Jegyzet

2022.02.10. 06:30

Régi regék újratöltve

Novák Miklós

Liu Shaolin Sándor drámája a rövid pályás gyorskorcsolyázás férfi 1000 méteres számában valószínűleg nem csak magyar szemmel a téli olimpia legnagyobb drámája. Noha a pekingi játékokat a digitalizáció korában és vívmányai mellett, egyúttal falansztert idéző körülmények közepette rendezik, a téli olimpia még mindig magán hordozza a sport rég múltjának báját.

Magyar idő szerint szerda hajnalban két drámai esetet is láthattunk. Mikaela Shiffrin, az alpesi sí legnagyobb női sztárja műlesiklásban, túlzott bizonyítási vágytól égve, az első futamban az ötödik kaput sem érte el, és kiesett. Esélyesként ugyanígy járt korábban óriás-műlesiklásban. A 26 éves amerikai kiválóság – aki 18 évesen, már Szocsiban győzött – a kamerák előtt tört össze, arról beszélt, önvizsgálatot kell tartania, mert elillant a hite.

A 36 éves amerikai Lindsey Jacobellis viszont akkor ért fel a csúcsra, amikor talán már nem is remélte. Ő még a 2006-os torinói játékoknak volt a negatív hőse. A hódeszkások női krosszdöntőjében nagy előnnyel vezetett, az utolsó előtti ugratónál azonban fölényesen viselkedett, bedobott egy trükköt a levegőben, ami azonban megbosszulta magát, a leérkezésnél elesett, a svájci Tanja Frieden pedig megelőzte, s neki csak az ezüst jutott. Jacobellis Vancouverben és Szocsiban a döntőbe sem jutott be, Phjongcshangban pedig csupán három ezreddel maradt le a bronzéremről – miközben a szám ötszörös világbajnoka. A sors Pekingben kárpótolta a csalódásokért.

A sílövő Makszim Cvetkov másfél év kihagyás után tért vissza erre az idényre, s közben koronavírus-fertőzés miatt három hetet ki kellett hagynia. A biztos kezű lövészként ismert orosz biatlonistát mindenki sötét lóként kezeli. A 20 km-es számban eljött élete nagy pillanata. Három hibátlan sorozat után a negyedikben is négy korongot magabiztosan leszedett már, méghozzá pillanatok alatt. Akkor aztán hirtelen átfuthatott az agyán, ha az utolsó kísérletét sem rontja el, ő az olimpiai bajnok. Hosszasan kivárt, mégis hibázott, s nemcsak hogy az aranyról, de még a dobogóról is lemaradt a leblokkolás miatt.

A síugró vegyescsapat-versenyben az aranyra is esélyes négy nemzet – német, japán, osztrák, norvég – egy-egy tagját is kizárták szabálytalannak minősített ruházat miatt. Dacára annak, hogy az érintettek ugyanazt a szerelést viselték, mint korábban az egyéni viadalban.

A dráma akkor igazán tragikus, ha a rendező közbelép, 

azaz részrehajlás alakítja a folyamatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!