Sport

2015.07.06. 16:34

Aluinvent-DVTK: Olasz és csehországi utak

Az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata cseh, olasz és cseh vagy spanyol csapatot kapott az EK-ban.

Az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata cseh, olasz és cseh vagy spanyol csapatot kapott az EK-ban.Münchenben, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai központjában szombaton megtartották a nemzetközi női kupák sorsolását. Az erősebb sorozat, az Euroliga 16 együttessel, kétszer nyolccsapatos csoportban indul, ahol 15 résztvevő helye biztos, az egyetlen kiadó helyért egy oda-visszavágós selejtezőt játszik két gárda. De nem az előzetesen jelzett spanyol bajnok Spar-Citylift Girona és sokszoros Euroliga résztvevő, cseh BK Zabiny Brno, ahogy az a sorsolást megelőzően kiadott tájékoztatóban szerepelt. Ugyanis a spanyol gárda kifogást emelt a besorolása ellen, azért, mert hazájuk szövetsége annak ellenére nem őket, hanem bajnoki fináléban vesztes riválisukat tette a nemzeti rangsor elejére, hogy a döntőben megverték a Avenia Salamanca gárdáját. Ennek a kérésnek, kifogásnak helyt adva pénteken a nemzetközi szövetség megváltoztatta a kiemelések sorrendjét, a Spar-Citylift Girona lett az a spanyol együttes, amelyik alapól tagja lett az Euroliga mezőnyének, és helyettük az Avenia Salamancának kell selejtezőt játszania a cseh BK Zabiny Brno ellen. És ennek a párharc-győztese folytathatja majd a küzdelmeket az Euroligában, a vesztes pedig ez Európa Kupában, a szeptember 29-i, és október 2-i oda-visszavágós EL-selejtező párharc után.

DVTK-ellenfelek

És ez a csata miskolci, diósgyőri szempontból is jelentős érdeklődésre tart számot, ugyanis az Európa Kupa sorsolásakor kiderült, hogy az Aluinvent-DVTK éppen abba a csoportba került, amelyikbe az egyetlen Euroliga selejtező vesztese. Az erősorrend alapján az első kalapból kikerült EL-selejtező vesztes gárdán kívül két EK-újonc lett a piros-fehérek ellenfele. Egyikük a harmadik kalapból kisorsolt cseh Valosun Brno gárdája, akik a két brnói gárda közül a gyengébbek, a tavalyi szezonban a negyeddöntőig jutottak a cseh bajnokságban, de a négy közé már nem sikerült bejutniuk. Nem olyan régen, 2013 elején a Diósgyőrrel is összecsaptak, akkor a Közép-Európa Kupa (CEWL) négyes döntőjét ők rendezték, és az elődöntőben otthonunkban tudott nyerni a Diósgyőr (a fináléban akkor az romániai Aradtól kaptak ki a piros-fehérek). A negyedik kalapból az olasz Saces Dike Napoli került még a G jelű kvartettbe, és lesz a Diósgyőr ellenfele. A dél-olasz városnak jó pár évvel ezelőtt volt csapata az EK-mezőnyében, de ez egy másik alakulat, amelyik a nemrég véget ért olasz bajnokságban az elődöntőig jutott.

A sorsolás földrajzi szempontból kedvező a Diósgyőr számára, hiszen a cseh helyszín autóval, autópályán pár óra alatt elérhető, Nápolyba pedig fapados repülőgépjárat is indul, és a spanyolországi Salamancába nagy valószínűséggel nem kell utazást szervezniük a piros-fehéreknek, mert az EL-selejtező megnyerésére nekik van nagyobb esélyük a jobbik brnói gárdával szemben…

Az Európa Kupáról

A női kosárlabda Európa Kupa 2015/16-os 32 csapatot számláló csoportselejtezőjének, amely október végén kezdődik, jelenleg 29 biztos résztvevője van, hozzájuk jön még a már említett BK Zabiny Brno (cseh) – Avenida Salamanca (spanyol) Euroliga-párharc vesztese, továbbá az EK két selejtezőjének győztese, amelynek során a svájci Fribourg a holland Orange Blizzards ellen küzd a nyugati oldalra kerülésért, az osztrák Flying Foxes pedig a lett TTT Riga ellen a keleti helyért (a meccseket október 8-án és 15-én játsszák). Ugyanis az Európa Kupa lebonyolítási rendszere nagyrészt az előző évhez hasonló: területi elvek mentén „Keleti” és „Nyugati” konferenciákra osztották a mezőnyt. A nyolc csoportban hat fordulót játszanak a főtáblások, és a kvartettek első két helyezettjei jutnak tovább a kieséses szakaszba, ahol a csoporton belül elért eredmények rangsora alapján alakulnak ki a párok (1-16, 2-15, stb.). A tavalyihoz hasonlóan oda-visszavágó alapon folytatódik a kieséses szakasz, az újdonság az, hogy ennek a harmadik körében, az állva maradt legjobb négyhez csatlakozik az Euroligából kieső négy együttes, amelyik a nyolccsapatos csoportjában az 5. és 6. helyeken végzett.


Az Aluinvent-DVTK órarendje

2015. október 29. (csütörtök), 17.30: Valosun Brno (cseh) – Aluinvent-DVTK

2015. november 4. (szerda), 18.30: Aluinvent-DVTK – a BK Zabiny Brno (cseh)–Avenida Salamanca (spanyol) Euroliga selejtező vesztese

2015. november 12. (csütörtök), 20.30: Saces Dike Napoli (olasz) – Aluinvent-DVTK

2015. december 2. (szerda), 18.30: Aluinvent-DVTK – Valosun Brno (cseh)

2015. december 10. (csütörtök), 18.00 vagy 20.30: a BK Zabiny Brno (cseh)–Avenida Salamanca (spanyol) Euroliga selejtező vesztese – Aluinvent-DVTK

2015. december 16. (szerda), 18.30: Aluinvent-DVTK – Saces Dike Napoli (olasz)

Az időpontokat a sorsolás helyszínén egyeztette minden érintett csapattal Szabó István, az Aluinvent-DVTK technikai menedzsere.


Edzői reakció

Miguel del Jesús López Alonso, az Aluinvent-DVTK vezetőedzője: „Érdekes csoportba kerültünk, hiszen biztosan lesz egy Euroligára készülő, a játékoskeretét így erősítő ellenfelünk. Az olasz csapatok korábban, amikor elindultak nemzetközi kupában mindig komoly büdzsével rendelkeztek, feltételezhetjük, hogy ez idén is így lesz. Gyakran kerültek ki közölük a kupa a versenysorozat elődjének, a Ronchetti Kupának végső győztesei. A Valosun Brno évek óta megméreti magát a CEWL-ben, a Közép-Európa Kupában, úgy tűnik elérkezettnek látják az időt arra, hogy egy szintet lépjenek.”


Az Euroliga két csoportjának összetétele

A csoport: Fenerbahce SK (török), Galatasaray Odeabank (török), Dynamo Kursk (orosz), Good Angels Kosice (szlovák), Famila Schio (olasz), EBVA-Lille (francia), Uniqa Sopron (magyar), a BK Zabiny Brno (cseh) – Avenida Salamanca (spanyol) selejtező győztese.

B csoport: UMMC Ekaterinburg (orosz), ZVVZ USK Praha (cseh), Tango Bourges (francia), Nadezhda Orenburg (orosz), AGÜ Spor (török), Wisla Can-Pack Krakow (lengyel), Castors Braine (belga), Spar Citylift Girona (spanyol).


Kosárlabda Európa Kupa, csoportbeosztások

KELETI TERÜLET

A-csoport: Spartak Moscow Vidnoje (orosz), Besiktas (török), Adana ASKI (tötök), Piestanske Cajky (szlovák).

B-csoport: Dynamo Moscow (orosz), Udominate (svéd), Orduspor (tötök), a TTT Riga (lett) – Flying Foxes (osztrák) EK-selejtező győztese.

C-csoport: Chevakata Vologda (orosz), Tsmoki Minsk (fehérorosz), Enisey Krasnoyarsk (orosz), Edirnespor (török).

D-csoport: Istanbul University (török), Dunav Ruse (bolgár), Energia Ivanovo (orosz), Northland Basket (svéd)

NYUGATI TERÜLET

E-csoport: Nantes Reze (francia), TSV 1880 Wasserburg (német), PINKK Pécsi 424 (magyar), Umana Reyer Venezia (olasz).

F-csoport: Basket Landes (francia), PEAC Pécs (magyar), Basketball Nymburk (cseh), a Fribourg (svájci) – Blizzards (holland) EK-selejtező győztese.

G-csoport: a BK Zabiny Brno (cseh) – Avenida Salamanca (spanyol) Euroliga selejtező vesztese, Aluinvent-DVTK (magyar), Valosun KP Brno (cseh), Saces Dike Napoli (olasz).

H-csoport: Uni Győr (magyar), Belfius Namur (belga), UF Angers (francia), Uniao Sportiva (portugál)

Megjegyzés: minden csoporton belül az elsőként feltüntetett csapatok az első kalapból, a másodikok a másodikból, a harmadikok a harmadikból, a negyedikek a negyedikből lettek kisorsolva.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!