Dárda és golyó

Petrik József

Miközben a fél világ, de nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy az egész, már fél szemmel Katarra, a futball-világbajnokságra figyelt, két, korábban kocsmasportnak titulált nagy verseny zajlott a Brit-szigeteken. Persze, a darts és a sznúker megítélése – ezekről van ugyanis szó – már jó néhány éve jócskán felértékelődött a népszerűsége okán.

Lehet, hogy urbánus legenda, de pár évvel ezelőtt a holland dartsbajnokság döntője egybeesett az Ajax–Feyenoord labdarúgó-rangadóval, és egyes állítások szerint, a dartsfinálét többen nézték meg a tévében, mint a focimeccset. Ha a történet igaz, az elég jól beárazza az ominózus sportágakat is.

Mindenesetre, a most véget ért Grand Slam of Darts wolverhamptoni döntője, illetve az egész sorozat telt házat vonzott,

és ez a finálé sem maradt meglepetések nélkül.

Született a tornán kilencnyilas, és a „visszatérő” holland Raymond van Barneveld kétszer is legyőzte, így búcsúztatta a világelső és címvédő walesi Gerwyn Price-t. Sőt, a sokak által legjobbnak hitt Michael van Gerwen számára a feltörekvő Luke Humphries jelentette a végállomást. A major torna döntőjét két angol vívta, Michael Smith és Nathan Aspinall. Egyikük sem számít a szakmában zöldfülűnek, sőt Aspinall már egyszer meg is nyerte a UK Opent. A wolverhamptoni csatában azonban Smith bizonyult jobbnak 16–5-re. Ezzel hatalmas gát szakadhatott át benne, hiszen nyolc elveszített televíziós döntője után végre célba ért, és megszerezte első major torna győzelmét.

Eközben York városában, a Barbican Centre-ben a világ legjobb „golyóbűvölői” léptek – dákóval kezükben – a zöld posztóval borított asztalok elé. A UK Championship 2022 sznúkertornán az első „csoda” már a harminckettőbe jutás során megtörtént. Jimmy White, 2010 után került be újra a legjobb 32-be, 1993 után ő az első, 60 évesnél idősebb játékos, akinek ez sikerült. Persze, aki ismeri White múltját, az azért nem lepődött meg annyira, hiszen az angol fénykorában hatszor játszott világbajnoki döntőt. Igaz, mindet elveszítette.

A végső győzelmet az északír Mark Allen szerezte meg. Mondhatni magabiztosan verte a kínai Ding Junhuit. Holott a papírforma az ázsiai győzelmét ígérte, hiszen Ding a negyedik sikerére hajtott, miközben Allen az elsőre. A döntő, enyhén szólva, óriási fordulatokat hozott, ugyanis az északír 6–1-es hátrányból fordított 10–7-re, és nyert.

Ezt a két példát csak azért hoztam fel, hogy alátámasszam, a kis dárdával és golyóval is lehet majdnem annyi izgalmat okozni, mint egy futball-labdával.