Sport

2016.01.10. 12:57

IMG: Király és Putnóczki díja

Tiszaújváros, Budapest - Két 23 év alatti tehetség érdemelte ki az „Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonsportért” támogatását.

Tiszaújváros, Budapest - Két 23 év alatti tehetség érdemelte ki az „Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonsportért” támogatását.

A január 7-én Budapesten, a Larus Étteremben megtartott díjátadón Király István (Mogyi SE Baja) és Putnóczki Dorka (TVK-Mali TK) kapott erkölcsi és anyagi elismerést.

Megőrizni, továbbadni

1998-ban magánemberek (Koscsó Lajos, dr. Márkus Gábor, Magyar Lajos, Suhajda József) és sportszervezetek (Magyar Triatlon Szövetség, TVK-Mali Triatlon Klub) azzal a céllal hozták létre az alapítványt, hogy minden évben országos szinten és tiszaújvárosi körben egy-egy 23 évesnél fiatalabb, tehetséges, sportszerűségben példamutató triatlonistát támogassanak.

A névadó, ifj. Márkus Gábor egy olyan, tragikusan rövid, de példamutató sportpályafutást hagyott maga mögött, amely sok fiatal sportoló számára követendő példát mutathat. Az alapítvány az ő szellemiségét hivatott megőrizni és továbbadni a felnövekvő generációk számára.

A 2015-ös díjazottak ismertetése előtt a jelenlevők megtekinthették a névadó, egykori olimpiai aspiráns kiváló triatlonosról, ifj. Márkus Gáborról készült emlékfilmet. Márkus Gergely, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki foglalkozását tekintve a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója, elmondta, hogy a kilenc országos pályázat közül ezúttal sem volt könnyű kiválasztaniuk a nyertest.

Az öttagú kuratórium döntése értelmében végül a korosztályos világbajnokságon 21., az Európa-bajnokságon 20. és a tiszaújvárosi felnőtt világkupán 30., a válogatottat is erősítő Király István (Mogyi SE Baja) pályázatát ítélték a legjobbnak, ami nettó 300 ezer forintos anyagi juttatással járt együtt.

A kiváló sportoló olaszországi edzőtáborozása miatt nem tudott részt venni az eseményen, videóüzenetben üdvözölte a jelenlevőket és köszönte meg az alapítvány támogatását. Díját Borbély Miklós, a Mogyi SE Baja vezetője vette át Máli Jánostól, a kuratórium tagjától.

Sokszoros bajnok

A tiszaújvárosi triatlonosok közül a hazai junior Európa-kupán – ifjúsági kora ellenére – bronzérmet nyerő, sokszoros magyar bajnok, korosztályos válogatott Putnóczki Dorka (TVK-Mali TK) érdemelte ki az elismerést és a vele járó nettó 120 ezer forintot. A díjat dr. Varga Béla, a kuratórium tagja adta át. Az alapítók képviseletében dr. Márkus Gáborné, Magyar Lajos, Suhajda József, míg a korábbi díjazottak közül Bajai Péter, Fecskovics Attila, Lehmann Bence, Lipták Tamás, Pocsai Balázs és Török Dániel fogadta el a szervezők a meghívását.

ÉM-SZIS


Részt vettek

Az összejövetelt megtisztelte jelenlétével Csovelyák Zita, az ITU sportágfejlesztési vezetője, dr. Pigniczki Dorottya, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Sport XXI program vezetője és Lehmann Tibor, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szakmai alelnöke, a TVK-Mali TK elnöke.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!