Jegyzet

2022.08.18. 06:30

Nincs zsarolás

Bódi Csaba

Kétszázezer forintos aláíráspénz és mellé 50 ezer forint havonta. Fogalmazzunk úgy, hogy ez költségtérítés, más jogcímen hivatalos kifizetés nem történhet amatőr sportolónak. Ha mégis, akkor az a klasszikusan vett fekete pénz kategória, amit ugye lehet tiltani, de megakadályozni aligha. Fenti példa nem a képzelet szüleménye, klubvezetőtől származó adat, megspékelve azzal, hogy egy fokkal lentebb, vagyis a megyei III. osztályba idén nyáron azzal csábították el a meg nem nevezett egylet egyik labdarúgóját, hogy a focista 150 ezer forintot érő „dedikálását” meccsenként 25 ezer forinttal toldja meg az átigazoló egylet. Gyorsan rögzítendő tény, hogy a megállapodásban nem szerepel eredményességre vonatkozó kitétel.

Ahogy minden átigazolási időszakban, úgy ezúttal is akadt olyan sportköri elnök, aki kikelt magából és előremutató elképzelésként felvázolta, miként kellene működtetni az amatőr focit – zsebbe vándorló pénzek nélkül. Közéjük tartozik a Tiszaalpári SE első embere. A Bács-Kiskun megyei egylet első embere, dr. Patak Sándor a klub közösségi oldalán tett bejegyzésben írta, hogy „Megszűnik a játékosoknak történő feltétlen megfelelés, az egyesület biztosítja a sportolási lehetőséget – a saját feltételei szerint – a falu lakosságának. Ha ez elfogadható, akkor várunk szeretettel mindenkit, ha nem, akkor nem szükséges igénybe venni ezt a szolgáltatást. Nem fogunk meghátrálni, aki beáll a sorba, azt tisztelni fogjuk, a többieket elfelejtjük! Nincsenek sztárok, nincsen ingyen cipő, nincsen zsarolás.”

A forradalmi gondolatok igazságtartalma megkérdőjelezhetetlen. A kezdeményezés üdvözlői nagy számban gratuláltak az elnöki szavakhoz, mi több – segítendő a megtisztulás útjára lépett kisegyesületet – az erkölcsi kiálláson túl bérletvásárlást is előrevetítettek. Eközben az érintett játékosok mélyen hallgatnak, noha előjöhetnének azzal, hogy ők csak élnek a lehetőséggel, miért is ne fogadnák el a pénzt, ha akad (elnök, támogató, edző), aki azt adja. 

A taós támogatással trükköző vezetői mentalitás is szorosan idetartozó módon viszi abba az irányba a sportágat, ami – a jövőt majdhogynem teljesen figyelmen kívül hagyva – csak egészen rövid távú előnyöket hordoz. 

Lehet, hogy a pénzügyi elszámolás és elszámoltatás jó irányba halad, de jobbára és elsősorban azt látni, hogy akadnak gyorsan ívelő pályára állt sportszervezetek, azt már nem, hogy a borítékolható bukást követően megtörtént-e a felelősségre vonás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!