Sport

2016.07.04. 14:50

Tiltott állami támogatások visszafizetésére kötelezett hét spanyol futballklubot az Európai Bizottság

Brüsszel - Az uniós szabályokkal összeegyeztethetetlen állami támogatások miatt hét spanyol futballklubnak - köztük a Barcelonának és a Real Madridnak - több tízmilliót eurót kell visszafizetnie a spanyol államnak az Európai Bizottság hétfői döntése értelmében.

Brüsszel - Az uniós szabályokkal összeegyeztethetetlen állami támogatások miatt hét spanyol futballklubnak - köztük a Barcelonának és a Real Madridnak - több tízmilliót eurót kell visszafizetnie a spanyol államnak az Európai Bizottság hétfői döntése értelmében.

A brüsszeli bizottság megítélése szerint az ügyben érintett csapatok, a Barcelona és a Real Madrid mellett a Valencia, az Athletic Bilbao, az Osasuna, az Elche és a Hércules az állami támogatások révén tisztességtelen előnyhöz jutottak, ez pedig sérti a vonatkozó uniós szabályozást.

Három különböző ügyben indított vizsgálatot 2013 decemberében az Európai Unió végrehajtó testülete, amely végül több tízmillió euró jogellenes támogatás visszafizettetésére szólította fel Spanyolországot.

A bizottság kifogásolta, hogy a Real Madridot, a Barcelonát, az Athletic Bilbaót és az Osasunát több mint húsz éven keresztül nonprofit társaságokként kezelték, és ezért kevesebbet kellett adózniuk, mint más sportvállalkozásoknak. Ezeknek a csapatoknak meg kell téríteniük az elmaradt adóbevételeket, amely brüsszeli becslések szerint akár az 5 millió eurót is elérheti klubonként.

A Real Madridnak emellett 18,4 millió eurót kell visszafizetnie a madridi önkormányzatnak egy jelentősen túlárazott földügylet miatt.

Három futballklub pedig kedvezményes feltételekkel kapott hitelt egy állami tulajdonú pénzintézettől, ami a bizottság szerint jogellenes támogatásnak minősül, ezért a Valenciának 20,4, a Hérculesnek 6,1, az Elchének pedig 3,7 millió eurót kell visszafizetnie.

"Tisztességtelen versenyfeltételekhez vezethet, ha az adófizetők pénzét használják fel professzionális futballklubok finanszírozására. A professzionális futball kereskedelmi tevékenységnek számít, a közpénzek felhasználásának összhangban kell lennie a versenyjogi szabályokkal. Az általunk vizsgált szubvenciók esetén ez nem így történt" - közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

Szakértői értékelések szerint ezen összegek visszafizetése mindazonáltal nem jelent komoly "érvágást" az olyan csapatok számára, amelyek megengedhetik maguknak, hogy több tízmillió eurót fizessenek ki egy-egy játékos leigazolására.

A Real Madridot és a Barcelonát a világ leggazdagabb futballklubjai között tartják számon, éves bevételük meghaladja az 500 millió eurót.

- Bajnok Artúr, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!