Sport

2016.11.30. 09:37

Sportminiszteri értekezlet - Közös fellépés a bunda, a nézőtéri erőszak és a dopping ellen

Budapest - Egyezményeket írtak alá a bundázás, a nézőtéri erőszak és a dopping elleni fellépés jegyében az Európa Tanács (ET) budapesti sportminiszteri értekezletének résztvevői.

Budapest - Egyezményeket írtak alá a bundázás, a nézőtéri erőszak és a dopping elleni fellépés jegyében az Európa Tanács (ET) budapesti sportminiszteri értekezletének résztvevői.

Szabó Tünde államtitkár a kedd esti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a több mint 40 ország 240-nél is több sportért felelős vezetőjének részvételével rendezett tanácskozásnak a doppingellenes küzdelem, a sporteredmények manipulálásával szembeni fellépés és hatékony sportirányítás megvalósítása volt a három kiemelt témája.

"Mivel a sport kihat a többi ágazatra is, ezért nagy a felelősségünk, hogy helyes irányokat fektessünk le" - fogalmazott az államtitkár.

A keddi program zárásként a résztvevők aláírták az Európa Tanács sportversenyek tiltott befolyásolásáról szóló egyezményét, valamint a sporteseményeken, különösen a labdarúgó-mérkőzéseken megnyilvánuló szurkolói erőszak visszaszorítását célzó egyezményt. A dokumentumokat magyar részről Szabó Tünde látta el kézjegyével.

Gabriella Battaini-Dragoni, az ET főtitkár-helyettese az egyezmények aláírását nagyon fontos lépésnek nevezte a korrupcióellenes küzdelemben, s beszélt arról is, hogy az Európa Tanács együttműködési megállapodást írt alá Budapesten a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel, a WADA-val is, amelynek célja a tiltott teljesítménynövelő szerek elleni hatékonyabb nemzetközi fellépés.

Az ET főtitkár-helyettese kitért arra is, hogy a sportnak mekkora szerepe van az integrációban, és példaként azokat az afgán menekülteket említette meg, akiknek Svédországban a sport segítségével sikerült beilleszkedniük.

Szabó Tünde beszélt arról is, amit Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentett be délelőtt, nevezetesen, hogy teljesítményfokozó-szereket bevizsgáló központot hoz létre a kormány 2017-ben. Mint mondta ez a szakszövetségek igényére, a sportolók védelme érdekében épül meg és legkésőbb hat hónapon belül megkezdheti működését. Hozzátette: a Testnevelési Egyetem területén otthonra lelő létesítmény eszközeinek közbeszerzése már elindult.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!