Sport

2016.10.04. 13:29

A miskolci autóversenyző úgy érzi, jó döntés volt az, hogy szakágat váltott

Miskolc - A harmadik helyen ért célba a lettországi Eb-szezonzárón Kiss Pál Tamás, így második alkalommal állhatott fel a dobogóra az ötfutamos sorozatban. A bajnoki értékelésben ezzel egy helyet előrelépett a miskolci pilóta, és 2016-ban az Európa-bajnokság Supercars kategóriájában az ötödik helyen végzett.

Miskolc - A harmadik helyen ért célba a lettországi Eb-szezonzárón Kiss Pál Tamás, így második alkalommal állhatott fel a dobogóra az ötfutamos sorozatban. A bajnoki értékelésben ezzel egy helyet előrelépett a miskolci pilóta, és 2016-ban az Európa-bajnokság Supercars kategóriájában az ötödik helyen végzett.

Jót csatáztak

A borsodi autóversenyző elsődleges célja a Baltikumban a döntőbe jutás volt, amit meg is tudott valósítani.

– Nehéz döntőnek ígérkezett, hiszen a hátsó sorból indultam, a bajnok Kevin Hansen mögül – kezdte Kiss Pál Tamás. – A rajtnál Hedströ­­m kilőtt, de Rustad az első kanyarban kiforgatta, és miközben próbált visszatérni a helyes irányba, majdnem eltalálta az autómat. Találtam egy tiszta ívet a nagy kavarodásban, de menekülnöm kellett Hedström elől, egészen lesodródtam, de aztán egy jó kigyorsítással megelőztem Hansent, és már harmadikként fordultam a második kanyarban. Mögöttem kiforgatták Hansent, így volt pár nyugodt köröm, koncentrálhattam a jokerre. Amikor onnan visszatértem, Hansen utolért, jót csatáztunk, de a két évvel fiatalabb technika ellen nem volt eszközöm, így harmadikként futottam be – mesélte a döntő eseményeit Kiss Pál Tamás.

Remekül is szórakoztak

A Lettországban szerzett harmadik hely azt jelentette, hogy Kiss Pál Tamás egy helyet előrelépett a bajnoki tabellán, így 2016-ban 78 megszerzett ponttal ötödikként zárta az Eb-sorozatot. A verseny után elégedetten értékelt:

– Nagyon örülök, hogy a szezonzárón is felállhattam a dobogóra, ez az eredmény megerősített abban, hogy jó döntés volt a szakágváltás. Sikerült egy olyan bajnokságot találni, ahol csúcskategóriás versenyautókkal és az elitbe tartozó versenyzőkkel mérhetem össze magam. A sportszakmai kérdéseknél is fontosabb talán, hogy közben remekül szórakozunk mindannyian, a versenyzők, a csapattagok és a nézők is azt kapják a rallycrosstól, amit a 21. században egy autóversenynek nyújtani kell. Elképesztő tempó, test-test elleni csaták, csúcstechnikájú autók, frenetikus hanghatások, pörgős lebonyolítás. Még sorolhatnám, de ha megnézzük a résztvevők neveit, a pályák szélén álló tömeget és a sorozat mögött álló gyártókat, egyértelmű, hogy ez most az egyik legpezsgőbb autósport szakág. Külön öröm számomra, hogy a tanulóévünkben ennyire sikeresek tudtunk lenni. Ha a pályán elért eredményeket nézzük, akkor öt alkalomból háromszor állhattam a dobogóra, tehát amikor a döntőbe jutottam, ott mindig sikerült jól teljesíteni. Versenyzőként is sokat tanultam a nemzetközi mezőnyben, és nagyon sokat fejlődött a csapat is. A szezon elején állt össze a gárda, és az év végére igazi csapattá kovácsolódott. Remekül oldottuk meg a sok utazással járó logisztikai feladatokat, sokat tanultunk az autó beállításairól, bizakodva várom a következő szezont. Ha a télen ránézek erre a trófeára, amit most szereztem, látni fogom az utat, amelyen tovább kell haladnunk 2017-ben.

ÉM-KPT


Az Európa-bajnokság végeredménye:

1. Kevin Hansen 143 pont

2. Jérome Grosset-Janin 105 pont

3. Tord Linnerud 99 pont

4. Tommy Rustad 94 pont

5. Kiss Pál Tamás 78 pont (10 pont levonva)

6. Fredrik Salsten 77 pont


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!