nemzetközi labdarúgás

2020.05.26. 15:00

Bizonytalanság lengi körül az európai focit

A fehérorosz, a feröeri, a német, az észt, az örmény, a magyar és a cseh bajnokságokban már van élet.

Berecz Csaba

Budapest 20200523 Labdarúgás 2020 NBI NB1 OTP Bank Liga Ferencváros FTC Debrecen DVSC Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Eldar Civic Szécsi Márk

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi

Európában a koronavírus februári-márciusi felbukkanása után egy kivételével minden nemzeti labdarúgó-bajnokság félbeszakadt vagy nem indult el a tervezett időpontban (azok, amelyek nem őszi, tavaszi rendszerűek, hanem naptári évhez kötöttek).

Március második felétől április végégig az öreg kontinensen az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 55 tagországa közül csak egyben, Fehéroroszországban zajlottak a bajnoki küzdelmek. Május 9-én Feröer csatlakozott hozzájuk, ott indult el a bajnokság az 1. fordulóval. Egy héttel később a Top5 bajnokságok (német, francia, angol, olasz, spanyol) közül elsőként Németországban rendeztek ismét meccseket, majd Észtország „feltámadását” követően a múlt héten szombaton további három nemzeti bajnokságban is tétmérkőzéseket játszottak, Örményországban, Magyarországon és Csehországban.

Ez azt is jelenti, hogy jelenleg hét államban van versenyszerűen működő labdarúgás. Ugyanennyi országban pedig idő előtt lehúzták a rolót. Belgiumban, Cipruson, Franciaországban, Hollandiában, Máltán, Skóciában és Walesben döntöttek úgy, illetve vált lehetetlenné, hogy a félbeszakadt bajnokságokat július végéig befejezzék.

Május 25.

Ugyanis az UEFA ezt a dátumot jelölte ki a nemzeti szövetségeknek arra, hogy a 2019/20-as évad küzdelmeit lezárják. Ez éppen két hónappal több az eddigieknél, ugyanis alapesetben május 31-e lett volna a lehetséges utolsó játéknap az őszi-tavaszi rendszerű bajnokságokban. A határnap kényszerű módosítása miatt a 2020/21-es nemzetközi kupaidény játéknapjait is újra kell írnia az európai szövetségnek. Erre való tekintettel az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtói bizottsága az április 23-i ülését követően egy útmutatót adott ki a következő évadra vonatkozó nemzetközi kupás indulási jogok megszerzéséről, amelyben egy kulcsdátum szerepelt, a hétfői nap. Ezen időpontig kellett értesíteniük a nemzeti szövetségeknek az Európai Labdarúgó-szövetséget arról, hogy tudják-e a hazai versenyeiket újraindítani, és ha igen, akkor mikor, továbbá azt is jelenteni kellett, hogy milyen formában (az eredeti kiírás szerint vagy módosítással) tervezik befejezni az évadot.

Azon országok szövetségeinek, amelyek valamilyen ok miatt nem tudják, tudták restartolni a bajnokságaikat, és idő előtt befejezettnek kellett nyil­vánítaniuk a hazai sorozatukat, szintén május 25-ig kellett értesíteniük az UEFA-t ennek a tényéről, és ezzel együtt indokolást is vártak, hogy milyen okok miatt nem volt lehetséges az idény előtti terveknek megfelelő befejezés.

Újraindítás előtt

A 7, már zajló bajnokság és a 7, már befejezettnek nyilvánított küzdelemsorozat mellett a következő napokban, hetekben a tervek szerint 23 országban játszanak majd élvonalbeli bajnoki mérkőzéséket, ugyanis Dániában, Lengyelországban, Szerbiában, Ukrajnában, Montenegróban, Izraelben, Litvániában, Finnországban, Ausztriában, Portugáliában, Albániában, Horvátországban, Bulgáriában, Szlovéniában, Görögországban, Romániában, Koszovóban, Törökországban, Szlovákiában, Izlandon, Svédországban, Norvégiában és Oroszországban már bejelentették, hogy mikortól indul újra a futballélet.

Ezzel szemben az UEFA 18 tagországában bizonytalan a helyzet a folytatást illetően, a Top5 bajnokságok közül háromban, az olaszoknál, a spanyoloknál és az angoloknál sincs meg még az újrakezdés időpontja, bár mindhárom országban a júniusi folytatást tervezik. Rajtuk kívül az andorrai, az azeri, a bosnyák, az északír, az északmacedón, a gibraltári, a liechtensteini, a luxemburgi, a San Marinó-i, a svájci, valamint a grúz, az ír, a kazah, a lett és a moldáv bajnokságok befejezése, lezárása bizonytalan, bár utóbbi ötnek a 2020/21-es nemzetközi kupaévad kapcsán nincs jelentősége, ugyanis ezekben az országokban naptári éves bajnokság zajlik, és az őszi kupaindulók már ismertek (kivéve a moldáv kupagyőztest).

Érdekesség, hogy azoknak az országoknak, amelyekben a márciusi félbeszakadások után nem tudták mérkőzésekkel befejezni az idényt, hétfőig kellett a nemzetközi kupasorozatokra csapatokat jelölniük, objektív, átlátható és megkülönböztetéstől mentes szempontok, a 2019/20-as évadban elért eredmények alapján.

Az UEFA 55 tagországának labdarúgó bajnokságiról

Jelenleg is működők (7)

Fehéroroszország (naptári éves): március 19-től, az 1. fordulótól folyamatosak a mérkőzések a bajnokságban.

Feröer (naptári éves): május 9-én elindult bajnokság, az 1. forduló mérkőzéseivel.

Németország: március 11-én, a 25. forduló után szakadt félbe, május 16-án újraindult, a záró, a 34. kör kört követően a bajnokság tervezett befejezésének időpontja június 27.

Észtország (naptári éves): március 8-án, az 1. forduló után szakadt félbe, május 19-én újraindult, a 2. fordulóval.

Örményország: március 13-án, a 17. forduló után szakadt félbe, május 23-én újraindult, a 10 körös rájátszás követően a bajnokság tervezett befejezésének időpontja július 14.

Magyarország: március 14-én, a 25. forduló után szakadt félbe, május 23-án újraindult, a hátralévő 8 kört követően, a bajnokság tervezett befejezésének időpontja június 27.

Csehország: március 9-én, a 24. forduló után szakadt félbe, május 23-án újraindult, a hátralévő 6 kört követően, a bajnokság tervezett befejezésének időpontja június 14.

Beindítás előtt állók (23)

Törökország, Szlovákia, Izland, Svédország, Norvégia, Oroszország)

Dánia: március 9-én, a 24. forduló után szakadt félbe, az alapszakaszból hátralévő 2 kör, május 28-án folytatódik, a rájátszást követően a tervek szerint július 26-án zárul a bajnokság.

Lengyelország: március 9-én, a 26. forduló után szakadt félbe, május 29-én folytatódik, a tervek szerint a hátralévő 4 kört követően június 14-én zárul a bajnokság.

Szerbia: március 14-én, a 26. forduló után szakadt félbe, a rájátszást törölték, az alapszakaszból hátralévő 4 fordulót május 29-én folytatják, a tervek szerint június 20-án zárul a bajnokság.

Ukrajna: március 15-én, a rájátszás 1. fordulója után szakadt félbe, május 30-án folytatódik, a tervek szerint a hátralévő 9 kört követően július 19-én zárul a bajnokság.

Montenegró: március 7-én, a 23. forduló után szakadt félbe, május 30-án folytatódik, a tervek szerint a hátralévő 13 kört követően július 28-án zárul a bajnokság.

Izrael: március 1-jén, az alapszakasz után szakadt félbe, május 30-án folytatódik, a tervek szerint a rájátszás után július 7-én zárul a bajnokság.

Litvánia (naptári éves): március 8-án, az 1. forduló után szakadt félbe, a küzdelmek május 30-án folytatódnak.

Finnország (naptári éves): az április rajt helyett június 1-jén kezdődik a bajnokság.

Ausztria: március 8-án, a 22. forduló, az alapszakasz zárását követően szakadt félbe, június 2-án folytatódik a 10 körös rájátszással, a tervek szerint július 5-én zárul a bajnokság.

Portugália: március 8-án, a 22. forduló után szakadt félbe, június 4-én folytatódik, a tervek szerint a hátralévő 10 fordulót követően július 26-án zárul a bajnokság.

Albánia: március 9-én, a 26. forduló után szakadt félbe, június 3-án folytatódik, a tervek szerint a hátrelévő 10 kört követően július 29-én zárul a bajnokság.

Horvátország: március 9-én, a 26. forduló után szakadt félbe, június 5-én folytatódik, a tervek szerint a hátralévő 10 kört követően július 25-én zárul a bajnokság.

Bulgária: március 8-án, a 24. forduló után szakadt félbe, június 5-én folytatódik, az alapszakaszból hátralévő 2 kört követően a rájátszás rövidebb lesz, 10 helyett 5 fordulós, a tervek szerint július 11-én zárul a bajnokság.

Szlovénia: március 8-án, a 25. forduló után szakadt félbe, június 5-én folytatódik, a részletes versenyprogramot ezen a héten készítik el.

Görögország: március 1-jén, az alapszakasz végén szakadt félbe, június 6-án folytatódik, a rájátszás 10 körét követően július 18-án zárul a bajnokság.

Románia: március 9-én, a rájátszás 2. fordulója után szakadt félbe, június 6-án folytatódik, a tervek szerint július 25-én zárul a bajnokság.

Koszovó: március 9-én, a 22. forduló után szakadt félbe, június 7-én folytatódik, a részletes program még nem készült el.

Törökország: március 17-én, a 26. forduló után szakadt félbe, június 12-én folytatódik, a tervek szerint a hátralévő 8 kört követően július 31-én zárul a bajnokság.

Szlovákia: március 7-én, a 22. forduló után, az alapszakasz zárásakor szakadt félbe, június 13-án folytatódik, a rájátszás 10 fordulója helyett csak 5 kört rendeznek, a tervek szerint július 11-én zárul a bajnokság.

Izland (naptári éves): az áprilisi kezdés helyett, június 13-án indul a bajnokság.

Svédország (naptári éves): a márciusi kezdés helyett, június 14-én tervezik elindítani a bajnokságot.

Norvégia (naptári éves): a márciusi kezdés helyett, június 16-án indul a bajnokság.

Oroszország: március 16-án, a 22. forduló után szakadt félbe, június 21-én indul újra, és a hátralévő 8 fordulót követően a tervek szerint július 22-én zárul a bajnokság.

A bizonytalan folytatásúak (18)

Andorra: március 8-án, a 18. forduló után szakadt félbe, nem lehet tudni, hogy mi lesz a még hátralévő 9 fordulóval, a folytatással.

Anglia: március 9-én, a 29. forduló után szakadt félbe, a tervek szerint a hátralévő 9 forduló június 12-e után folytatódhat, és júliusban fejeződik be a bajnokság.

Azerbajdzsán: március 8-án, a 20. fordulóval szakadt félbe, nem lehet tudni, hogy mi lesz a még hátralévő 8 fordulóval, a folytatással.

Bosznia-Hercegovina: március 8-án, a 22. fordulóval szakadt félbe, nem lehet tudni, hogy mi lesz a a hátralévő 11 fordulóval, a folytatással.

Észak-Írország: március 7-én, a 31. forduló után szakadt félbe, nem lehet tudni, hogy mi lesz az alapszakaszból hátralévő 2 körrel, a rájátszással, a folytatással.

Észak-Macedónia: március 11-én, a 23. forduló után szakadt félbe, nem lehet tudni, hogy mi lesz a hátralévő 13 fordulóval, a folytatással.

Gibraltár: március 12-én, a 20. forduló után szakadt félbe, nem lehet tudni, hogy mi lesz a folytatással.

Grúzia (naptári éves): március 8-án, a 2. forduló után szakadt félbe, nem lehet tudni mi lesz a folytatással.

Írország (naptári éves): március 7-én, az 5. forduló után szaladt félbe, nem lehet tudni, hogy mi lesz a folytatással.

Kazahsztán (naptári éves): március 15-én, a 2. forduló után szakadt félbe, nem tudni mi lesz a folytatással.

Lettország (naptári éves): a márciusi kezdés elmaradt, nem lehet tudni, hogy mikor rajtol a bajnokság.

Liechtenstein: bajnokságot nem rendeznek, a kupa március 11-én, az egyik elődöntő után szakadt félbe, az évadból 2 meccs van hátra, de nem tudni mi lesz a folytatással.

Luxemburg: március 18-án, a 17. forduló után szakadt félbe, nem lehet tudni, hogy mi lesz a folytatással.

Moldova (naptári éves): a márciusi kezdés elmaradt, nem lehet tudni, hogy mikor rajtol a bajnokság.

Olaszország: március 9-én, a 26. forduló után szakadt félbe, a hátralévő 12 fordulót június 13-tól szeretnék pótolni, de ehhez az kormány engedélyére is szükség lenne, ami május 28-án születhet meg.

San Marino: február 23-án, a második szakasz 8. fordulója után szakadt félbe, nem lehet tudni, hogy mi lesz a folytatással.

Spanyolország: március 10-én, a 27. forduló után szakadt félbe, a hátralévő 11 kört június 10-tól tervezik bepótolni.

Svájc: február 23-án, a 23. forduló után szakadt félbe, a hátralévő 13 forduló sorsásról május 29-én születhet döntés.

A befejezettnek nyilvánítottak (7)

Belgium: március 7-én, a 29. forduló után szakadt félbe, az alapszakaszból hátralévő 1 fordulót, és a rájátszás 10 körét nem játsszák le, a bajnoki idényt befejezettnek nyilvánították.

Ciprus: március 9-én, a rájátszás 1. köre után szakadt félbe, a hátralévő 9 fordulót nem játsszák le, a bajnoki idényt befejezettnek nyilvánították.

Franciaország: március 8-án, a 28. forduló után szakadt félbe, a hátralévő 10 kört nem pótolják, befejezettnek nyilvánították a bajnokságot.

Hollandia: március 8-án, a 26. forduló után szakadt félbe, a hátralévő 8 kört nem játsszák le, a bajnokságot befejezettnek nyilvánították.

Málta: március 8-án, a 20. forduló után szakadt félbe, a hátralévő 6 kört nem játsszák le, a bajnokságot befejezettnek nyilvánították.

Skócia: március 11-én, a 30. forduló után szakadt félbe, az alapszakaszból hátralévő 3 fordulót és a rájátszást nem pótolják be, a bajnokságot befejezettnek nyilvánították.

Wales: március 7-én, a rájátszás 4. fordulója után szakadt félbe, a hátralévő 6 kört nem pótolják be, a bajnokságot befejezettnek nyilvánították.

(A borítóképen: Szombaton az FTC–DVSC bajnokival Magyarországon is újrakezdték a labdarúgást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!