jegyzet

2021.02.09. 06:30

Sokk

Fábik Tibor

Akárhogy is nézzük, felbomlott az év csapata.

Január elején az Év sportolója gálán az egyéni sportágak csapatversenyében a Babos Tímea, Kristina Mladenovic teniszpáros hatalmas fölénnyel nyerte meg a szavazást, több voksot kapott, mint a második, a harmadik és a negyedik együttvéve. Igaz, hogy a 2020-as esztendő a koronavírus-járvány miatt csendesebb volt, de Babosék 2019-ben is elvitték itthon a pálmát, a szavazáson a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon győztes női kajaknégyesünket is lenyomták.

A duó egy olyan professzionális sportágban halmozza a sikereket, amelyet az év folyamán milliók követnek figyelemmel a televíziós közvetítésekben. S ugyan a Grand Slam-tornákon a párosgyőzelem nem mérhető az egyesben aratott diadalokhoz, attól még például Taróczy Balázsra is mindenhol wimbledoni bajnokként tekintenek. (Aki amúgy Roland Garros-győztes is a svájci Heinz Günthardttal.)

Babos Tímea négy Grand Slam-győzelemnél jár, a francia Mladenoviccal kétszer nyerte meg a Roland Garrost (2019, 2020), kétszer az Australian Opent (2018, 2020), és Melbourne lehet a kedvenc helyszíne, ahol 2019-ben is, vagyis három egymást követő évben döntőbe jutottak. Idén nem fognak, mert a francia lány néhány nappal a rajt előtt közölte, hogy fáj a lába, ezért most nem kíván indulni párosban. Mi tagadás, fura lába van, mert kiderült, hogy a jóval megerőltetőbb egyest játszva, amikor egyedül kell berohangálni a pályát, annyira nem is fáj, Kiki kisasszony szingliben ugyanis benevezett a tornára. Apró adalék: párosban a győztesek fejenként 300 ezer ausztrál dollárt kapnak (mintegy 67 millió forintot), ehhez egyesben a 16 közé kell jutni – Mlade­novic az 50. a világranglistán. Vagyis párosban könnyebben is tudna pénzt keresni.

Nem csoda, hogy a történtek sokkolták Babost, aki viszont váratlanul szingli lett. Korábban akadtak fura nyilatkozatai egy-egy vereség után, amikor azt fejtegette, hogy ő mindent megtett, de a társa sokat hibázott. Ilyesmit mondani a nagyvilágnak akkor sem elegáns, ha így is történt. Ám ez rég volt, az utóbbi időben mindig azt hallottuk, hogy teljesen egy hullámhosszon vannak, nem csak „munkatársak”, jó barátnők is.

Babos most leszögezte, hogy a kéthetes karantén alatt nem vesztek össze, és nem is rúgták ki egymást.

„Nagyon remélem, hogy az Australian Open után ismét együtt játszunk majd. Most hagyjuk ezt a történetet picit leülepedni, a verseny után beszélünk róla, mi legyen a folytatás.”

Akárhogy is alakul, ugyanolyan már nem lesz, mint eddig volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!