Sport

2016.04.08. 11:20

Bundabotrány - Pénzbüntetés és eltiltás a volt diósgyőri csapatkapitánynak

Budapest, Miskolc - A fogadási csalási ügyben csütörtökön hirdettek ítéletet a Fővárosi Törvényszéken.

Budapest, Miskolc - A fogadási csalási ügyben csütörtökön hirdettek ítéletet a Fővárosi Törvényszéken.

Hosszú múltra nyúlik vissza az ügy, melynek előzménye az volt, hogy a gyanú szerint labdarúgásban szereplők, legfőképpen játékosok 2008 és 2011 között különböző hazai magyar bajnoki, Magyar Kupa- és Ligakupa-mérkőzéseket manipuláltak, az eredményeket az előre megbeszéltek szerint alakították és ezért euróban vagy forintban készpénzt kaptak. A bírósági tárgyalás még 2013 őszén kezdődött és a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön született meg az elsőfokú ítélet a K. Zoltán és 21 társa ellen „gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette” miatt zajló bundaügyben.

Négy év próbaidőre

Az elsőrendű vádlott, K. Zoltán hat, a másodrendű vádlott, L. Mátyás hét hónap – egyaránt három évre felfüggesztett – szabadságvesztést kapott. Mindkettejükkel szemben 2,5 millió forint vagyonelkobzást rendelt el a bíróság, amely azonban egyes vádpontok alól felmentette őket. A harmadrendű vádlott, K. Zsolt 18 hónapos börtönbüntetését három évre felfüggesztették, a vagyonelkobzás az ő esetében 1,6 millió forint, és részben őt is felmentették. Az ügy koronatanújának tekintett negyedrendű vádlott, H. Gábor kétéves börtönbüntetését négy év próbaidőre felfüggesztették, a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől öt évre eltiltották. 5,5 millió forint értékben vagyonelkobzással sújtották, és 800 ezer forint bűnügyi költséget kell megfizetnie. Az ötödrendű vádlott, S. László büntetése 15 hónap szabadságvesztés, három évre felfüggesztve. A labdarúgástól öt évre eltiltották, a vagyonelkobzás mértéke pedig 5,3 millió forint. K. Norbert hatodrendű vádlottat 2,3 millió forintnyi vagyonelkobzással sújtották.

Házi őrizetben is

A korábban jelzett időszakban voltak olyan gyanús meccsek, amelyeknek az egyik résztvevője a Diósgyőr volt, ennek folyományaként a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2012. február 21-én őrizetbe vették, majd gyanúsítottként hallgatták ki L. Ákos futballistát. A középpályás akkor az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen panaszt jelentett be, arra hivatkozással, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket, majd pedig vallomást tett. Február 23-án a bíróság nem helyezte előzetes letartóztatásba L. Ákost, a bíró 30 napos házi őrizetet rendelt el. A labdarúgóval a DVTK 2012. március 2-án szerződést bontott, miután a vele szemben foganatosított lépés miatt nem tudott már eleget tenni szerződésben vállalt kötelezettségeinek. A KNYF fellebbezése után a bíróság másodfokon elrendelte L. Ákos előzetes letartóztatását, amelyet a hatóságok március 13-án foganatosítottak. Az előzetesből július 5-én szabadult L. Ákos, majd néhány héttel később, 2012. augusztus 22-én megszüntették a házi őrizetét is, ami azt jelentette, hogy a volt csapatkapitány innentől fogva nem állt kényszerintézkedés hatálya alatt.

Amint az csütörtökön kiderült, a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a XI. rendű L. Ákos vádlottat a bíróság 200 000 forint pénzbüntetésre ítélte vesztegetés vétsége miatt és 1 évre eltiltotta a labdarúgó foglalkozástól, ugyanakkor két rendbeli vesztegetés vétsége alól pedig felmentette. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész fellebbezett. Információink szerint az eltiltás az Európai Unió területére érvényes, ami azért fontos, mert a futballista Szlovákiában, egy alacsonyabb osztályú gömöri klubban játszott.

MTI, ÉM-MI


Nehezen viseli

Az Észak-Magyarország megkereste az ügyben L. Ákost, akit nem tudtunk elérni, viszont tájékoztatta az Észak-Magyarországot jogi képviselője, dr. Buza János.

– Ügyfelemet öt vádpontban vádolták meg, ezek közül négyben felmentették, egyedül egy vádpontban állapították meg a bűnösségét – jegyezte meg az ügyvéd. – Az ítéleti bizonyosság azonban szerintünk ott sem áll meg, nem értünk vele egyet, ezért fellebbeztünk, másodfokon majd a Fővárosi Ítélőtábla fog eljárni. Ákos nehezen vette tudomásul az ítéletet, hiszek neki, hogy a terhére rótt cselekményeket nem követte el, egy kitalált történettel lett megvádolva, amit H. Gábor később többször vissza is vont. Az, hogy pontosan mit jelent a labdarúgó foglalkozástól való eltiltás, nem pontosított egyelőre, hiszen az én értelmezésem szerint a gyepen nem játszhat, viszont lehet akár gyúró vagy technikai vezető, de ezt is megfellebbeztük. Hogy mindez az unió egész területén érvényes lenne? Nem hiszem, úgy vélem, a döntés csupán Magyarország területére vonatkozik, az MLSZ eltiltása sem érvényes más országra, mi ezt így látjuk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!