Sport

2017.03.11. 18:25

Rövidpályás gyorskorcsolya-vb - Mindhárom magyar kisdöntős volt férfi 500 méteren

Rotterdam - Mindhárom magyar a kisdöntőben szerepelt a férfiak 500 méteres versenyében a rotterdami rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság szombati napján: Knoch Viktor ötödik, Liu Shaoang hatodik, Liu Shaolin Sándor pedig címvédőként a nyolcadik helyen zárt.

Rotterdam - Mindhárom magyar a kisdöntőben szerepelt a férfiak 500 méteres versenyében a rotterdami rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság szombati napján: Knoch Viktor ötödik, Liu Shaoang hatodik, Liu Shaolin Sándor pedig címvédőként a nyolcadik helyen zárt.

A legrövidebb táv negyedik magyarja, Jászapáti Petra a negyeddöntőben búcsúzva 16. lett.

A férfiak sprintszámában Liu Shaolin Sándor címvédőhöz méltóan versenyzett negyeddöntős futamában. Hamar élre állt, vezető helyét pedig az utolsó kanyarig biztosan őrizte, ott azonban a hazai közönség által hajtott Sjinkie Knegt belülről elé vágott, ennek ellenére simán jutott tovább másodikként a szám kétszeres Európa-bajnoka mögött.

Knoch Viktor ha szerencsésebben is, de szintén sikerrel vette ezt a fordulót: negyedikként korcsolyázott, amikor az olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz Szemjon Jelisztratov elcsúszott és magával sodorta kínai ellenfelét, így a magyar versenyző szerezte meg a továbbjutást érő második helyet.

Liu Shaoang futamában végig másodikként korcsolyázott az 1500-on harmadik dél-koreai Szeo Ji Ra mögött, ami azt jelentette, hogy három magyar került a legjobb kilenc közé.

Az elődöntőben elképesztő erősségű futamok alakultak ki: a Liu fivérek például együtt szerepeltek Knegttel, s az 1500-on ezüstérmes kanadai Samuel Girarddal. Liu Shaolin megbotlott a rajtnál, így csak ötödik helyre tudott besorolni, ami a táv rövidségét figyelembe véve megpecsételte a sorsát, később csak kínai riválisát tudta maga mögé utasítani. A 18 éves öccse viszont második helyen haladt, viszont Knegt kiváló manőverezéssel megelőzte, azaz a magyar testvérpár a B döntőbe került. A másik futamban Knoch Viktor esélytelennek számított a hatszoros olimpiai bajnok dél-koreaiból orosszá lett Victor An, a szám kétszeres kínai világbajnoka, Vu Ta-csing, valamint a Rotterdamban már bronzérmes Szeo Ji Ra mellett. Nem is tudott meglepetést okozni, végig utolsó volt a négyesben.

A kisdöntő három magyarja mellett Victor An kapott helyett. A rajtot Knoch kapta el a legjobban, mögé Liu Shaoang sorolt be Ant és bátyját megelőzve. A 18 éves magyar végig szélesen

korcsolyázott, hogy Ant távol tartsa Knochtól, így a sorrend a célig nem változott.

A győzelmet az egész nap kiválóan és magabiztosan versenyző Knegt szerezte meg, a csarnok majdhogynem felrobbant, amikor elsőként haladt át a célvonalon. A holland korcsolyázó ezúttal is belülről előzve tudott élre állni, vezető pozícióját megőrizve pedig 14. Európa-bajnoki címe mellé negyedik vb-aranyát gyűjtötte be. A sprintszám másik specialistája, Vu lett a második, Szeo pedig 1500 után 500-on is bronzérmet nyert.

A nőknél Jászapáti Petra az egyetlen hatfős negyeddöntőbe került. A rajt után a negyedik pozíciót vette fel, ezen pedig a célig nem tudott változtatni. A 18 éves szegedi sportoló a 16. helyen zárt ezen a távon. A győzelmet a kínai Fan Ko-hszin szerezte meg, aki hetedik világbajnoki címéből negyediket nyerte ezen a távon. Ahogy 1500-on, úgy 500-on is a kanadai Marianne St-Gelais lett a második, harmadikként pedig a dél-koreai Kim Dzsi Ju zárt.

Eredmények:

férfi 500 m, világbajnok:

Sjinkie Knegt (Hollandia) 41.832 mp

2. Vu Ta-csing (Kína) 41.891

3. Szeo Ji Ra (Koreai Köztársaság) 42.036

...5. Knoch Viktor

6. Liu Shaoang

...8. Liu Shaolin Sándor

női 500 m, világbajnok:

Fan Ko-hzsin (Kína) 43.605 mp

2. Marianne St-Gelais (Kanada) 43.630

3. Kim Dzsi Ju (Koreai Köztársaság) 43.744

...16. Jászapáti Petra

...26. Keszler Andrea

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!