Sport

2016.07.09. 19:15

18. Triatlon Nagyhét - Huszonhárom (!) magyar a junior Európa-kupa döntőjében

Tiszaújváros - Kiválóan teljesítettek a mieink a tiszaújvárosi 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét keretén belül ma megrendezett ETU Triatlon Junior Európa-kupa előfutamain, hiszen a hölgyek közül tizenegyen, míg a férfiak közül tizenketten harcolták ki a vasárnapi döntőben való indulás jogát.

Tiszaújváros - Kiválóan teljesítettek a mieink a tiszaújvárosi 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét keretén belül ma megrendezett ETU Triatlon Junior Európa-kupa előfutamain, hiszen a hölgyek közül tizenegyen, míg a férfiak közül tizenketten harcolták ki a vasárnapi döntőben való indulás jogát.

A nyílt ETU Triatlon Junior Európa-kupa előfutamai a női versennyel kezdődtek el Tiszaújvárosban. A 27 sportolót felvonultató 1. futamban az 500 méteres úszást az ausztrál Grace Hoitink és az osztrák Therese Feuersinger azonos idővel, 6:44 perc alatt teljesítette, de 3 mp-re mögöttük Petrov Dorottya érte el a Dísztó partját. A 8. időt produkáló Szegedi Sárának köszönhetően a top 10-ben két magyar futhatott át a kerékpáros depóba. A 12 km-es, két körös bringázás felére hatan, az úszás első három helyezettje mellett egy-egy osztrák, azerbajdzsáni és német versenyző 40 mp-re eltávolodtak a 12 tagú második bolytól, melyben négy magyar lány, Mátyus Lili, Szegedi Sára, Botka Anikó, Bukovszki Tünde is ott tekert. A második depózásig a szökevény csoport 1:10 percre növelte előnyét a második, 2:40 percre a harmadik bollyal szemben. A 3,2 km-es futás feléhez az azeri Daryna Moskalenko és a német Lina Völker érkezett meg az élen, akik a táv második felében már rápihenhettek a vasárnapi döntőre. A szintén tartalékoló Petrov Dorottya a 4., Bukovszki Tünde a 10., Botka Anikó a 12., Mátyus Lili a 13. helyen lett biztos finalista, míg a 15. pozícióban beérkező Szegedi Sára 43:08 perces legjobb idejével harcolta ki ezt a lehetőséget.

A 24 fős 2. futamban 6:34 perccel Putnóczki Dorka „nyerte meg” az úszást. Nyers Kamilla,az olasz Sara Moretti és Jakab Ilka 26 mp-re volt az élen álló versenyzőtől. A keddi ETU Ifjúsági Triatlon Európa-bajnokság vegyes-váltó számában ezüstérmes magyar válogatottat erősítő Dorka nem tette meg azt a szívességet a többieknek, hogy lassan depózzon. Gyors váltás után egyedül kezdte meg a kerékpározást, melynek végére tíz társa csatlakozott hozzá. A 46 mp fórral az élen váltó tizenegyben hat magyar triatlonos mehetett ki a futópályára, ahonnan 1600 méter teljesítése után Bicsák Flóra érkezett vissza az első helyen, de rajta kívül még négy magyar, Fuchs Dóra, a szintén újdonsült mix-váltó ifjúsági Eb-ezüstérmes Soós Fanni, Putnóczki és Jakab Ilka is az első hétben haladt. Bicsák Flóra futamgyőztesként masírozott be a döntőbe, Fuchs Dóra a 3., Putnóczki Dorka a 4., Soós Fanni az 5., Jakab Ilka a 7., Nyers Kamilla a 11. helyen érdemelte ki, hogy ott legyen a vasárnapi helyosztón.

A férfiaknál futamonként az első kilenc hely jelentett biztos döntőbe jutást, az összes további közül a legjobb három idő tulajdonosa számíthatott ugyanerre. A 22 tagú 1. futamban a hazai környezetben versenyző Lehmann Bence az azeri Zaur Arkaniya társaságában az élen fejezte be a nyitószámot. A kerékpározás első felében kilencen álltak össze. Ebben a csoportban ott tekert még a mieink közül Fróna Ákos, továbbá egy-egy német, honkongi, dél-afrikai, ukrán, olasz, osztrák és horvát versenyző. A harmadik számban, a futásban Lehmann Bence az olasz Valerio Cattabriga és a német Anton Schiffer társaságában levált a „többiektől”, hogy a hátralevő 1600 méter végére két ellenfelétől is ellépjen és magabiztosan szerezze meg az első helyet. Fróna Ákos kilencedikként lett finalista, a 10. Kanyik András 38:43 perce olyan időnek bizonyult, amivel ő is a fináléba avanzsált.

A 21 versenyzőt számláló 2. futamban szintén magyar rész-sikerrel ért véget az úszás, Karai Botondnak köszönhetően. Másodikként Soós Gergő, harmadikként pedig a luxemburgi Oliver Gorges indult a bringás depóba. 6 km kerékpározás után hatan dolgoztak együtt, köztük a harmadik magyarral, Kovács Balázzsal. A második váltásra a szökevénycsoport kilenc tagúra duzzadt, úgy, hogy Karai Botonddal négyre emelkedett a magyarok száma. A dél-afrikai Jamie Riddle légüres térben egyedül, 22 mp-es hátrányban egyedül próbált felzárkózni, míg mögötte már minimum egy percre érkeztek a többiek. A futásban a dél-afrikai Nicholas Quenet tempóját senki sem akarta átvenni a táv első felében, aki köszönte szépen és elsőként futott be a döntőbe. A következő három helyen Karai Botond, Soós Gergő és Kovács Balázs jelentkezett be a vasárnapi folytatásra.

A 24 fős férfi 3. futamba is jutott egy ifjúsági Eb-ezüstérmes, Lehmann Csongor személyében, aki az 5 másodpercen belül partot érő első hét sportoló között mutatkozott be a többieknek, Papp Tamással, Tóth Milánnal és Arany Attilával együtt. A kerékpározás felénél újabb két magyar, Ferencz Ábel és Majoros Csaba csatlakozott a 15 tagúra gyarapodott vezető sorhoz. A futás során az olasz Franco Pesavento, Majoros Csaba és a német Jonas Osterholt néhány másodperccel hamarabb hagyta maga mögött az első 2 kilométert, hogy a célba is ők hárman érkezzenek meg az élen. Lehmann Csongor és Arany Attila egy „kényelmes” negyedik és ötödik hellyel, Ferencz Ábel nyolcadikként, a 10. Tóth Milán és a 11. Papp Tamás pedig idővel szerzett jogot a döntőre.

- Szűcs István sajtóreferens -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!