Sport

2015.07.28. 12:42

Magosi a második ob fordulót is megnyerte

A miskolci salakos szerint nagyon hiányzik a sportágnak a korábbi lengyel ligás csapatverseny.

A miskolci salakos szerint nagyon hiányzik a sportágnak a korábbi lengyel ligás csapatverseny.A miskolci Track Racing klub versenyzője, Magosi Norbert diadalmaskodott a múlt héten szombaton Gyulán megrendezett salakmotoros egyéni országos bajnokság 2. fordulójában. A mezőnyt a bolgár Milen Manev jelenléte tette nemzetközivé, ugyanis rajta kívül más külföldi versenyző nem volt a startlistán. Az alapszakaszban Magosi Norbert 12 ponttal, azaz maximális teljesítménnyel végzett az első helyen, így elődöntőznie sem kellett, automatikusan bekerült a fináléba, ahová Benkő Roland szintén az alapszakaszbeli helyezésével, míg Tabaka József és Tihanyi Sándor az elődöntők megnyerésével jutottak be.

A döntő futamot a sötétedés miatt már kedvezőtlen látási feltételek mellett rendezték meg. Az első kör végéhez közeledve Magosi és Tabaka vívott nagy harcot az első helyért, amikor Tabaka kicsúszott és a légpalánk alatt ért véget számára a döntő. A megismételt futamot a miskolci klub színeiben versenyző Magosi magabiztosan nyerte az őt üldöző Tihanyi előtt, míg Benkő motorhiba miatt kiállt.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Magosi a június 13-án Nagyhalászban megrendezett 1. forduló után másodszor is nyerni tudott, és nagy esélye van rá, hogy a záró, vagyis a 3. fordulóban, október 23-án Debrecenben begyűjtheti a bajnoki címet.

Jó pálya, jó edzőpartner

– Nagyon jól előkészített pályán mehettünk, sokat köszönhetek Szilágyi Sanyinak, hiszen három edzésen is részt tudtam venni, és volt egy nagyon jó edzőpartnerem is, Fekete Sándor személyében, nagyrészt ennek köszönhetően tudtam nyerni – foglalta össze kérdésünkre a siker receptjét Magosi Norbert.

Csapatban lenni más

A vaspapucsost arról is kérdeztük, hogy milyen értéke van, egy ilyen verseny megnyerésének, illetve, hogy az egyéni ob utolsó fordulójáig milyen kihívások várnak még rá.

– Amikor elkezdtem a versenyzést, 1988-ban még volt első- és másodosztály is, és órási rang volt a legjobbak között szerepelni. Ma ott tartunk, hogy aki úgy dönt, hogy salakmotorozni akar, az rögtön az első osztályban állhat rajthoz, mert olyan szűk a hazai mezőny... – mondta Magosi Norbert, majd így folytatta: – Természetesen lesznek még versenyeim ebben az évben, többségében meghívásos, nemzetközi viadalokon állok rajthoz, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, de ezek nem ugyanazok, mint amikor a Speedway Miskolc csapatával a lengyel ligában versenyeztünk. Az a sorozatterhelés nagy kihívás volt nem csak egyénileg a magyar salakosok, hanem az egész magyar salakmotorsport számára, és talán nem túlzás azt mondanom, ennek sikerült is megfelelnünk, hiszen a II. ligában első, vagyis feljutó helyen végeztünk. Nagyon hiányzik egy ilyen csapatverseny a sportág magyar képviselői számára, a nemrégiben visszavonult versenyzőknek és a fiataloknak egyaránt. Egy csapat tagjának lenni más, ott közösségi élmények vannak, ilyenkor a tudást, a technikát is jobban, szívesebben átadják egymásnak a versenyzők, ilyenkor lehet igazán tanulni a fiataloknak. Manapság nincs hol és nem is nagyon van kinek mit átadni. Szomorú, hogy Miskolcon, ahol annyi sok szép siker született a sportágon belül, évek óta nincs egy olyan hely a városon belül, ahol salakmotor versenyt lehetne rendezni. Így aztán nekem, aki a korábbi szép idők tiszteletére, változatlanul miskolci színekben versenyzek, nem adatik meg az, hogy saját klubom városában is megmutathassam magam élesben. Pedig, ha körbenézünk az országban, azt látjuk, hogy néhány sportág kitűnő viszonyok közé került az állam támogatásának köszönhetően, mi pedig csak reménykedhetünk abban, hogy a salakmotornak is segítő kezet nyújt valaki. Nem kellenének nagy dolgok, klubonként 4-5 motor is elég lenne ahhoz, hogy megforduljon az irány, hogy a sportágnak kegyen jövőképe.

ÉM-BCS


Egyéni ob, 2. forduló, Gyula

1. Magosi Norbert 12 + 1. hely a döntőben

2. Tihanyi Sándor 10 + 2. hely a döntőben

3. Benkő Roland 11 + motorhiba a döntőben

4. Tabaka József 9 + bukott és kizárva a döntőben

5. Fekete Sándor 8

6. Milen Manev (bolgár) 5

7. Bárány Márk 4

8. Bencze Zsolt 4

9. Tabaka Róbert 3

10. Balogh Csaba 3

11. Szegvári Róbert 2

12. Kónya Sándor 1


Az ob állása

1. Magosi Norbert 22 pont

2. Tabaka József 18 pont

3. Benkő Roland 16 pont

Fekete Sándor 16 pont

5. Tihanyi Sándor 13 pont

6. Milen Manev 10 pont


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!