Sport

2016.11.19. 15:14

Úszószövetségi vita - Vizsgálóbizottság alakult, Hargitay visszautasítja Czene vádjait

Budapest - Az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Cseh László is tagja annak a bizottságnak, amely a versenyzők gondjait igyekszik feltárni az elmúlt napok történései nyomán, s amelynek összetételét pénteken hozta nyilvánosságra a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége. Az olimpiai bajnok Czene Attila szerint diktatúra van a magyar úszósportban, s az elnök, Gyárfás Tamás beleszól szakmai döntésekbe is. A vádakat Hargitay András szövetségi kapitány visszautasította.

Budapest - Az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Cseh László is tagja annak a bizottságnak, amely a versenyzők gondjait igyekszik feltárni az elmúlt napok történései nyomán, s amelynek összetételét pénteken hozta nyilvánosságra a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége. Az olimpiai bajnok Czene Attila szerint diktatúra van a magyar úszósportban, s az elnök, Gyárfás Tamás beleszól szakmai döntésekbe is. A vádakat Hargitay András szövetségi kapitány visszautasította.

A MÚSZ Facebook-oldalán olvasható bejegyzés alapján az elnökségi tag Cseh mellett Tóth Ákos egyetemi tanár, Halász Sarolta, a MÚSZ gazdasági igazgatója és Ugrin Tamás ügyvéd tagja a vizsgálatot végző testületnek. A szövetség ígérete szerint a felmérés eredménye nyilvánosságra kerül.

Közben az olimpiai bajnok Czene Attila - korábbi sportért felelős államtitkár - is Gyárfás Tamás szövetségi elnökkel szemben foglalt állást, s a Lokálnak nyilatkozva úgy fogalmazott: diktatórikus tendenciák tapasztalhatók a vezérkarban, s régebben neki is volt vitája Gyárfással, aki szerinte egészségtelenül "az elmúlt majd két és fél évtizedben gyökeret vert az elnöki székben".

"A szövetség úgy tesz, mintha kegyet gyakorolna a felkészüléshez szükséges pénzek osztogatása során - mondta Czene, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke. - Az állami támogatások révén jórészt közpénzekről van szó, melyek felhasználásáról egyrészt egy szakmai grémiumnak kellene határoznia, de jelenleg másféle szempontok érvényesülnek. Másrészt viszont ne a sportoló döntse el, ki és mikor mondjon le, az a közgyűlés feladata, ott kell eldönteni, jól vagy rosszul látta-e el feladatait az elnök."

"Diktatúra van a szövetségben, és ez már a mi időnkben is így volt. Sokan egzisztenciájukat féltve nem mernek vagy nem akarnak megszólalni az alig leplezett fenyegetések miatt. A jelenlegi helyzet senkinek sem jó, és ezen így vagy úgy, de változtatni kell" - tette hozzá Czene a Lokálnak adott nyilatkozatában.

Hargitay András az MTI-nek pénteken reagált Czene nyilatkozatára, leszögezve, hogy ő, aki napi rendszerességgel ott van az úszószövetségben, a leghatározottabban mondja: "nem igaz az állítás, nincs diktatúra!"

"Nem tudom, hogy ezt Czene Attila honnan veszi, hiszen a sportág közelében sem látjuk. Ha Gyárfás Tamás beleszólna a szakmai munkába, már nem lennék szövetségi kapitány, azonnal felállnék - mondta Hargitay. - Természetesen szakmai dolgokról is többször kikérem a véleményét, de a döntéseket magam hozom meg, a felelősség az enyém."

"Ha Czene Attila - folytatta - vette volna a fáradságot, hogy amióta kapitány vagyok, egyszer is megkeres tanácsaival, őt is, ahogyan a sportág elnökét, természetesen meghallgattam volna. Nálunk mindenki tudja, mi a szerepe, feladata."

A szakvezető a MÚSZ és vezetői címére érkező állásfoglalásokban félreértelmezéseket lát, s azt érzi, hogy "különböző okokból, régi sértettségek miatt csapnak oda, de a megnyilatkozásoknak nincs igazán tartalmuk, konkrétumok kellenének". Hargitay András szerint Czene, az egykori úszótárs, aki szintén Széchy Tamás-tanítvány volt, "tudja, hogy a fegyelem Széchy idején mit jelentett, de akkor sem volt diktatúra".

"Úgy gondolom, a magyar úszósportban azóta is fegyelem van, munkafegyelem, a cél érdekében" - tette hozzá.

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és "nincs rend" a magyar úszásban. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd csütörtökön a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezték, egyetértenek abban, hogy vannak gondok a sportágban, és a magyar úszósport jövőjét érintő reformokat szorgalmaztak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!