Sport

2016.08.12. 00:49

Rio 2016 - Kapás és Hosszú országos csúccsal, Cseh a második idővel jutott tovább - Délutáni összefoglaló

Rio de Janeiro - Kapás Boglárka 800 méter gyorson, Hosszú Katinka pedig 200 méter háton országos csúccsal, míg Cseh László 100 méter pillangón a második legjobb idővel jutott tovább a riói olimpia úszóversenyeinek csütörtöki előfutamaiból.

Rio de Janeiro - Kapás Boglárka 800 méter gyorson, Hosszú Katinka pedig 200 méter háton országos csúccsal, míg Cseh László 100 méter pillangón a második legjobb idővel jutott tovább a riói olimpia úszóversenyeinek csütörtöki előfutamaiból.

Kapás számára egyből a döntőbe jutás volt a tét, a 400 méteren negyedik magyar versenyző, a szám Európa-bajnoka kiváló versenyzéssel, nem mellesleg 8:19.43 perces országos csúccsal az amerikai Katie Ledecky mögött a futamban és összesítésben is a második helyen jutott a döntőbe.

"Ugyanolyan iramban úsztam a végén, nem erősítettem, nem hajráztam" - nyilatkozta az Újpest 1500 gyorson vb-bronzérmes versenyzője. "Jó úszás volt nagyon, nem adtam bele mindent, de azért elfáradtam, tegnap a váltóban kihajtottam magam, hajnal három órakor feküdtem le, éreztem is a mozgásomon, hogy voltam már pihentebb, de nagyon jó időt úsztam. Végre kezdem érezni azt, hogy nyolcszázon is kijön, aminek ki kell jönnie" - mondta Kapás a vegyes zónában. Hozzátetette, Ledeckyvel teljesen felesleges foglalkozni, őt egyszerűen ki kell venni. "A dobogóról egy hely már foglalt, ezért nehéz kicsit a 400-asoknak és a 800-asoknak, hogy mindössze két helyért küzdhetnek, de így szép, ha ilyen erős a mezőny" - mondta Kapás, aki szerint 8:15 alatti időre lenne szükség az éremszerzéshez.

Az eddigi magyar rekordot szintén Kapás tartotta 8:21.21 perccel, ezt a 2013-as barcelonai világbajnokságon úszta.

A szám másik magyar résztvevője, a nyílt vízi úszás ötkarikás címvédője, Risztov Éva 8:33.36 perces eredménnyel nyerte futamát, amivel összesítésben a 14. lett.

"Alapvetően egy futamgyőzelemmel már az indulás előtt is megbékéltem volna, de azért azt hittem, hogy egy picit fogunk versenyezni is" - nyilatkozta Risztov, s hozzátette, 8:30 perc körüli időt "érzett magában", hiányzott neki, hogy versenyezhessen a riválisokkal. "Ugyanakkor jó volt úgy vízbe ugrani, hogy már készen állok, tőlem akár holnap is indulhatna a 10 kilométer" - mondta a rendkívül jókedvűnek és felszabadultnak tűnő Risztov.

A Rióban már három aranynál járó Hosszú Katinka utolsó számában, 200 méter háton állt rajthoz. A 27 éves klasszis korábban 400 méter vegyesen világcsúccsal, 100 méter háton minden idők második legjobb idejével, 200 méter vegyesen pedig olimpiai rekorddal diadalmaskodott. A Vasas kiválósága ezúttal is bizonyította, elképesztő formában van, hiszen 2:06.09 perces országos rekorddal nyerte a futamát, összesítésben pedig több mint másfél másodperccel előzi meg a második kanadai Hilary Caldwellt. Hosszú erejét jól mutatja, hogy ennek a csúcsnak az elődjét (2:06.18) tavaly a kazanyi világbajnokságon állította fel. Ezzel akkor Egerszegi Krisztina legendás, 1991. augusztus 25. óta fennállt 2:06.62 másodperces magyar rekordját adta át a múltnak, amely 2008 februárjáig világcsúcs volt.

Hosszú Katinka egyelőre nem nyilatkozott, Rio háromszoros bajnoka jelezte, csak az esti elődöntő után értékel.

A szám másik magyarja, György Réka 2:12.99 perccel a 22. helyen zárt.

"Az első száz jó volt, de ahogyan ráfordultam a másodikra, olyan volt, mintha súlyokat kötöttek volna a lábamra és a karomra. Fogalmam sincs, mennyire kezdtem erősen, de utána történt valami, amit nem tudtam kontrollálni" - mondta György Réka.

A 100 méter pillangó egyik nagy kérdése magyar szempontból az volt, hogy Cseh László túltette-e magát a 200 méter pillangó kudarcán, ott ugyanis világbajnoki címvédőként csak a hetedik lett, messze elmaradva idei legjobbjától.

Cseh 100 méteren is ranglistavezetőként (50.86) állt rajkőre, s ugyan lassan kezdett, végül egy remek hajrával a második legjobb előfutamban úszott idővel, 51.52 másodperccel jutott az elődöntőbe.

"Nem volt ez rossz így reggel, de a kezdés nagyon lassú volt, kell egy kis önbizalmat gyűjtenem, mert nagyon mélyről kell visszajönnöm" - mondta Cseh, akit saját bevallása szerint "kicsit összenyomott" az olimpia 200 pillangón. "Ha sikerül bejutni a döntőbe, ott már egy könnyed úszás kell, görcsösen nem lehet."

"Ez csak olimpián jön elő nálam speciálisan, sajnos az ötkarika néha agyonnyomja az embert, de ahogy látom, nem csak engem. Vannak akik sajnos hasonló sorsra jutottak. Most száz pillangón meg kell mutatni, hogy azért nem vagyunk mi olyan bénák, csak néha nem jön össze" - tette hozzá Cseh.

A szám másik magyarja, Pulai Bence, 52.73 másodperces idővel futamában a hetedik, összesítésben pedig a 26. lett: "Elég gyenge volt, pedig jobbnak éreztem az elmúlt három hétben. Hetvenöttől nagyon beállt a karom, onnantól pedig csak lábból nem lehet bemenni" - mondta Pulai.

A csütörtöki előfutamok a leggyorsabb szám, a férfi 50 méter gyors küzdelmeivel kezdődtek, a magyar színeket Takács Krisztián képviselte. A negyedik olimpiáján részt vevő úszó az utolsó futamban állt rajtkőre, a 2-es pályán 22.12 másodperces idővel hatodik lett, összesítésben pedig két századdal kicsúszott a legjobb 16 közül.

"Sajnos ilyen az ötven méter, itt századok döntenek" - nyilatkozta a futam után Takács. "Kicsit féltem is ettől, mert általában jobban megy az úszás akkor, ha bejutok a tizenhat közé. A melegítés jól ment, levegő nélkül sikerült leúsznom megint, olyan nagyot nem is hibáztam, de ennyit írt ki sajnos az óra. Közelítettem a reggeli legjobbamhoz, de egy-két század ide vagy oda, nem fér bele." Takács Athénban a 32., Pekingben a 9., Londonban pedig a 12. helyen végzett ebben a számban, most 17. lett.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!