Sport

2015.03.10. 13:03

Miskolci Jegesmedvék: Szombaton itthon ünnepelhetnek

Miskolc - Az elmaradt meccs 5-0-lal a Maciké, akik hazai pályán vívhatják a negyedik meccset (is).

Miskolc - Az elmaradt meccs 5-0-lal a Maciké, akik hazai pályán vívhatják a negyedik meccset (is).Ismeretes, hogy vasárnap este nem játszották le a jégkorong Mol Liga fináléjának első találkozóját, a HC Nové Zámky ugyanis fellépését lemondta. A szlovákiai harmadosztály döntőjében érdekelt alakulat arra hivatkozott, hogy mivel az MHK Humennével szemben szombaton elveszítette a második találkozóját, így a tegnap estére kiírt harmadik mecc­s lejátszására kényszerült – ezért lépett vissza a vasárnapi, borsodi szereplésétől, mert három nap alatt három városban nem akart három meccset játszani. Viszont a mindent eldöntő csatát tegnap este megnyerték az érsekújváriak, 4-1-re, így immár másodosztályú csapatként léphetnek jégre a Mol Liga döntőjében.

Kétórás ülés

A példátlan esetet hétfőn dél­előtt 11 órától a budapesti ligaülésen vitatták meg. A tanácskozáson jelen volt a Mol Liga elnöksége és versenybírósága, valamint képviseltette magát a HC Nové Zámky és a Miskolci Jegesmedvék is. A kétórás, feszült hangulatú, sőt helyenként indulatokkal fűszerezett megbeszélésen először arról határoztak, hogy a döntő első mérkőzésének eredményét 5-0-lal a Miskolci Jegesmedvék javára igazolják, majd a versenykiírást figyelembe véve 2000 euró pénzbüntetéssel sújtották a szlovákiai együttest.

– Az szóba sem került, hogy az elmaradt meccset más időpontban pótoljuk be – kommentálta a fejleményeket Egri Gergő csapatmenedzser, majd hozzátette: – Ez senkiben nem vetődött fel.

A ligaülésen további szankciók is születtek: a Mol Liga elnöksége fegyelmi eljárást kezdeményezett a HC Nové Zámky ellen, majd a március 14-i találkozó pályaválasztói jogát megvonta a szlovákiai klubtól, és azt a Miskolci Jegesmedvéknek adta át, ennek jegyében a döntő 4. mérkőzését Érsekújvár helyett 18 óra 30 perctől Miskolcon rendezik. Vagyis a négy győzelemig tartó fináléban, az első négy meccsből csak egyet rendezhet az Érsekújvár.

– Ezt mi tudomásul vettük és lemondtunk kártérítési igényünk érvényesítéséről – folytatta Egri Gergely. – A negyedik meccs pályacseréjéről annyit, hogy mindkét csapatnak utaznia kell: nekünk pénteken este Érsekújvárról haza, riválisunknak pedig saját otthonából hozzánk, így az utazás, pihenés tekintetében senki nem jut előnyhöz.

Arra a kérdésre, hogy péntek után miért játszanak szombaton, hiszen összecsaphattak volna vasárnap is, a csapatmenedzser így felelt: nem akarták megváltoztatni a már kijelölt meccsnapokat.

Az érsekújvári álláspont

A HC Nové Zámky álláspontját a klub honlapján tette közzé František Sucharda elnök: „A kezdetektől ütköztek a Mol és a mi harmadik vonalbeli meccseink, de a Mol Liga versenybírósága egyetlen mérkőzés időpontját sem változtatta meg a javunkra, így nekünk a saját, itthoni csapatainkkal kellett megegyeznünk az előrehozott fordulókban. Az elejétől kezdve minden egyes alkalommal felhívtam rá a figyelmet, hogy a két bajnokság play-off döntőjének meccseit egy időpontra írták ki, és kértem, hogy számunkra az lenne a legjobb, ha Mol-döntő sorozata március 11-én kezdődne, így mindkét finálé zavartalanul lemehetett volna. A Mol Liga csak részben nyújtott segítséget, amikor a március 7-i meccset március 11-re tette át. A többi mérkőzést az eredetihez képest úgy összesűrítették, hogy a meccsek közötti két nap pihenő helyett csak egy maradt, hivatkozva a TV közvetítésekre. Figyelmeztettük a liga vezetőit, hogy bekövetkezhet olyan szituáció, amikor március 7-én, 8-án, 9-én és 11-én is játszanunk kell majd, ez pedig elfogadhatatlan. A válasz az volt, hogy tegyük át más időpontokra a szlovák harmadik vonalbeli meccseinket. Mi megpróbáltuk, de a Homonna nem értett egyet, így felhívtuk a Mol Liga figyelmét, hogy a szlovák szövetség kötelezett minket az engedély megadásakor arra, hogy betartjuk az otthoni menetrendet. Olyan választ kaptunk, hogy a miskolciaknak, mint a Mol-alapszakasz győztesének, joguk van a hétvégén otthon játszaniuk, és hogy az elfogadott időpontok maradnak érvényben. Erre levélben válaszoltunk, hogy abban az esetben, ha az első két meccsen eldől az otthoni döntőnk, akkor le tudjuk játszani a Mol-döntőt az elfogadott időpontokban, de ha nem, akkor fennáll a veszélye annak, hogy március 8-án nem utazunk Miskolcra. Ezt egyáltalán nem vették figyelembe, ezzel veszélybe sodorták az egész döntőt.”

A szlovák állásponttal szembesítettük Kovács Zoltánt, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkárát, aki így nyilatkozott:

– Kezdhettünk volna március 11-én, de a Miskolc számára már így is két hete áll a liga. Az időpontokat nehéz kompromisszum árán állapítottuk meg, és elismerem, hogy a március 8-i rajt eleve veszélyeket hordozott magában. A történethez tartozik, hogy HC Nové Zámky negyvennégy játékost nevezett, ebből következik: senki nem gondolta, hogy gond lehet. Az érsek­újváriak meg tudták volna oldani a miskolci meccset, ha akarják, de nem akarták. Aztán további vita tárgya, hogy az egyik csapat játékban van, a másik nem, az egyik utazik, a másik pihen, az egyik fáradt, a másik friss, szóval… Most már az a lényeg, hogy kezdődjön a játék, a többire majd visszatérünk.

Aranyérmesek lehetnek

A párharcot, mint köztudott, az a csapat nyeri, amelyik eléri a négy győzelmet. A pillanatnyilag 1-0-ra vezető Miskolci Jegesmedvék így abban az esetben, ha szerdán és pénteken is diadalmaskodnak, szombaton este hazai közönségük előtt ünnepelhetnek és kárpótolhatják szurkolóikat a történtekért (sőt NB I-es bajnoki címükre is a jégcsarnokban bonthatnak pezsgőt), de addig még háromszor nyerniük kell(ene) a pályán. Ha nem így lesz, a párharc csak a jövő héten dől el.

A jegyekről

A Miskolci Jegesmedvék közleményükben arról tájékoztatták szurkolóikat, hogy a március 8-án, vasárnapra megváltott jegyek a március 14-én, szombaton Miskolcon 18 óra 30 perckor kezdődő mérkőzésre érvényesek. Akik ezzel nem kívánnak élni, vagy számukra nem felel meg az időpont, azok kedden 17–19 óra, szerdán pedig 16–17 óra között válthatják vissza belépőjüket a jégcsarnok pénztárában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!