Sport

2016.10.07. 11:48

Rio 2016 - Schmitt: a nagy mágusok ideje lejárt

Budapest - Az edzőket is képezni és továbbképezni kell - mondta Schmitt Pál a Magyar Edzők Társasága "Olimpiai értékelés és vitafórum" című rendezvényén csütörtökön.

Budapest - Az edzőket is képezni és továbbképezni kell - mondta Schmitt Pál a Magyar Edzők Társasága "Olimpiai értékelés és vitafórum" című rendezvényén csütörtökön.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, a NOB magyar tagja szerint az edzők "aranyat tojó tyúkok", akiket minden körülmények között meg kell védeni. Egyértelműen sikeresnek minősítette a magyar sport olimpiai szereplését, mert a hatalmas versengésben is képes volt 21 sportágban megszerezni a részvétel jogát - derül ki a jochapress.hu tudósításából. Azt is nyomatékosította, hogy minden edző köteles igénybe venni a szaktudományok nyújtotta segítséget. Példaként említette Kulcsár Győzőt, aki 68 évesen is képes volt beülni a TF-en a hallgatók közé egy minősítés megszerzéséért.

"Ma, 76 évesen pedig elfogadja a tudományok kínálta segítségeket, így tett Szász Emese felkészítése során is" - hangsúlyozta Schmitt Pál utalva az első riói magyar aranyérmesre.

Hozzátette: a fiatal és idősebb edzőknek együtt kell dolgozniuk a tudományos ismeretek felhasználásával. Az élversenyzők ma már az emberi teljesítőképesség felső határát közelítik, a sikerekhez elengedhetetlenül szükség van a csapatmunkára. A nagy mágusok ideje végérvényesen lejárt - emelte ki.

Schmitt Pál kényes kérdésként említette az edzők "csereberéjét", a magyar vagy külföldi edzőt alkalmazzunk témáját is, majd szembeállította néhány sportág ígéretét és az elért eredményeiket.

Beszélt a magyar sportba 2013 óta beáramlott 24 milliárd forintról is, hozzátéve, hogy három év alatt nem lehet csodát tenni, meg kell várni ennek a finanszírozásnak a gyümölcsét. Végül visszatért a legfontosabbnak tartott témájához, az edzőkérdéshez.

"Arccal az edzők felé! Az edző a siker letéteményese. Az edzőt képeznünk és továbbképeznünk kell, anyagilag meg kell becsülnünk és példaképül kell állítanunk őket a versenyzők elé. Ez nagyon szép és felelősségteljes feladat. Ehhez kívánok sok sikert!" - zárta beszédét.

A vitaindítót követően Szabó Bence, a MOB főtitkára felvezette kollégája, Fábián László szakmai igazgató elemzését. Fábián grafikonok és számhalmazok sokaságát vonultatta fel, de hangsúlyozta: a végleges értékelés még nem készülhetett el, mert a szeptember 30-i határidő ellenére számos szakszövetség még nem adta le önértékelő zárójelentését.

A Testnevelési Egyetem rektora, Mocsai Lajos hozzászólalásában elmondta: a tudományos alapossággal végzendő edzői csapatmunka elengedhetetlen. Mellette Kovács Tamás, korábbi MOB szakmai igazgató és Medvegy Iván, a MOB nyugdíjas főmunkatársa ismertette elemzéseit. A szép számú hallgatóság soraiban ott ült többek között a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond, valamint a legeredményesebb magyar kajakedző, Fábiánné Rozsnyói Katalin és a világbajnok, olimpiai bronzérmes úszó, jelenlegi szövetségi kapitány, Hargitay András is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!