Sport

2016.03.14. 09:59

Aluinvent-DVTK: Az Európa Kupa-csodához frissesség (is) kellett volna

Miskolc - Hazai győzelemmel búcsúzott a nemzetközi porondtól, az Európa Kupától az Aluinvent-­DVTK.

Miskolc - Hazai győzelemmel búcsúzott a nemzetközi porondtól, az Európa Kupától az Aluinvent-­DVTK.

A női kosárlabda Európa Kupa negyeddöntőjének visszavágóját játszotta szombaton este a miskolci városi sportcsarnokban az Aluinvent-DVTK együttese a Basket Landes ellen. A francia együttes a szerdai első meccsen, hazai pályáján 24 pontos, eltékozolhatatlannak tűnő előnyt szerzett, de ettől függetlenül a piros-fehér drukkerek bíztak a csapatban, hittek a csodában, és a franciaországi meccsen látott, szerződtetett zenekar nélkül is nagyobb hangulatot varázsoltak a lelátóra, mint ami odakint volt. Rajtuk nem múlott az erős kezdés, amire nagy szükség lett volna.

Amikor elindult a meccs, Brewer centerezte be az első találatot, majd egy labdaszerzés után Hodges triplakísérlete kimaradt, a villámrajt pedig el, mert a túloldalon jött az egyenlítés (2-2). Aztán a palánk alól szerzett gólokkal a 2. percben még a DVTK állt jobban (6-2), igaz, nem sokáig, mert rövid időn belül fordítottak a franciák (6-7). A hazaiak elsősorban azért nem tudtak meglódulni, mert a támadások befejezései pontatlanok voltak, nagyon sokszor hiányzott néhány centi. Emiatt a fehér mezesek kapaszkodtak és fordítaniuk csak akkor sikerült, amikor a Landesnek összegyűlt az ötödik csapatfaultja, és ezt Horti bebüntetőzte (15-13). De ettől nem változott a játék képe, a franciák pontosabban dobtak, és ennek köszönhetően az első negyed döntetlennel zárult (17-17).

A második játékrészt Guzman egy triplával nyitotta, majd Szécsi két találatával fordult az eredmény (21-20). Szólt a „mindent bele”, igyekezett is a DVTK, de a 13. percben Guzman egy újabb trojkával dolgozta le csapata hátrányát (23-23). Aztán nagy nehezen összehozott egy ötpontos fórt a Diósgyőr, majd támadás közben eladták a labdát, a leindítást pedig csak egy szándékos faulttal, sportszerűtlen hibával sikerült megakadályozni. Erőlködő, görcsös és fáradt volt a DVTK játéka (29-29), majd Brewer triplája után, a 18. percben az újpesti focimeccsről megérkeztek az ultrák, így plusz 100 kemény hangú fanatikus emelete a decibelt a csarnokban. De azon, hogy a büntetők egy részét ne hibázzák el a hazai játékosok, ők sem tudtak segíteni, így a meccs felénél mindössze három pont volt a hazai gárda előnye (35-32).

Fordulás után

Hodges triplájával indult a harmadik játékrész, majd eltűntek a mezőnyben a csapatok. Ayim két perc csend után talált be, méghozzá kétszer egymás után (38-36), és próbált az ezúttal is húzóember Sliskovic nyomába eredni. Utóbbi játékos az első két negyedben szerzett 13 pontja után sem állt le, előbb egyenlítő találatot szerzett, majd vezetéshez juttatta az övéit (38-40). Ezt követően Brewer egyenlített, de 40-40-nél lefagyott az eredményjelző, több mint két percen át ismét nem született gól, és a játékrész végéig is csak két hazai büntető és egy vendég dobás ért célba (42-42).

Amikor a negyedik negyed elkezdődött, már régen nem volt kérdés, hogy csak egy célja lehet ezen a meccsen a DVTK-nak, az, hogy a győzelmet megszerezze, és szépen búcsúzzon az EK-sorozattól. Ehhez csak annyi kellett volna, hogy az addigi gyenge dobóteljesítménye javuljon a fáradtnak tűnő hazai csapatnak, mert 33 százalékkal csak ritkán lehet meccset nyerni. Jellemző módon, 44-44-nél még a leindításos ziccert is kihagyta tök üresen Hodges elsőre, másodikra viszont már nem. Érdekesség, hogy ezzel indult be a hazaiak dobógépe, Jovanovic 2+1-ese, majd Hodges triplája jött a sorban, aztán Horti is szerzett egy centergólt a 35. percben (53-44). Ezt viszont francia időkérés fékezte le, illetve a pauza után érkezett pár pont (53-49). A hazaiaknál Bálint kilencedik, majd Horváth B. tizedik játékosként jött be, és a 38. percben Szabó P. is becserélődött (55-52), vagyis az első csapat keretének minden tagja szóhoz jutott és részese lehetett a diósgyőri kosárlabda-történelem legeredményesebb nemzetközi idényében a győztes búcsúnak.


Jegyzőkönyv

Aluinvent-DVTK – Basket Landes (francia)

58-57 (17-17, 18-15, 7-10, 16-15)

Miskolc, 1500 néző. V.: Mazzoni (olasz), Kucerova (cseh), Jovovic (horvát).


Aluinvent-DVTK: Czank (-), Likhtarovich (1), HODGES (18/6), Horti (8), BREWER (11/3). Csere: JOVANOVIC (16), Szécsi (4), Rasheed (-), Bálint (-), Horváth B. (-), Szabó P. (-). Vezetőedző: Miguel de Jesús López Alonso.

Basket Landes: Plagnard (8/6), Guzman (6/6), BASKO (11), SLISKOVIC (17), Ayim (4). Csere: Bonnan (-), Gluher-Cano (2), Barennes (5/3), Milapie (4), Salgues (-). Vezetőedző: Olivier Lafargue.

Miguel de Jesús López Alonso: – Gratulálok a francia csapatnak, őszintén kívánom, hogy jussanak tovább a következő körből, hogy legyenek részesei a döntőnek. Mi 10 nap alatt 5 meccset játszottunk, volt 5 videózás az elmúlt napokban, keddtől csütörtökig 25 óra utazás, úgyhogy nagyon fáradt volt a csapat. Ennek ellenére az utolsó pillanatig nem adtuk fel, sikerült is a győzelem, de ez kevésnek bizonyult. Az Európa Kupában játszottunk ebben az évadban 12 meccset, amiből 11-et megnyertünk, és tulajdonképpen az ötödik legjobb csapatként fejeztük be ezt a sorozatot.

Olivier Lafargue: – Nem volt könnyű mérkőzés, úgy gondolom, hogy a DVTK jobban játszott, mint az előző meccsen, most az igazi arcukat mutatták. Gratulálok nekik, tudom, hogy történelmi tett volt ez az idényük, és emelt fővel búcsúztak a sorozattól.

Továbbjutott: a Basket Landes, 146-123-as összesítéssel.



Játékos szavak

Iva Sliskovic: – Kemény meccs volt, nemcsak azért, mert hosszú utazás után voltunk, hanem mert a Diósgyőr erős csapat és tudtuk róluk, hogy fanatikus közönség áll mögöttük. Biztosak nem lehettünk a tovább­jutásban az első meccsen szerzett 24 pontos előny ellenére sem, küzdeni kellett most is az utolsó pillanatig.

Horti Dóra: – Gratulálok a francia csapatnak, sok sikert kívánok nekik a továbbiakra. Jól feltérképeztek minket, a védekezésük jól működött. Sikerült ugyan nyeri, de sajnos ez nem volt elég a továbbjutáshoz. Ettől függetlenül büszke vagyok a csapatra, a klubra, a szereplésre, sokat tanultuk belőle.



Negyeddöntő, visszavágó eredmények

A női kosárlabda Európa Kupa negyeddöntőinek visszavágóin taroltak az Euroligából ideejtőernyőzött csapatok, hiszen az EK induló Besiktas és Sparta&k M.R. Vidnoje is búcsúra kényszerült, míg a színtiszta EL-ből érkezők párharcából a tavalyi EK-első Lille került ki győztesen, így a négy közé három francia csapat jutott be.

Eredmények:

  • Sparta&k M.R. Vidnoje (orosz) – Bourges Basket (francia) 62-63 (11-12, 15-15, 24-18, 12-18)

  • Továbbjutott: a Bourges Basket, kettős győzelemmel, 131-120-as összesítéssel.

  • Besiktas JK (török) – AGÜ Spor (török) 71-63 (16-20, 19-20, 21-9, 15-14)

  • Továbbjutott: az AGÜ Spor, 142-139-es összesítéssel.

  • Good Angels Kosice (szlovák) – ESBVA-Lille (francia) 68-60 (21-19, 15-11, 12-17, 20-13)

  • Továbbjutott: az ESBVA-Lille, 118-110-es összesítéssel.

    Az elődöntő párosítása:

  • ESBVA-Lille – Basket Landes,
  • Agü Spor – Bourges Basket.


  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!