Sport

2016.03.07. 11:21

Diósgyőri VTK: pont a leendő bajnoktól

Budapest, Miskolc - A Diósgyőri VTK csapata ott ért el döntetlent, ahol erre a legkevésbé lehetett számítani.

Budapest, Miskolc - A Diósgyőri VTK csapata ott ért el döntetlent, ahol erre a legkevésbé lehetett számítani.

A labdarúgó NB I 23. fordulójában, szombaton este a Diósgyőri VTK együttese a bajnoki cím fő várományosának, a Ferencvárosi TC-nek a vendége volt. Az összecsapás előtt csak kevesen hittek benne, hogy pont a leendő bajnoktól szerez pontot a piros-fehér gárda, még a DVTK vezetőedzője, Egervári Sándor is úgy nyilatkozott a mérkőzés előtti napon, hogy az 1 pont begyűjtése bravúrnak számítana. A végén kiderült, hogy a Diósgyőr képes a bravúrra, amihez „csak” annyi kellett, hogy a pályára lépett játékosok hittek benne, hogy jók lehetnek a pontszerzésre, és akaraterejüknek köszönhetően ezt el is érték.

Biztató próbálkozás

De ne szaladjunk ennyire előre. A DVTK-t kb. 400–500 drukker kísérte el a meccsre, és a vendégtábor gyakran felülmúlta a hazait, mert utóbbiak erős hangja, az ultrák nagy része, a klubvezetéssel fennálló ellentéte miatt változatlanul nem látogatja a meccseket. Valószínűleg a mérkőzés előtt kevesen találták volna el a vendégdrukkerek közül, hogy ebben az összetételben áll fel a Diósgyőr, vagy ha valaki mégis megfogta volna a kezdőt, akkor a felállásban nyúlt volna mellé. Egervári Sándor ugyanis változtatott a védelemközép egyik pontján, Kovács G. helyett a felépült Tamás M. lett kezdő, ami a 10. percben nem tűnt jó húzásnak, ugyanis utóbbi összehozott egy 11-est, amiből gólt kapott a DVTK. De nem lett az alapcsapat tagja a diósgyőrieknél Novothny sem, viszont Bacsa igen, Barczi pedig a középpálya jobb oldalára került, Bognár pedig a balra. Utóbbi szerezte az egyenlítő gólt, abban a játékrészben, az elsőben, amelyben több biztató diósgyőri próbálkozást is láthattunk. Igaz, ezek közül csak egy volt komoly, Koman bombája, amelyet közvetlenül a Bognár-féle találat után jegyezhettünk fel.

Bár a Diósgyőr nem játszott alárendelt szerepet, de a Ferencváros fölényét hozta az első 45 perc, már csak azért is, mert a piros-fehérek a stabil védekezésre helyezték a hangsúlyt. És ezt kevés hibával jól meg is oldották, leszámítva két szituációt, amelyek közül az egyiknél, még gól nélküli állásnál Gera 5 méterről a felső kapufára küldte a lasztit, majd 1-1-nél Böde tévedett valamivel többet, amikor 13 méterről a kapu fölé belsőzött.

Fordulás után

A térfélcserét követően úgy tűnt, hogy marad az, hogy a Diósgyőr ellencsapásokkal próbálkozik, Elek oldalhálót eltaláló kísérlete ezt jelezte, de aztán annak ellenére sem voltak vendégkontrák, hogy az említett válogatott játékos egy sorral előrébb került, miután James jött be csereként védekező középpályásnak. Az 50. perctől fél órán át meddő hazai fölény volt a pályán, az FTC keresgette a rést a diósgyőri várfalon, de az erősnek, átlőhetetlennek bizonyult. Viszont a védvonal túl mélyen volt, és a 70. perc után szinte csak másodpercekre sikerült megszerezniük, megtartaniuk a labdát a piros-fehérek. A hajrában jöttek is egymás után a hazai gárda nagy lehetőségei, illetve ezzel összefüggésben Rados nagy védései. A diósgyőri kapus ezúttal is remekül együtt élt a játékkal, Böde bánatára, aki így szerzett gól nélkül maradt. Viszont a 85. percben már Rados is tehetetlennek bizonyult, a sokadik ferencvárosi szögletnél ugyan még védett egy nagyot, de a kipattanó után már ő is verve volt. Előnyhöz jutott az FTC, úgy tűnt, ezúttal is a meccs végén úszik el a Diósgyőr egy pontja, mint a múlt héten a Haladás vendégeként. De a DVTK nem adta fel, Egervári edző ennek jegyében beküldte Novothnyt, hátha… És bejött. Nem csak a játékos, a húzás is, ugyanis a csatár az első labdaérintéséből betalált, és már rohant is a saját szurkolótábor elé, kapaszkodott fel a kerítésre a csoportos eufória közepette, igazolni azt, hogy érdemes volt eljönni, hogy kellett az a plusz, amit a tábor adott a csapatnak. Az öröm fokát jelzi, hogy még Rados kapus is futott a saját ketrece elől 100 métert, hogy részt vehessen az ölelkezéshalomban, érezvén, hogy itt már nem lesz újabb fordulat. Nem is lett, a DVTK elhozott egy pontot a bajnoki cím fő várományosától.

Azon meg a meccs után lehetett filozofálgatni, hogy egy olyan csapatnak, amelyik képes kétszer is tíz percen belül az egyenlítésre a listavezető otthonában, nem lehetne még ennél is bátrabban játszania. Talán majd a folytatásban, a most szerzett 1 ponttal a DVTK-játékosok háta mögött, ami hitet, önbizalmat adhat a folytatásra.

Grumic kontra Husic

Egy héten belül két külföldi játékossal lett szegényebb a DVTK tartalékcsapatának kerete. Miroslav Grumic ugyanis visszakerült az első csapathoz néhány hetes ,,száműzetés” után, igaz a mostani meccs jegyzőkönyvébe még csereként sem tudott bekerülni, Senad Husiccsal pedig szerződést bontott a klub. A DVTK sportigazgatójának, Benczés Miklósnak a közlése szerint fegyelmi okok miatt. A bosnyák védő fő bűne, hogy nem vett részt rendszeresen az NB III-ban szereplő tartalékcsapat edzésein, vagyis többször is engedély maradt távol, és ezen, a vele szemben alkalmazott pénzbüntetést sem változtatott. Lapunk értesülése szerint ezen kívül a játékos több alkalommal is megsértette a házirendet, a hírek szerint az éjszakát többször nem a pihenésre használta, és gépjárművel való közlekedése során is követett el hibát.

Élet a VIP-ben

Csili, vili stadionja van a Ferencvárosnak, ezt újfent megállapíthatták azok a diósgyőriek, akik a helyszínen tekintették meg a mérkőzést. És nem csak az a része, amelyik mindenki számára látható, elérhető, látogatható, hanem a zártabb világa is, a VIP rész, illetve azon belül a Sky boxoké. Egy meghívásnak eleget téve téve, volt alkalmunk ,,kipróbálni” egyet az utóbbiakból. Egy ilyen 20 fős sky boxhoz – mint az összes többihez – saját felszolgáló ,,jár”, és ha nem volna elég a terülj, terülj asztalkám, és a széles italválaszték (és volt, akinek nem volt az), akkor az alapszolgáltatáson túli, prémium kategóriába tartozó, extra kívánságok (mint például, egy jó évjáratú bor felszolgálása) is teljesítésre kerül. A nem boxos VIP-esek, a székesek is szinte ugyanazt az ellátást kapják, egy szinttel, emelettel lejjebb, ők egy nagy közös térben tudnak válogatni a javakból, miközben a társadalmi kapcsolataikat erősítik. Érdekes volt megfigyelni, hogy sky boxok világában nem minden vendég tapasztja a szemét a pályára, voltak akik a meccs idejének egy részét is egy ,,laza” tárgyalásra használták fel, persze ekkor sem maradnak le semmiről, hiszen a zárt láncú televíziós rendszernek köszönhetően a boxban is követhetik az eseményeket. És nem mellékesen a meccs végén élő közvetítésben megnézhetik azt, hogy mit nyilatkoztak az edzők a sajtótájékoztatón. És, hogy mennyien voltak ebben a VIP-es világban a DVTK elleni bajnoki idején? 16 sky boxról tűnt hogy, van benne élet, ezeket nagyjából 20 fővel számolva az kb. 300 embert jelent, és ehhez jönnek még a VIP székesek, úgyhogy mintegy 500 olyan személyről van szó, akik az adott meccset jellemzően nem futball fanatikusként, hanem társadalmi eseményként élték meg. Diósgyőrben azt lenne jó megélni, hogy lesznek ilyen terek az egyszer majd elkészülő, új stadionban (amivel kapcsolatban visszatérő kérdés volt felénk az FTC VIP-vendégek részéről, hogy mikor lesz már kész, már évek óta van szó róla, és miért nem épül?), és hogy ezen a részén annyi ember nyüzsög, mint mondjuk most szombaton, a Ferencváros hazai meccsén. Persze ehhez elsősorban olyan réteg kell, amely meg tudja és meg is akarja fizetni az extra színvonalú ellátást egy labdarúgómeccs közben. Csak érdekességképpen, hogy a szombati meccs két résztvevőjénél mi a csúcs: a Fradinál a legmagasabb fokozatot a sky boxok jelentik, aminek az ára egy meccsre, egy főre vetítve, kb. 70-80 ezer forint körül van, a Diósgyőri stadion jelenlegi csúcsszolgáltatása pedig a VIP-szék, amelynek darabja, egy meccsre 25 ezer forint körüli összegből érhető el (a VIP-székek a Ferencvárosnál is ennyibe kerülnek egy meccsre).

Jegyár, kanyar, parkolás, kommunikáció

Annak, aki vendégként érkezik a stadionba sok furcsaságot kell megélnie, ha szurkoló, akkor például a meglehetősen magas árkategóriába tartozó jegy megvásárlását, és azt, hogy a 2300 forintos biléta váltása után a létező legrosszabb helyről, az egyik sarokból nézheti a meccset, ahonnan a túloldali kapu előtti történések egy része ,,homályos”. Újságíróként meg azt, hogy nem tudnak a sajtó akkreditáció mellé a gépkocsival érkező számára parkolóhelyet biztosítani, az ilyen jellegű kérésre még csak nem is válaszolnak a klub kommunikációs munkatársai, így annak, aki a stadion területén akar parkolni, más ügyintézési utakat kell választania.



Jegyzőkönyv

Ferencvárosi TC – Diósgyőri VTK

2-2 (1-1)

Budapest, 7144 néző. V.: Andó-Szabó (Buzás, Bozó).


Ferencvárosi TC: Dibusz (0) – Leandro (6), Nalepa (6), Pintér Á. (6), Ramirez (5) – Gera Z. (6), Lamah (6) – Varga R. (5), Nagy Á. (5), Trinks (5) – Böde (5). Vezetőedző: Thomas Doll.

Diósgyőri VTK: Rados (7) – Okuka (5), Lipták (6), Tamás M. (5), Nemes (6) – Elek (6), Egerszegi (6) – Barczi (5), Koman (5), Bognár (6) – Bacsa (5). Vezetőedző: Egervári Sándor.

Csere: Varga R. helyett Radó (6) a 43., Trinks helyett Nagy D. (5) a 46., Barczi helyett James (6) az 54., Egerszegi helyett Kovács G. (-) a 83., Lamah helyett Gyömbér (-) a 87., Koman helyett Novothny (7) a 88. percben.

Sárga lap: Bacsa a 24., Egerszegi a 26., Bognár a 44., Okuka az 54., James a 60., Nagy D. a 70., Pintér Á. A 91. percben.

Gólszerző: Gera, 11-esből (1-0) a 10., Bognár (1-1) a 17., Pintér Á. (2-1) a 85., Novothny (2-2) a 88. percben.


Thomas Doll: – Kemény meccs volt. A mérkőzés elején magunkra találtunk, jól járattuk a labdát, a megfelelő pillanatban gólt szereztünk. Utána egy kis figyelmetlenség következett, és ezért megbüntettek, ez mostanában így szokott lenni. Meg kell tanulnunk, hogy nagyobb test test elleni küzdelemre van szükség. A második félidővel kapcsolatban semmilyen szemrehányást nem tehetünk a fiúknak, elfáradtak, de próbáltak akciókat lebonyolítani, viszont a DVTK az egész csapattal a 16-osa környékén védekezett. Ennek ellenére a hajrában sikerült újabb gólt szerezni. Természetesen az ilyen esetekből tanulnunk kell, hogy egy ilyen eredményt meg kell tartani a lefújásig. Nem jó, hogy sikerült kiegyenlítenie az ellenfélnek, hiszen ezen a jó hangulatú meccsen a szurkolók megérdemelték volna, hogy győzelemnek örülhessenek.

Egervári Sándor: – Természetesen örülünk az egy pontnak. A Fradi pályán az abszolút bajnokesélyes csapattal szemben az egy pont sokat jelenthet majd a végelszámolásnál. Az első félidőben több volt a támadójátékunkban, másodikban a kapunk elé szögezett minket az ellenfél, nem tudtuk előre tolni a védekező zónát. A végén a nehéz helyzetben a játékosok nem adták fel, sikerült gólt szerezni, azt nem tudom, hogy les volt-e, vagy sem. Örülök, hogy a srácok képesek voltak felállni, pontszerzésre törekedni. Dicséretes az a harci szellem, ami tavasszal látható, ez erőt adhat a folytatásra.


A gólok története

10. perc: Böde tört be a vendég 16-oson belülre a bal oldalon, egy csellel elhúzta a labdát Tamás M. mellett, aki pedig a csatár lábát húzta el. A játékvezető 11-est ítélt, a büntetőt Gera végezte el, aki a jó irányba vetődő Rados mellett a jobb alsó sarokba lőtt, 1-0.


17. perc: Egy diósgyőri ellentámadásnál röviden szabadított fel a hazai védelem, a labda a bal oldalon lévő Nemeshez került, ő jól passzolt a közelében lévő Bognárhoz, aki 22 méterről középről, lapos bombát eresztett el, ami a kapu jobb alsó sarkában kötött ki, 1-1.


85. perc: Gera végzett el szögletet a bal oldalról, remek beadását Lamah fejelte kapura, amit Rados még hárított, ám a kipattanóra Pintér Á. érkezett, aki három diósgyőri védő között, 3 méterről a kapu jobb oldalába pöckölte a labdát, 2-1.


89. perc: Elek középről Bognárnak tette ki a labdát balra, utóbbi játékos, már a 16-oson belül estében továbbította a játékszert a védők mögé beérkező Novothnynak, aki 7 méterről, laposan a bal alsó sarokba gurított, 2-2.​


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!