Sport

2018.02.17. 14:18

Azért fáj a kiesés, mert már feküdt neki a pálya

Phjongcshang - Kékesi Márton csalódott, hogy kiesett szuperóriás-műlesiklásban.

Phjongcshang - Kékesi Márton csalódott, hogy kiesett szuperóriás-műlesiklásban.

Sorozatban harmadszor Dario Cologna nyerte a férfi sífutók 15 kilométeres versenyét, melyet a phjongcshangi téli olimpia pénteki napján szabadstílusban rendeztek. Az egyetlen magyar induló, Kónya Ádám 89. lett a 119 fős mezőnyben.

Voltak mélypontok

A negyedszer ötkarikás bajnok svájci sportoló Vancouverben ugyanígy szabadban, míg négy éve Szocsiban klasszikus stílusban diadalmaskodott. Cologna ezúttal a 15 plusz 15 kilométeres számban győztes norvég Simen Hegstad Krügernél közel 20, míg az orosz Gyenyisz Szpicovnál több mint 20 másodperccel bizonyult gyorsabbnak. Kónya Ádám több mint öt és fél perces hátránnyal végzett a 89. helyen.

– Összességében elégedett vagyok – nyilatkozott Kónya Ádám. – A hó jó volt, mert bár melegebb van, de a szél kiszárította. Voltak ugyan mélypontjaim, de nem olyanok, amelyekből ne tudtam volna magamat kirángatni. Többnyire egy lengyel sráccal futottam, aki érdekes ritmusban síelt, volt, hogy azt éreztem, el tudnék menni mellette, máskor pedig örültem, hogy a szélárnyékában haladhatok.

A magyar sífutó már ma hazaindul, majd három-négy nap pihenő után utazik Ausztriába, ahol újabb versenyek várnak rá. A távolabbi jövőt illetően kijelentette, mindenképpen megcélozza a következő, pekingi téli játékokat is, de nemcsak azt várja, hanem az odáig vezető utat is.

Jobban síelt

Az első futam után a második helyen álló svéd Frida Hansdotter nyerte meg a női műlesiklást. Ugyanebben a számban Maróty Mariann az 53. helyen zárt, a másik magyar Hozmann Szonja viszont az első futamban kiesett.

– A második futam pályatűzése jobban feküdt számomra, mint az elsőé, azonban a talaj sokkal rosszabb volt, mert kádak alakultak ki a kapuknál – nyilatkozta Maróty Mariann. – Ennek ellenére most jobban síeltem, mint délelőtt. Úgy érzem, ennél mentem már jobb futamokat is, de ilyen környezetben, ilyen nehézségű pályán még nem versenyeztem, így összességében örülök, hogy célba értem.

Maróty Mariann a következő napokban pihenni fog, majd megkezdi a felkészülést a csapatversenyre, amelyben párhuzamos műlesiklás vár rá.

Tíz-húsz centin múlt

Az elmúlt négy olimpia után a phjongcshangi játékokon nem norvég, hanem osztrák sikert hozott a férfi szuperóriás-műlesiklás: a győzelmet Matthias Mayer szerezte meg pénteken. Az egyetlen magyar résztvevő, Kékesi Márton kiesett.

– Most csalódott vagyok, mert ebben a számban önmagamhoz képest már jó eredményt érhettem volna el – mondta Kékesi. – Bevállalós menetet szerettem volna csúszni, jól is sikerült a felső rész, de rossz szöget választottam az ugratóhoz. Mindössze 10-20 centin múlt, de kockázatos lett volna bármit is csinálni a landolás után. Azért különösen fáj a kiesés, mert ez már feküdt nekem, most éreztem magam a legjobban a pályán.

- ÉM, MTI -


Szkeleton, férfi:

1. Jun Szung Bin (Dél-Korea) 3:20.55 perc, 2. Nyikita Tregubov (Orosz csapat) +1.63 mp hátrány, 3. Dom Parsons (Nagy-Britannia) +1.65.

Alpesi sí, férfi szuper-G:

1. Matthias Mayer (Ausztria) 1:24.44 perc, 2. Beat Feuz (Svájc) +0.13 mp hátrány, 3. Kjetil Jansrud (Norvégia) +0.18, ...Kékesi Márton (Magyarország) kiesett.

Hódeszka, női krossz:

1. Michela Moioli (Olaszország), 2. Julia Pereira de Sousa Mabileau (Franciaország), 3. Eva Samková (Csehország).

Alpesi sí, női műlesiklás:

1. Frida Hansdotter (Svédország) 1:38.63, 2. Wendy Holdener (Svájc) +0.05, 3. Katharina Gallhuber (Ausztria) +0.32, ...53. Maróty Mariann Mimi (Magyarország) +34.15. Hozmann Szonját (Magyarország) kaputévesztés miatt kizárták az első futam után.

Sífutás, férfi 15 km (szabad stílus):

1. Dario Cologna (Svájc) 33:43.9, 2. Simen Hegstad Krüger (Norvégia) +18.3, 3. Gyenyisz Szpicov (Orosz csapat) +23.0., ...89. Kónya Ádám (Magyarország) +5:43.3.

Síakrobatika, női ugrás:

1. Hanna Huskova (Fehéroroszország) 96.14, 2. Csang Hszin (Kína) 95.52, 3. Kung Fan-jü (Kína) 70.14.

Gyorskorcsolya, női 5000 m:

1. Esmee Visser (Hollandia) 6:50.23, 2. Martina Sablikova (Csehország) 6:51.85, 3. Natalia Voronina (Orosz csapat) 6:53.98.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!