Sport

2016.11.06. 12:48

Villámtudósítás Augsburgból

Augsburg, Miskolc - Szabó János labdarúgó edző nemrégiben Németországba “költözött” egy időre. A trénert ezer szál köti a megyéhez (Putnok, Mád, MVSC, Kazincbarcika az edzői munkásságának néhány állomása).

Augsburg, Miskolc - Szabó János labdarúgó edző nemrégiben Németországba “költözött” egy időre. A trénert ezer szál köti a megyéhez (Putnok, Mád, MVSC, Kazincbarcika az edzői munkásságának néhány állomása).

Rövid tudósítással jelentkezett a foci évkönyv szerkesztőjénél. Érdekes írása (pontosabban annak részlete) az alábbiakban olvasható.

(Akiket a teljes tudósítás érdekel, azok keressék a november végén-december elején megjelenő megyei foci évkönyvet, amelyben több más érdekes írás mellett ezt is megtalálhatják!)

- Hetente kétszer-háromszor kimegyek az FC Augsburg Utánpótlásképző Centrumába a délutáni és esti órákban - kezdte érdekes tudósítását Szabó János - Mert a foci természetesen hiányzik ill. egy-egy hétvégi bajnoki meccset is megtekintek. U-10-től, U-23-ig szinte minden korosztályt láttam már. Az edzéseik anyaga nem sok újat hoz, de a végrehajtások dinamikája és sebessége, már a legkisebbeknél is szembetűnő különbséget mutat a javukra!

A többi korosztályról nem is beszélve. Az U-17-től felfelé, ez már még nagyobb szakadékot mutat a mieink és a német fiatalok között.

Egyébként, mindenki tudja miért van ennél a Clubnál alkalmazásban, nincs lötyögés meg "vakarózás", se a játékosok se az edzők részéről, se a kisegítő személyzet részéről. A kiírásoknak megfelelő időpontokban kezdenek és végeznek nap mint nap. A kis FCA-s Transporterek itt is hozzák viszik a játékosok egy részét kb. 5-6-ot mindig látok készenlétben, akik edzésre és edzések után szállítják a játékosokat. Nem haza, csak a központi pályaudvarra.

A létesítmény tipikus edzőcentrum, 4 élőfüves pályával és egy műfüvessel. A pályák talaja kitűnő ill. a műfüvesen csak zöld granulátumot használnak. Most gyalultak le egy régi pályát az épület mögött, már az új altalajt ráhordták megy a gépészeti munka stb.

Csapatonként egy vezetőedző és két segítő van plusz egy technikai vezető, hetente egyszer-egyszer vannak egyéni képzések ill. összevont csapatrész gyakorlatok ahol pl. az U-14, az U-15,-el, az U-16 az U-17-el és így tovább, gyakorolják a védekezés, labdakihozatal, támadás felépítés és befejezéseket. Illetve ezen időszak alatt speciális védő, támadó technikai elemeket gyakoroltatnak a maradék játékosokkal.

Két és fél havonta felméréseket végeznek, labdás és labda nélküli végrehajtásokkal, épp az elmúlt héten láttam ezt két korosztálynál. A kedvenc csapatom az U-17, Ők a legmagasabb osztályban szerepelnek, az elmúlt hétvégén itthon játszottak a Bayern München ellen 2-2-es döntetlent! Színvonalas, nagyon hajtós és fordulatos mérkőzés volt, rengeteg tiszta, férfias párharccal. Nem volt jellemző a defenzív játék és a sok labdatartás sem, 2-3 érintésszám után már igyekeztek az utolsó passzokat végrehajtani, mindkét csapat győzelemre 1-3-5-2-es felállásban játszott. Az Augsburg kétszer is vezetett, ekkor visszaállt 1-4-1-4-1-be, de jó csapat a Bayern, a végére egalizált. Holnaptól a szakmai nyelv minél gyorsabb elsajátítása végett megyek egy kisebb egyesület UP csapatához az edzésre.

Felmerül a kérdés: mivel érik itt el a magasabb sebességfokozatot és dinamikát a végrehajtásban? (A villámtudósítás folytatása a megyei foci évkönyvben)

ÉM-MELÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!