Sport

2019.03.21. 07:55

Az olimpiai részvétel miatt van hiányérzete

Kazincbarcika - Negyvenöt éves idén a Kazincbarcikai VSE súlyemelő-szakosztálya.

Kazincbarcika - Negyvenöt éves idén a Kazincbarcikai VSE súlyemelő-szakosztálya.

Negyvenöt évvel ezelőtt, 1974. február 13-án alakult meg a KVSE súlyemelő szakosztálya, melynek akkor Mohos Gábor volt a szakosztályvezetője, Papp László pedig az első edzője.

– Papp László, aki akkor 29 éves volt és tanár, mindig is szerette a súlyemelést, a súlyemelőket, és kérte a Borsodi Vegyi Kombinát akkori vezetését, hogy segítsenek neki a szakosztály létrehozásában. Végül kapott is ehhez némi támogatást, sajnos pár év múlva elhívták Tatabányára – emlékezett vissza az első lépésekre Pátrovics Géza, a barcikai súlyemelők jelenlegi szakosztályvezetője, trénere, versenyzője.

Földi Imre, 1972

A 15-szörös masters világ-, és 18-szoros masters Európa-bajnokot arról is kérdeztük, ő maga miért csatlakozott a szakosztályhoz.

– Fiatal voltam, és meg volt az a becsvágy bennem, de a többiekben is, hogy legyünk erősek, izmosak – tette hozzá Pátrovics Géza. – Ezenkívül 18 évesen, 1972-ben csodáltam Földi Imrét az 1972-es müncheni olimpián, szóval ez is belejátszott abba, hogy ott voltam az indulásnál. Megjelentem már a legelső edzésen, miután tudomásomra jutott a szakosztály indulása. Azt hiszem hárman voltunk, velem együtt, egy kis picike irodában végeztük a munkát, egy dobogó fért el benne. Később mentünk át a mostani birkózócsarnokba, melynek fele részében mi voltunk, a másik felében a birkózók.

Költözés a közeljövőben

A sportember több versenyzőt is kiemelt, akik az utánpótlás- vagy a felnőttválogatottságig vitték: Ráki Henrietta, Beiszer Tibor, Sánta Péter, Holló Szilárd, és persze nem utolsó sorban önmaga.

– Az eredményeket illetően nagy hiányérzetünk nem lehet – közölte Pátrovics Géza. – Az egyetlen, ami eddig nem jött össze, az az olimpiai részvétel. Nekem komoly esélyem volt 1984-ben a kijutásra, de végül bojkottáltuk a Los Angeles-i játékokat, és még 1988-ban volt sanszom az indulásra. Ez egy picit fáj, de nem csak nekem, másnak is, akit nem vittek ki. Azt is sajnálom, hogy a jelenlegi fiataljaink közül Féderer Benjámin nem ment végül a tavalyi ifjúsági olimpiára, és a mostani ifjúsági világbajnokságra, pedig mindkettőn az első hatban zárhatott volna.

A KVSE bajnoka, szakvezetője azt is megemlítette: büszke arra, hogy a várossal közösen rendeztek egy masters vb-t (2007), és két masters Eb-t (1999, 2014), valamint 2000 és 2003 között négy BorsodChem világ-kupát.

– Csinálom addig, amíg az egészségem engedi – jelentette ki Pátrovics Géza, aki arról is szót ejtett, hogy a sporttelepen zajló stadionrekonstrukció miatt a közeljövőben el kell költözniük a megszokott helyükről, remélhetőleg még jobb körülmények közé. – Köszönöm, köszönjük mindenkinek, aki az elmúlt 45 évben bármivel is segített, támogatott bennünket – zárta nyilatkozatát.

ÉM-MI


Pénteken találkozó

Az évforduló alkalmából találkozót szervezett Pátrovics Géza, amelyet pénteken 17 órától tartanak Kazincbarcikán, a BorsodChem Hotel Éttermében. Az eseményre több mint ötvenen jelezték a részvételüket. Az előzetes elképzelések szerint a találkozón a Magyar Súlyemelő Szövetség is képviselteti magát, valamelyik tisztségviselőjével.


[related-post post_id="4156123"]

[related-post post_id="4073187"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!