Sport

2015.07.29. 18:32

Szombaton elkezdődik a kilencnapos triatlonos ünnep Tiszaújvárosban

Budapest, Tiszaújváros - A 17. TVK Triatlon Nagyhét augusztus 1–9. között várja a sport­barátokat és a ki­kapcsolódni vágyókat.

Budapest, Tiszaújváros - A 17. TVK Triatlon Nagyhét augusztus 1–9. között várja a sport­barátokat és a ki­kapcsolódni vágyókat.

Az eseménnyel – amely többek között magában foglalja a Rió de Janeiró-i olimpiai kvalifikációs versenyét, a 19. TVK ITU Triatlon Világkupát, az ETU Triatlon Junior Európa-kupát és a TREK Magyar Utánpótlás Gálát is – kapcsolatos sajtótájékoztatót tegnap tartották meg a szervezők Budapesten, a Larus Étteremben.

Neves indulók

Kiderült, a jövő vasárnapi VK-ra 41 országból érkező, száznál több férfi és a 30 nemzetet képviselő közel száz indulót felvonultató női VK-rajtlistáján olyan nagy nevek szerepelnek, mint a londoni olimpia ezüstérmese, a svéd Lisa Norden, továbbá az Európa- és világbajnoki, világkupaérmesek, mint az ausztrál Felicity-Sheedy Ryan, a brit Lucy Hall, illetve a férfiaknál a spanyol Francesc Godoy, a francia Anthony Pujades és az orosz Polyansky fivérek. Az augusztus 8-i selejtező­futamokban a magyarok közül a tavalyi tiszaújvárosi vk-ezüstérmes Vanek Margit (Budaörsi TKE), a 2014-es 4. helyezett Kovács Zsófia (Budaörsi TKE), továbbá Horváth Gréta (Kaposvári AC), Horváth Zsanett (UNIQA Team Újbuda TC), Hargitai Henrietta (UTE), a férfiaknál a tavalyi tiszaújvárosi győzelmével sporttörténelmet írt Vanek Ákos (Budaörsi TKE), a 2014-es bronzérmes ifj. Faldum Gábor (Mogyi Baja-Pécs), az idei Európa-bajnokság 10. helyezettje, Tóth Tamás (Budaörsi TKE), továbbá Bicsák Bence (PSN Zrt.), Czigány András (Mogyi Baja-Pécs), Király István (Mogyi Baja-Pécs), Szatmári Levente (UNIQA Team Újbuda) és Tarnai László (Dr. Bátorfi KTK) próbálja meg kiharcolni a vasárnapi, mindössze 25-25 sportolót felvonultató fináléba jutást.

– A triatlonos berkekben az a mondás járja, hogy két versenyző létezik: aki volt Tiszaújvárosban és aki lesz – mondta a nemzetközi szövetség (ITU) sportigazgatója, Márkus Gergely, hozzátéve, ez a legrégebbi VK-állomás, amely megszakítás nélkül szerepel a versenynaptárban. Bráz György, Tiszaújváros polgármestere arról beszélt, hogy a triatlon VK és a 17. alkalommal hozzákapcsolódó Triatlon Nagyhét formált közösséget az iparváros lakóiból, s ebben elévülhetetlen érdemei vannak a két éve elhunyt Márkus Gábornak, akinek augusztus 7-én avatják fel egész alakos bronzszobrát.

Egyöntetű szavazással

A sportág helyi meghonosítójának elvesztését követően családja, az önkormányzat, a rendezői csapat tagjai arra kötöttek szövetséget, hogy folytatják a nevével fémjelzett munkát, méltó módon ápolják örökségét, megőrzik az általa megteremtett színvonalat. Bráz György polgármester 2014 tavaszán kezdeményezte az önkormányzati képviselők felé, hogy köztéri szoborral is állítsanak emléket a város Díszpolgárának, dr. Márkus Gábornak. A testület tagjai nem sokkal később egyöntetű szavazással támogatták a javaslatot, melynek köszönhetően felgyorsultak az események. A hivatalos előkészületek után – a család közreműködésével – kiválasztották, elfogadták Józsa Lajos szobrászművész tervét, majd ezt követően, idén nyár elején megkezdődhettek a munkálatok.

A magyar versenyzők tavalyi sikereik megismétlésében reménykednek, egy éve Vanek Ákos sporttörténelmet írva, első magyarként győzött, Faldum Gábor pedig mögötte harmadik lett, míg Vanek Margit ezüstérmesként zárt.

– Magasra tettük a lécet, de megint a dobogós helyezés a cél, sőt az az álmom, hogy Kovács Zsófival együtt álljunk az emelvényen. Most mindent alárendeltünk a hazai VK-futamnak, emiatt nem megyünk a riói tesztversenyre – mondta a pontversenyben olimpiai kvótás helyen álló Vanek Margit.

Testvére, Ákos szerint tavalyi sikere nem magasabb elvárásokat jelent, hanem végre sikerült áttörni egy határt. Hozzátette, sarokproblémákkal küzdött az elmúlt időszakban, de a szurkolók sokat segíthetnek majd neki és a többieknek, így a jó formában lévő Tóth Tamásnak is, hogy sikerüljön ismét a legjobbak között végezniük.

Idén is összemérik tudásukat az ETU Triatlon Junior Európa-kupa résztvevői. A mezőny létszáma évről évre gyarapodik, idén már-már vetekszik a felnőtt VK indulóinak számával. Ez nem könnyíti meg a magyar fiatalok dolgát, akik számára a hazai környezet sokat segíthet a helytállásban. Szintén a Világkupa pályáján, díszletei és közönsége előtt augusztus 9-én rendezik meg a TREK Utánpótlás Gálát, Magyarország legjobb gyermek és serdülő korosztályos versenyzői számára.

Az idei Jabil 3 próba szabad­idősport-eseménysorozat augusztus 7-én, pénteken a futással fejeződik be – a májusi kerékpározás és júniusi úszás után.

A jól bevált recept szerint

A sportot, a kultúrát és a gasztronómiát ötvöző 17. TVK Triatlon Nagyhét – ugyanúgy, mint az előző években mindig – valamennyi korosztály számára elérhető, naponta más és más szabadidősportos lehetőségekben (evezős­verseny, futás, kerékpározás, duatlon-váltó, tóúszás, schnell-sakk, turista triatlon, streetball, lábtenisz), jobbnál jobb koncertekben is bővelkedik. A színpadon – sok más mellett – olyan neves előadók váltják majd egymást, mint Wolf Kati, a Neoton Família, a Honeybeast, Danics Dóra, Rúzsa Magdi, Soltész Rezső, a Wellhello, Heincz Gábor Biga és az Abrakazabra, Dobrády Ákos, a Balkan Fanatik és a Kozmix.

ÉM-SZIS


A sajtótájékoztató résztvevői voltak

  • Bráz György, a Szervező Bizottság társelnöke, Tiszaújváros polgármestere
  • Márkus Gergely, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság sportdiplomáciai bizottságának a tagja, a tiszaújvárosi viadalok versenyigazgatója
  • Lehmann Tibor főrendező, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szakmai alelnöke, a TVK-Mali TK elnöke
  • Pálffy Gábor, a névadó főtámogató TVK Zrt. kommunikációs vezetője, a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány kuratóriumának elnöke
  • Vanek Margit, a Budaörsi TKE 2014-ben, Tiszaújvárosban világkupa-ezüstérmet kiérdemlő versenyzője
  • Vanek Ákos, a Budaörsi TKE 2014-ben, Tiszaújvárosban világkupa-győzelmet ünneplő versenyzője
  • Dr. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgató-helyettese
  • Dr. Bátorfi Béla, az MTSZ elnöke
  • Dr. Fülöp György önkormányzati összekötő, Tiszaújváros alpolgármestere
  • Márkus Balázs, a Szervező Bizottság társelnöke
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!