Sport

2016.06.09. 18:47

Még Miamiból is érkezik induló, de sok a visszatérő versenyző

Miskolc - Szombaton ismét maratonok hétvégéje a Bükkben: előbb futás, aztán kerékpározás.

Miskolc - Szombaton ismét maratonok hétvégéje a Bükkben: előbb futás, aztán kerékpározás.

A mozogni, versenyezni vágyóknak kiváló helyszín lesz ezúttal is a miskolci Majális-park, a Királyasztal és környéke, ahol június 11-én rendezik meg a 24. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny nevet viselő nemzetközi terepfutó-erőpróbát, aztán másnap ugyanitt a V. Kondenzgyík Maraton hegyi­kerékpáros versenyt. Az események apropóján a szervezők sajtótájékoztatót tartottak kedden. Katona Ferenc, a szervezőbizottság elnöke kiemelte az önkormányzat szerepvállalását, valamint azt, hogy az indulók jó, speciális pályán mérethetnek meg, és várhatóan az időjárás sem lesz akadálya annak, hogy sikeres rendezvényt bonyolítsanak le.

Remekül szolgálja

Szűcs István, az első napi hegyimaraton főszervezője elmondta: aznap délig 450 egyéni nevezést regisztráltak, ezenkívül (egyelőre) 20 váltó jelezte indulási szándékát.

– Négy egyéni szám közül lehet választani, s a már említett váltót kínáljuk a futás, kocogás iránt érdeklődőknek – jelezte. – Tavaly 680-an voltak a rendezvényünkön, s miután a helyszínen is van mód nevezni, úgy gondolom, ezt a számot idén is elérjük, de az sem elképzelhetetlen, hogy meg is haladjuk. Vannak nagy nevek a listán, mint például a mindenki által ismert és tisztelt Bogár János, de érkezik hozzánk két amerikai állampolgár is Miamiból, akik közül az egyikük biztosan részt fog venni a félmaratonon. Rajta, rajtuk kívül jönnek sportemberek Csehországból, Szlovákiából, Romániából és az ország sok-sok pontjáról. Azt gondolom, ez a hétvége remekül szolgálja a város sportját, a két esemény kiválóan kiegészíti egymást.

A 10,5 kilométeres, 360 méter szintkülönbséggel nehezített körből egyéniben lehet egyet, kettőt vagy négyet teljesíteni, míg az egyesületek, baráti társaságok négytagú maratoni váltóban is összemérhetik tudásukat. A kevésbé felkészülteket egy 3,5 kilométeres pálya várja, melyet futva és túrázva is teljesíteni lehet.

A Biennále Sport és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. vasárnap hívja életre az V. Kondenzgyík Maratont. A nyílt besorolású eseményen amatőr és a Magyar Kerékpáros Szövetség verseny­engedélyével rendelkező hivatásos sportolók is szerencsét próbálhatnak. A három távon (28, 56, 84 kilométer) összesen 19 korcsoportban versengő bringások a Bükk északi részén kijelölt 28 kilométeres körpályán teljesíthetik a kiválasztott távot. A nagyok lassú rajtját követően a 14 év alattiak és az ovisok is nyeregbe pattanhatnak. Nagy András főszervező így nyilatkozott:

– Ötödik éve csináljuk ezt a rendezvényt, amely nem csupán a hivatalos pólója miatt színes. Elmondhatjuk, rengeteg az eseményre visszatérő sportoló, család, ezért a hangulat családias, nem is az a lényeg, hogy ki milyen csúcsot dönt meg. Egy hosszú körpálya esetében fontos, hogy megfelelően le legyen szalagozva, biztosítva, ne legyen benne a megállás és az eltévedés lehetősége. A fakitermelés miatt a korábbiakhoz képest kicsit több benne a napos rész, a célunk minden évben az is, hogy szolgáltassunk, minél többet, minél jobban.

A biciklis maratonra 400–450 résztvevőt várnak, az esemény része a tavaly életre hívott szlovák–magyar Pedál MTB Tournak is.

Maguktól sem fogadnák el

Lapunk azon felvetésére, hogy mennyire nehéz ezeket az eseményeket tető alá hozni, Nagy András ezt válaszolta.

– Szerencsére ezek már bejáratott dolgok, tudjuk, kikhez kell fordulni, és megkapjuk a szükséges segítséget a szabályok keretei között. Nagy energiákat fordítunk arra, hogy a versenyek után összeszedjük a szemetet, rendbe rakjuk a helyszíneket, miután mi is itt sportoltunk, sportolunk, magunktól sem fogadnánk el, ha nem így cselekednénk.

Azt is megkérdeztük, vajon megfordult-e már a fejükben, hogy a Majális-park helyett más helyszínt (Jávorkút, Szentlélek) is kipróbáljanak.

– A Királyasztal bejáratott hely, mindenki ismeri, ennek a legjobb a megközelíthetősége, kiválóak a logisztikai adottságok, és nem mellesleg takarékos helyszín – hangsúlyozta Nagy András.


A nevezésről

Helyszíni nevezés a versenyközpontban, a Majális-parkban (Királyasztalon) pénteken 16 és 20 óra között, míg szombaton 7.00–9.45-ig. A terepfutás távjai és díjai: maraton (42,3 km, 5000 Ft), félmaraton (21 km, 4500 Ft), kismaraton (10,5 km, 4000 Ft), maraton-váltó (4x10,5 km, 14 000 Ft), minimaraton (3,5 km, családi kocogás, túrázás, 2500 Ft).

A vasárnapi kerékpárversenyre a helyszíni nevezés díja egységesen 4500 Ft/fő, csapatoknak a nevezési díj 12 000 Ft/csapat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!