Sport

2016.07.05. 10:53

Triatlon Nagyhét - Megérdemli a tapsot Magyarország

Tiszaújváros - A most zajló Triatlon Nagyhét különleges aktualitást adott egy különleges eseménynek.

Tiszaújváros - A most zajló Triatlon Nagyhét különleges aktualitást adott egy különleges eseménynek.

Ritkaság, hogy egy sajtótájékoztatón együtt jelenik meg a Nemzetközi (ITU) és az Európai Triatlon Szövetség (ETU) első embere – a bravúr hétfő délután Tiszaújvárosban megtörtént. A labdarúgó-Eb „nyelvére” fordítva ez olyan, mintha a FIFA és az UEFA első embere egyszerre állna ki az érdeklődők elé. A különleges esemény különleges híreket is ígért, ennek megfelelően megtelt a Veronika Hotel étterme.

Magyar pályázat

Pontban 14 órakor Kovács István ökölvívó olimpiai bajnok, aktív triatlonista (!) köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke rukkolt ki újdonságokkal:

– Megalapítottuk a Közép-európai Triatlon Kupasorozatot, TriBest, TriFest néven. A kontinensen egyedülálló kezdeményezéshez Ausztria, Horvátország, Románia, Szlovákia és Szerbia csatlakozott.

Az elnök később elmondta, hogy megpályázzák a 2017-es, U23-as Európa-bajnokság rendezésének jogát, végül megtudtuk, hogy kedden Orbán Viktor miniszterelnök fogadja az elnököket.

Marisol Casado, a Nemzetközi Triatlon Szövetség spanyol elnöke elárulta, hogy évekkel korábban járt már Tiszaújvárosban, majd így szólt:

– Köszönöm azt a munkát, amit a tiszaújvárosiak nyújtanak, a helyi szervezők nélkül nem emelkedett volna jelenlegi szintjére ez a sportág. Külön gratulálok azoknak a magyar versenyzőknek, akik komoly küzdelem árán vívták ki a Rio de Janeiró-i olimpián való szereplés jogát.

Bejelentette azt is, hogy az ITU versenyrendezői konferenciáját jövő tavasszal Magyarországon rendezik.

Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség olasz elnöke büszkén sorolta, hogy 42 tagországukból 31 nemzet sportolói utaznak Brazíliába.

– Kontinensünkről 43-an lesznek ott a rajtvonalnál, közülük 4-en Magyarországról és ez nagy tapsot érdemel, persze, most egyébként is Tiszaújváros nevétől hangos a sportélet.

Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár szintén gratulált a helyieknek, majd arról beszélt, hogy a testkultúra ügye hazánkban stratégiai ágazat, végül hangsúlyozta:

– A kormány a jövőben is minden támogatást megad a triatlonnak.

A sajtótájékoztatón a mikrofonhoz lépett Szabó Zita, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára is, aki bemutatta az olimpián szereplő magyar csapatot. Rióban ifj. Faldum Gábor, Kovács Zsófia, Tóth Tamás és Vanek Margit képviseli színeinket – ők négyen értek el kvótát érő helyezést rangsorukban.

Komoly esélyt lát

A tiszaújvárosi eseményen jelen volt Mizsér Attila öttusa olimpiai bajnok, a 2024. évi nyári olimpiai játékok hazai pályázatának sportigazgatója, akit a magyar kandidálás esélyeiről kérdeztünk:

– Három fajsúlyos érv szól mellettünk – válaszolta az 1988-as, szöuli ötkarikás játékok csapat aranyérmese. – Az első a NOB Agenda 2020-as programja, amely révén a kisebb városok is lehetőséget kaphatnak a rendezésre. A második a 2030-ig szóló fejlesztési terv, ennek jegyében a fővárosban, az olimpiától függetlenül is számos beruházás készül el, a harmadik pedig az, hogy tőlünk, magyaroktól senki nem éli meg jobban a sportsikereket.

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!