Sport

2015.10.19. 14:02

DVTK: Jól átejtették a Vasast, a piros-kékek Nagyját

Budapest, Miskolc - A 2015/16-os évadban először nem kapott bajnokin gólt a DVTK, és először nyert idegenben.

Budapest, Miskolc - A 2015/16-os évadban először nem kapott bajnokin gólt a DVTK, és először nyert idegenben.A labdarúgó NB I 12. fordulójában szombaton este Vasas FC – Diósgyőri VTK meccset rendeztek a fővárosban, a Fáy utcában. A hét közben kínos kupakudarcon átesett DVTK-ban nem lehetett ott a javítók között a sérüléssel bajlódó Antal, Husic, Griffiths és Halmai, míg a kozármislenyi „bűn” miatt, az ott kezdőként szerepeltetett Kovács G., Egerszegi, Koman és Bacsa csak a kispadon kapott helyet. Ezzel szemben ismét kezdő lett a saját nevelésű fiatal Nemes, a kanadai felnőtt válogatottól visszaérkezett James, a magyar U21-es válogatottól „megtért” Novothny, valamint a sérüléséből felépült Bognár. Utóbbi négyesfogat egyike sem volt kezdő a Vasas elleni, három hónappal ezelőtti, diósgyőri bajnokin – amelyet a DVTK 2-1-re nyert meg hátrányból fordítva –, az akkori piros-fehér alapcsapatból csupán három játékos készülődhetett a mostani meccs elejére, Okuka, Kitl és Lipták. De csak utóbbi játszott ugyanazon a poszton, mint az 1. fordulóban. A Vasasnál a negyedévvel ezelőtti kezdőkből nyolcan maradtak (Nagy G., Osváth, Grúz, Pajovic, Hangya, Czvitkovics, Berecz, Remili), és nem kizárt, hogy emiatt, de az biztos, hogy stabilabb csapat benyomását keltette a fővárosi gárda. Azt nem lehet állítani, hogy a DVTK ne akart volna, sokkal jobbak voltak ezen a téren, mint három napja a Magyar Kupa-meccsen, ami nem tartozik a bravúr kategóriába, mert akkori szintjük a nullához volt közeli. Az első félidő változatos volt, mindkét gárda igyekezett, de több lehetősége a gólszerzésre a fővárosi gárdának volt. Nem voltak ezek eget verő ziccerek, mert a vendégek védelme kevés kivételtől eltekintve biztosan állt a lábán.

Fordulás után

A gól nélküli első játékrészt követően ismét a Vasas volt kezdeményezőbb, elég nagy nyomás nehezedett a vendégvédelemre, már csak azért is, mert a DVTK által megszerzett labdákat csak rövid ideig tudták megtartani a fehér mezes középpályások, építkezésre pedig szinte alig volt lehetőség, elsősorban azért, mert az ebben a sorban helyet kapott két szélső, Barczi és Okuka jobbára a védekezéssel volt elfoglalva, támadásban szinte semmit nem tudtak hozzátenni a csapat teljesítményéhez. A két edző közül előbb a hazai cserélt, hátha sikerül a jobbára Könyves és Remili veszélyt okozó kettőst felturbózni egy öreg műszerrel, a 38 éves Keneseivel. Aztán nem sokkal később Bekő edző is változtatott, és amíg a legtöbben azt nyomozták, hogy a lecserélt védő helyett bejött csatárral miként módosul a DVTK felállása (Bacsa a középpályára ment be, ahonnan Okuka húzódott egy sorral hátrébb), a friss és fiatal támadójátékosnak Bognár adott egy remek labdát, amiről nem sokkal később kiderült, hogy ez bizony gólpassz, hiszen Bacsa átemelte, átejtette a labdát Nagy kapus felett, és ezzel előnybe került a Diósgyőr. Az addigi játék alapján ez nem igazán volt benne a meccsben, ahogy az sem, hogy 9 minutával később Kitl eldönthette volna a találkozót. De mivel kimaradt a ziccere, így megmaradt a Vasas esélye a pontszerzésre. Sőt, pár másodperccel később nagyot is nőtt, hiszen a Diósgyőr helyzete után büntetőhöz jutott a hazai gárda. Liptáknak fújtak be kezezést, és biztos adtak már máskor is hasonlóért 11-est, de volt olyan is, amikor nem.

Kevés volt

A nagyon nagy lehetőség is kevés volt a Vasasnak, pontosabban az addig sem a pontosságával kitűnő Remilinek, vagy ha így jobban tetszik, Rados bravúrral kivédte a tizit. A kapus egyébként nem csak ekkor tette oda magát, a mecc­s folyamán végig jól látta el feladatát, és nem kis érdeme van abban, hogy kapott gól nélkül hozta le – a szezonban először – a meccset a DVTK. Rajta kívül a csapat védőmunkája dicsérhető, és Bognár visszatérése és Bacsa villanása volt örömteli ezen a mérkőzésen. Amely után már senki nem emlegetheti a legutóbbi idegenbeli bajnokit, a Honvéd ellen lejátszott összecsapást, amelyen jobban focizva maradt pont nélkül a Diósgyőr, mert a Vasasnál ennek éppen a fordítottja történt. Ami ott elveszett, azt most visszakapta a piros-fehér gárda, és ez a 3 pont nagyon jól jött a közelgő nehéz sorozat előtt, hiszen a következő öt fordulóban a nagy sebességgel zárkózó Videoton mellett az első négy helyen álló csapatok ellen kell játszaniuk (Paks, MTK, Debrecen, Ferencváros – utóbbi ellen elsőként október 24-én Diósgyőrben).



Jegyzőkönyv:

Vasas FC – Diósgyőri VTK 0-1 (0-0)

Budapest, 1000 néző. V.: Karakó (Viszokai, Becséri).

Vasas FC: Nagy G. (6) – Osváth (6), Grúz (6), Pajovic (6), Hangya (5) – Czvitkovics (5), Vukasovic (5), Berecz (5), Pavlov (5), Remili (5) – Könyves (5). Vezetőedző: Simon Antal.

Diósgyőri VTK: Rados (8) – Eperjesi (6), Lipták (6), Tamás (6), Nemes (6) – James (5), Kitl (6) – Okuka (6), Bognár (6), Barczi (5) – Novothny (5). Vezetőedző: Bekő Balázs.

Csere: Pavlov helyett Kenesei (5) a 62., Eperjesi helyett Bacsa (6) a 69., Berecz helyett Vida (-) a 75., Könyves helyett Novák (-) a 81., Bognár helyett Nikházi (-) a 87., Kitl helyett Egerszegi (-) a 92. percben.

Sárga lap: Könyves a 36., Tamás a 68., Lipták a 80., Okuka a 82., James a 88., Remili a 90. percben.

Gólszerző: Bacsa (0-1) a 70. percben.

Simon Antal: – A kéthetes szünet után a második etapot jó lett volna ponttal, pontokkal kezdeni, és az első félidőben erre meg is volt a lehetőségünk. Ennyi szögletet, pontrúgást talán soha nem lőttünk, de a Diósgyőr középső, magas védelmi sora jól állta a sarat. A második játékrész első negyedórájában védekezésre kényszerítettük a vendégeket, de nem sikerült gólt szereznünk, mi több, a piros-fehérek egy zseniális kontrából előnybe kerültek. A 11-es adhatott volna lendületet, ám miután ez kimaradt, a DVTK stabilizálta a játékát, és nem sikerült még a pontszerzés sem. Gratulálok a vendégcsapatnak, de azt kell mondani, hogy nem megérdemelten vitték el a három pontot.

Bekő Balázs: – Csütörtökön elbeszélgettem a játékosokkal, a ,,kupán vágás” után néhány kérdést feltettem nekik, és úgy gondolom, hogy ma este jó választ adtak. Odatette magát az egész csapat, igyekeztek focizni, bár ebből nem sokat láttunk viszont, de ebben a mérkőzés előtt lezúduló eső is hibás volt. Két komoly lehetőségünk adódott, az egyiket Bacsa révén sikerült gólra váltani, és ezt meg tudtuk őrizni. Azzal a szándékkal küldtem be Bacsát, majd a többieket is, hogy a láthatóan fáradó Vasas-játékosok között próbáljanak helyzetet kialakítani, és Bacsa ezt meg is tette. Tudtuk, hogy ellenfelünk agresszív, letámadós stílusban focizik, ez így volt most is, nem gondolom, hogy ezt rosszul csinálták, de ma este nekünk sikerült jobban kijönni a helyzetekből.



Percek, események

70. perc: Bognár a felezővonaltól, a kezdőkör mellől, a bal oldalról remekül indította a középen kiugró Bacsát, akit hiába üldöztek, jó elfutása végén kapura lőhetett, és 16 méterről a kifutó Nagy G. felett a léc alá perdített, 0-1.


80. perc: Czivkovics tűnt fel a diósgyőri 16-os bal oldalán, akinek a lövése a labda útjába beforduló Liptákban akadt el, a felkarját érintve. Emiatt a játékvezető 11-est ítélt. A büntetőt Remili végezte el, akinek a bal alsó sarokra tartó lapos lövését Rados egy jó vetődéssel kiütötte.



A gólszerző

Bacsa Parik: – Nagyon örülök, hogy betaláltam, hogy megnyertük a meccset. Elvárom Bogesztól, hogy ilyen szép gólpasszokat adjon, szerencsére sikerült jól befejeznem. Ilyen pályán a kapus nem tud úgy felugrani, kitámasztani, ezért is választottam az átemelést.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!