Sport

2019.03.18. 09:33

Vadonatúj pálya fölött röpködhettek a miskolci BMX-esek

Miskolc - A BMX freestyle bekerült az olimpiai sport­ágak közé, így Miskolcon is újraéledt ez a szakág.

Miskolc - A BMX freestyle bekerült az olimpiai sport­ágak közé, így Miskolcon is újraéledt ez a szakág.

Elkezdődött a tavaszi versenyszezon a Factory Arénában is, szombaton BMX freestyle elődöntőket rendeztek a csarnokban.

Versenylehetőség

Egri Zsuzsa, a Factory Aréna vezetője lapunknak elmondta, a BMX freestyle bekerült az olimpiai sportágak közé, így Miskolcon is újraéledt ez a szak­ág. Vezetője Fazekas Nikosz lett.

Az aréna minden tavasszal sok versenyzési lehetőséget nyújt a fiatalok számára. A mostani BMX-verseny azért volt különleges, mert a Skate-park a közelmúltban vadonatúj borítást kapott.

Három kategória

A verseny három kategóriában zajlott: junior, amatőr és licences. Utóbbi a profi versenyzőket jelenti. Az országos megmérettetésen közel 30 versenyző vett részt, jelenleg hazánkban ők tartoznak a legjobb BMX-esek közé.

A BMX sport a legtöbb újkori sportághoz hasonlóan az Egyesült Államokból származik. Azok a tehetséges fiatalok, akik nem rendelkeztek megfelelő anyagi háttérrel a motorkrosszozáshoz, egy könnyen kezelhető, fordulékony kerékpárral próbálták leutánozni azt, amit motokrosszos társaik műveltek. Ebből származtatható a BMX név is, melynek első betűje a „B” a kerékpárt, az „M” a motort és az „X” a kettő keresztezését jelenti.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!