanácshoz egy gépkocsi megvásárlásához, amellyel a külterületeken élő rászorultak szállítását szeretnék megoldani.
A nagykállói önkormányzat a gépkocsi megvásárlásához a Fejlesztési Tanácstól 6 milló 184 ezer 800 forint támogatást nyert, amit saját forrásból 1 millió 546 ezer 440 forinttal egészítettek ki.
– Az önkormányzat célja az esélyegyenlőség megteremtése és biztosítása, amelynek része az is, hogy a távolabbi településrészeken élőknek lehetőségük legyen valamennyi szolgáltatás igénybevételére – hangsúlyozta Juhász Zoltán polgármester. – Az önkormányzati közszolgáltatások, a szociális és egészségügyi ellátás biztosítása mellett a tanyagondnoki feladatok ellátását segíti a jövőben ennek a gépkocsinak a megvásárlása. De említhetném a Nagykállóban működő nyugdíjasok napközi otthonát is, amelyet sok egyedülálló idős ember rendszeresen igénybe vesz. A külterületeken élők számára azonban az otthonba való eljutás külső segítség – rokon, ismerős – nélkül eddig megoldhatatlan volt, a jövőben a gépkocsival ezeknek az embereknek a be- és hazautaztatása könnyen megoldható lesz.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!