Sport

2016.06.12. 16:59

Kis borsodi községből a nagy válogatottba

Karcsa - A kézilabdás Dakos Noémi pályafutása Karcsáról indult, az MTK sportolójaként lett felnőtt válogatott.

Karcsa - A kézilabdás Dakos Noémi pályafutása Karcsáról indult, az MTK sportolójaként lett felnőtt válogatott.

A Finnország elleni Eb-selejtezőn bemutatkozhatott a magyar válogatottban Dakos Noémi. Az MTK Budapest fiatal beállósának a pályafutása Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből indult, hiszen általános iskolásként Karcsán ismerkedett meg a sportág alapjaival. A diákolimpiai versenyeken is látszott, hogy sokra viheti, ezért egy nagyobb város és egyesület felé vette az irányt. A Debreceni Sportiskola, majd a Debreceni VSC jelentette az újabb állomást számára, ahonnan Vácra, tavaly nyáron pedig az MTK-ba szerződött. A fővárosi kék-fehérekkel idén az NB I kilencedik helyén zárt, a bajnokság után pedig a nemzeti csapatban is lehetőséget kapott. Élt is vele, hiszen az északiak hálóját kétszer is bevette a 44-13-as magyar győzelemmel zárult találkozón.

– Márciusban már részt vettem egy válogatott összetartáson, így sokkal egyszerűbb volt a beilleszkedés – tekintett vissza az elmúlt napok eseményeire Dakos Noémi. – A lányok jól fogadtak, annak pedig nagyon örültem, hogy lehetőséget kaptam a bemutatkozásra. Nyilván nem a legerősebb ellenfél volt a finn, de az én szempontomból éppen megfelelő volt ez a mérkőzés.

A család előtt

Noémi szülei mind a mai napig Karcsán élnek, de ők is és a család többi tagja is ott voltak az érdi sportcsarnokban, a szerettek közelről láthatták a fiatal beálló bemutatkozását.

– A hét elején az egész napom azzal telt, hogy fogadtam a gratulációkat, nagyon jólesett, ezúton is köszönöm mindenkinek – folytatta Dakos Noémi. – Tóth Kati után második karcsaiként jutottam el a válogatott szintig. A hír hallatán megpezsdült az egész település, nagyon sokan megnézték a meccset, mindenki örült a sikeremnek. Azt most még nem tudni, hogy az új szövetségi kapitánynak milyen elképzelései vannak, de küzdeni fogok azért, hogy a jövőben is ott lehessek a keretben. Egy nagyon fárasztó szezon végén vagyunk, most egy-két hét pihenő következik, amelyet családi körben töltök el, aztán kezdjük az MTK-val a felkészülést az új bajnoki idényre.

A példakép nyomdokain

A megye kiváló beállósokat adott a magyar kézilabdasportnak. Elég csak a tragikus körülmények között, nagyon fiatalon elhunyt Kulcsár Anitára gondolni. Dakos Noémi annak idején a világklasszis miatt kezdett el kézilabdázni, nagyon szeretne egyszer olyan szinten teljesíteni.

– Gyerekkoromban Anita volt a példaképem – mondta a beállós. – A diákolimpiai versenyeken az apukájával sokszor találkoztam, az ő sikereinek a hatására döntöttem a kézilabda mellett. Nagyon nehéz feladat a nyomdokaiba lépni, hiszen az csak az évek folyamán derült ki, hogy ezen a poszton nyújthatom a legjobb teljesítményt. Természetesen mindent megteszek azért, hogy felnőjek a feladathoz, és a klubcsapatomban, valamint a válogatottban is megfelelő teljesítményt nyújtsak a jövőben.

- ÉM-ME -


Névjegy

Név: Dakos Noémi

Született: 1991. 03. 02.

Magasság: 173 cm

Súly: 72 kg

Pozíció: beálló

Preferált kéz: jobb kezes

Klubja: MTK Budapest

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!