Sport

2015.05.14. 13:35

A földharcban a legerősebb

Miskolc - Aranyérmet (is) szerzett a Portugáliában rendezett kempo világbajnokságon Pálfalusi Attila.

Miskolc - Aranyérmet (is) szerzett a Portugáliában rendezett kempo világbajnokságon Pálfalusi Attila.

A Miskolcon élő 25 esztendős sportoló hat éve foglalkozik a harcművészet zen bu kan kempo műfajával. Ennek történetéről elmondta, hogy első edzésére az egyik barátja vitte el a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán, s amit látott és csinált, az számára tetszést aratott, így ott ragadt.

Meseszerű sztori

– Innen pedig szinte minden úgy ment, mint a karikacsapás – kezdte Pálfalusi Attila. – Elkezdtem dolgozni, sok országos viadalon indultam, a portugáliai Vagosban rendezett világbajnokság pedig életem első nemzetközi viadala volt. Amikor elindultam, csak egy versenyző voltam, és mire véget ért a vb, már aranyérmesként térhettem haza. Lehet, hogy sokan megmosolyognak, mégis kimondom: ez meseszerű siker­sztori egy fiatalember életében.

Kempóban évente tartanak vébéket. A kiküldetést a Magyar Zen Bu Kan Kempo Szövetségen keresztül lehet kiharcolni. Annak ellenére, hogy a kempo mint műfaj nagy népszerűségnek örvend hazánkban, az igazoltak száma a mintegy hetven klubban alig haladja meg az ezret, Miskolcon pedig csak harmincan kötelezték el magukat mellette.

– Arra számítok, hogy a személyes sikerem feldobja a kempót – folytatta Pálfalusi Attila, aki úgynevezett barna öves, 3 kyus minősítéssel rendelkezik. – A világbajnokság a World all Styles Championship Association névre „hallgatott”: a március végén tartott eseményen hetven ország négyezer nevezője indult. Jómagam, ha úgy tetszik, kihúzhatom magam, hiszen egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet harcoltam ki a 120 kilogrammos súlycsoportban. Milyen tulajdonságaimnak köszönhetem, hogy ilyen korán célba értem? Nos, erősségem a földharc, de megjegyzem, hogy nekem mint világbajnoknak is van hová fejlődnöm. Javítanom kell az állóképességemen, aztán a szakemberek szerint sokkal kitartóbb is lehetnék.

Gyöngyösön és Miskolcon

Pálfalusi Attila a Borsod Kempo SE tagja, edzője Denczinger Dávid. Az újdonsült világbajnok Gyöngyösre jár tréningezni, hetente kétszer a hevesi városban dolgozik. Nemcsak tanulja a harcművészetet, oktat is: tanítványait Miskolcon neveli a műfaj szeretetére, foglalkozásait a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tartja.

– Gyerekeket és felnőtteket egyaránt nevelek – közölte a vb-aranyérmes. – Tíz kicsi és húsz nagy sportolóm van, ez a létszám azonban hamarosan gyarapodni fog, ugyanis tapasztalatom szerint, a „piacon” egyre nagyobb a kereslet irántunk. A kempo persze nem labdarúgás, vagy más látványsport, az ebben aratott diadalnak elsősorban eszmei értéke van, a dicsőségen kívül a saját világbajnoki címem sem járt pénzzel.

Pálfalusi Attila végül álmáról-vágyáról is beszélt: szeretne kijutni a nem olimpiai sportágak világjátékra és úgy ítéli meg, hogy erre minden esélye megvan.

 

Versenyszámok, helyezések

Pálfalusi Attila öt kategóriában indult és portugáliai mérlege így fest:

Gi földharc: 1. hely (egyenes kieséses formában küzdött a mezőny, a miskolci sportoló négy mérkőzést vívott és valamennyit pontozással nyerte)

NoGi földharc: 2. hely

Amatőr MMA: 3. hely

Formagyakorlat: nem ért el dobogós helyezést

Szinkron formagyakorlat: nem ért el dobogós helyezést

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!