Sport

2019.02.20. 12:53

Borsod-Abaúj-Zemplén megye Év sportolója 2018 – Korábbi elsők ismét befutottak

Miskolc - Az Év sportolója 2018 díjátadót kedden tartottuk az Észak-Magyarország székházában.

Miskolc - Az Év sportolója 2018 díjátadót kedden tartottuk az Észak-Magyarország székházában.

A felnőtt férfiak között egy olyan sportoló nyert, aki már „régi motoros”, ugyanis az eddigi szavazások során győzött 2008-ban és 2012-ben. Mészáros Lászlót, az MVSC világklasszis fekvenyomóját harmadik alkalommal látták a legjobbnak a zsűrorok.

– Nagyon köszönöm az elismerést újra, jól esik – fogalmazott a Miskolci VSC fekvenyomója. – Az előző évben a tavaszt pihenéssel töltöttem, mert volt egy vállsérülésem, és úgy gondoltam, hogy az őszre, a legfontosabb versenyekre készülök fel. Három különböző szervezet világversenyén voltam, és mind a hármat megnyertem: szeptemberben az Egyesült Államokban, Las Vegasban az IPL szervezetnél, a Mr. Olym­pián világcsúcsot hoztam, nem sokkal ezután Prágában a WRPF-nél lettem első, szintén világcsúcsot döntve. Utána következett Szlovákiában, Nagyszombatban a WUAP világbajnokság, itt is győztem, ugyanúgy az open kategóriában, mint a másik kettőn, és a világcsúcs itt sem maradt el. Éppen 2018-ban volt 25 éve, hogy elkezdtem ezt a sport­ágat művelni, ha visszanézek, jó régen volt már 1993… Természetesen meg vannak az idei tervek is, most tavasszal négy verseny van betervezve, és persze újra megyek majd Las Vegasba, mert a megszerzett címet meg kell védeni.

Harmadik és bronz

A felnőtt hölgyek között Gercsák Szabina, a DVTK-MJC judósa négy utánpótlás elsőség után tavalyelőtt és tavaly is a legjobb lett, tehát idén triplázott.

– A tavalyi évem rosszul kezdődött – mondta Gercsák Szabina, majd így folytatta: – Indultam pár versenyen, de ezeken kiestem, aztán egyre jobb formába lendültem, előbb ötödik, majd hetedik helyeket hoztam a nemzetközi tornákról. Utána azt hittem, hogy tök jó lesz a formám, de a számításomból semmi nem lett. Az Európa-bajnokság nem sikerült nekem, aztán fájlaltam, hogy hetente háromszor Budapestre kellett edzésre járnom, holott nekem Flórusz János személyében Miskolcon van a mesterem… Augusztusban harmadik lettem az Európa Kupán, de a bakui világbajnokság egyéni versenyében kiestem, a csapatküzdelemben azonban megvertem a háromszoros világbajnokot. Később még pár versenyem volt: a győri U23-as Európa-bajnokságon harmadik lettem, aztán Taskentből hoztam egy bronzot, két hétig táboroztam Japánban, ahol előjöttek a gerincbajaim, így a kínai Mesterek Tornájára már edzés nélkül repültem el. A napokban csigolyaműtéten estem át, ennek ellenére bizakodva tekintek a jövőbe: ha most zárulna a kvalifikációs sorozat, akkor részt vehetnék a tokiói olimpián.

Nem léphet pályára

A trénereknél egy olyan szakvezető futott be elsőként, aki az első voksolást nyerte meg, még 2003-ban: a Vegyész RC tavalyi vezetőedzője, a szlovák Daniel Oravec.

– Mindig elismerés, ha egy díjat kap az edző, de nem szabad elfelejteni, hogy ezt nagyban a játékosoknak köszönheti – nyilatkozta a tréner. – Hiszen levezényelheti a tréningeket valaki, felkészítheti a csapatot a következő mérkőzésre, magán a találkozón az edző nem léphet pályára, ott csak a játékosokra hagyatkozhat. Néhány évvel ezelőtt a klub eltervezett valamit, és nemcsak a felnőttcsapattal kapcsolatban, hanem az utánpótlással is. Örülök, hogy csatlakozhattam ehhez a projekthez, előbb mint vezetőedző, később pedig mint az utánpótlásban dolgozó szakember. A modern röplabda változik, rohamos ütemben fejlődik, és ehhez kellenek a fiatalabb szakemberek, akik új, modern szemlélettel rukkolnak elő. A klub változik, fejlődik, ami hosszú távon az előnyére fog válni, de egyik napról a másikra nem lehet csodákat tenni. Köszönöm az elismerést a zsűrinek, a szavazóknak, és bízom abban, hogy a jövőben még sok díjat fog kapni a Vegyész az Észak-Magyarországtól, az újságíróktól.

ÉM-KT, MI


Borsod-Abaúj-Zemplén megye Év sportolója 2018 – Nem akármilyeneket előztek most meg

A felnőttcsapatoknál a Vegyész RC Kazincbarcika bajnoki aranyérmes- és kupagyőztes gárdája nyert, 2003, 2004, és 2006 után negyedszer.

– Nagy megtiszteltetés ez a klubnak, a csapatnak és a szurkolóknak, hiszen nem akármilyen csapatokat előztünk meg, elég csak a képzeletbeli dobogó másik két helyezettjét, a Jegesmedvéket és a miskolci vízilabdásokat megemlíteni – jelentette ki Szabó Dávid, csapatkapitány. – Habár nemzetközi szinten csak villanásaink voltak egyelőre, hosszú-hosszú évek után újra Magyar Kupát és bajnokságot nyertünk 2018-ban, ráadásul igencsak magabiztos teljesítménnyel. Mindössze egyszer kaptunk ki a tavalyi szezonban, szerintem ez volt a döntő érv a szakmai zsűrinél, hiszen ez nem sokszor fordul elő, legyen szó bármilyen sportágról. Habár a nyáron látszólag nagy átalakuláson nem mentünk át, valójában mégis, hiszen az új vezetőedzőnk érkezésével új szemlélet is érkezett a klubhoz. Az ősszel voltak jó nemzetközi mérkőzéseink a vereségek ellenére is, hiszen a hazai Bajnokok Ligája-meccsen nem sok kellett a csodához, a CEV Kupában is kis híján megleptük az esélyesebb cseh ellenfelünket, valamint a Közép-európai Kupában is jól kezdtünk. Bízom benne, hogy a gyengébb időszakunk már mögöttünk van, és hogy sokat tanultunk ebből, amit a jövőben a saját előnyünkre tudunk használni.


Borsod-Abaúj-Zemplén megye Év sportolója 2018 – Utánpótlásgyőztesek

Utánpótlás leány kategória

1. Guzi Blanka (öttusa, Swimming PC):

– Meglepett, hogy a nevemet mint a kategória győzteséét hallottam… A tavalyi évem rendkívül dolgos, lüktető, és szerencsére eredményekben bővelkedő volt, a sok befektetett munka meghozta a gyümölcsét. Elég nagy utat jártam be 2018-ban, egy éve ilyenkor még eszembe sem jutott, hogy válogatott lehetek utánpótlás korosztályban, nemhogy a felnőtteknél, most pedig éppen túl vagyok a felnőtt magyar válogatott brazíliai edzőtáborozásán. Világversenyeken Magyarországot képviselni, dobogóra állni, fantasztikus érzés, és az, hogy a felnőtteknél váltóban is szerepet kaptam, órási megtiszteltetés. Remélem, van tovább is, sikerül a jelenlegi sérülésemet rövid időn belül kikezelni, és az idén is lesznek olyan eredményeim, amelyekre majd büszke lehetek.

Utánpótlás fiú kategória

1. Lehmann Csongor (triatlon, Tiszaújvárosi TK):

– Sajnálom, hogy nem lehettem jelen a díjátadón, mert Cipruson vagyunk edzőtáborban, de köszönöm a díjat, azt, hogy gondoltak rám. 2018 egy nagyon tudatosan felépített év volt, és bár kifelé nem beszéltünk erről, de a világbajnokságot tartottuk az első naptól az esztendő fő versenyének. Nagyon sok szép élményben volt részem, részünk, ami kezdődött azzal, hogy az első felnőtt Európa Kupa versenyemen sikerült első helyen célba érnem, majd a junior Eb 3. helye már mutatta, hogy jó úton járunk. Ezek miatt is reménykedtünk a vb előtt a jó szereplésben, és az első hely megszerzése gyönyörű lezárása volt a junior korszaknak. Edző édesapám, és az edzői team tagjai nélkül ez nem jött volna össze. És persze kellett hozzá jó edzőpartner is: a testvérem, Bence nélkül ez nem sikerült volna.

Utánpótláscsapat kategória

1. DVTK Akadémia leány kadet kosárlabdacsapat – Magyar Gergely, edző:

– Nagy megtiszteltetés, hogy egyáltalán szóba kerültünk, hogy a zsűritagok figyelmét nem kerülte el a tavalyi eredményünk, a bajnoki bronzérem. Mindenféle szerénytelenség nélkül mondom: történelmet írtunk a miskolci kosárlabda utánpótlásban és a DVTK Akadémia keretén belül is, ugyanis a klub, és a sportág itteni szereplői közül senki nem tud olyanról, hogy utánpótlás vonalon érmet szerzett volna az U16-os korosztályban diósgyőri együttes. Ebben a szép sikerben mindenkinek a munkája benne van, az edzők mellett nemcsak a játékosok, Kababik Bianka, Ocsenás Flóra, Bacsó Zsófia, Szegeczki Nóra, Vég-Dudás Anna, Tőzsér Virág, Juhász Réka, Suhajda Vanda, Pomázi Dalma, Simon Virág és Peitl Fruzsina tettek ezért, hanem a klubvezetés, a kollégák és nem utolsósorban a csapattagok szülei.


Borsod-Abaúj-Zemplén megye Év sportolója 2018 – A legnépszerűbb sportemberek is

Az Év sportolója 2018 keddi gáláján a közönségszavazás díjait is átadtuk. A győztesek, a legtöbb szavazatot kapók az alábbiak voltak:

  • utánpótlás leány: Kiss Rebeka (karate)
  • utánpótlás fiú: Vartnal Botond (íjászat)
  • utánpótláscsapat: Miskolci Vénusz U15 (leány futsal)
  • felnőtt női: Kovács Aliz (futsal)
  • felnőtt férfi: Spéth Norbert (muay-thai)
  • felnőttcsapat: DVTK Jegesmedvék (jégkorong)
  • edző: Suhajda Ferenc (női labdarúgás).

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye Év sportolója 2018 – A zsűris szavazás végeredménye

    Utánpótlás leány

    1. Guzi Blanka (öttusa, Swimming PC) 43 pont

    2. Nagy Kinga (vívás, Diósgyőri VE) 16 pont

    3. Bacsa Fanni (atlétika, Miskolci VSI) 10 pont

    4. Posta Réka (kajak, Miskolc VSC) 8 pont

    5. Haraszin Linda (öttusa, Swimming PC) 6 pont

    6. Németh Luca (terepfutás, DTC-Nomád Terepfutó Suli) 4 pont

    7. Kiss Angelika (kosárlabda, Aluinvent-DVTK) 3 pont

    Utánpótlás fiú

    1. Lehmann Csongor (triatlon, Tiszaújvárosi TK) 45 pont

    2. Tóth Apor (cselgáncs, Miskolci VSC) 23 pont

    3. Vartnal Botond (íjászat, Haza- Húzó Hagyomány Egészség Természetvédő Íjász Egyesület) 17 pont

    4. Bordás Alex (thai-box, Vita Gym Muaythai Klub) 4 pont

    5. Körmöndi Marcell (grappling, Miskolci Ju Jitsu Egyesület) 1 pont

    Utánpótlás csapat

    1. DVTK Akadémia (leány kosárlabda, U16) 29 pont

    2. Tiszaújvárosi TK (leány triatlon, junior-ifjúsági) 28 pont

    3. Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc (leány kosárlabda, IV. korcsoport) 25 pont

    4. Diósgyőri VTK (fiú U17, labdarúgás) 8 pont

    Felnőtt női

    1. Gercsák Szabina (cselgáncs, DVTK-MJC) 42 pont

    2. Bakó Szabina (íjászat, Haza- Húzó Hagyomány Egészség Természetvédő Íjász Egyesület) 25 pont

    3. Sztankovics Anna (úszás, Miskolci VSI) 22 pont

    4. Mezővári Kinga (Sárospataki TC, ökölvívás) 1 pont

    Felnőtt férfi

    1. Mészáros László (fekvenyomás, Miskolci VSC) 29 pont

    2. Lázár Gábor (íjászat, Haza- Húzó Hagyomány Egészség Természetvédő Íjász Egyesület) 23 pont

    3. Alex Bowen (vízilabda, PannErgy-Miskolci VLC) 19 pont

    4. Spéth Norbert (thai-box, DVTK-Vita Gym Muaythai Klub) 16 pont

    5. Csóka Nándor (ökölvívás, M1Fitness) 3 pont

    Felnőtt csapat

    1. Vegyész RC Kazincbarcika (férfi röplabda) 42 pont

    2. DVTK Jegesmedvék (jégkorong) 31 pont

    3. PannErgy-Miskolci VLC (férfi vízilabda) 10 pont

    4. Diósgyőri VTK (női labdarúgás) 4 pont

    5. Hadik RT: Hadik András, Deák Attila (rali) 3 pont

    Edző

    1. Daniel Oravec (röplabda, Vegyész RC Kazincbarcika) 42 pont

    2. Lehmann Tibor (triatlon, Tiszaújvárosi TK) 20 pont

    3. dr. Sike József (vízilabda, PannErgy-Miskolci VLC) 18 pont

    4. Fázold Henrik (öttusa, Swimming PC) 9 pont

    5. Fórizs Sándor (női labdarúgás, Diósgyőri VTK) 1 pont


    [related-post post_id="4148658"]

    [related-post post_id="4148611"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!