Sport

2014.12.10. 23:00

Női kosárlabda Európa Kupa - Van, aki szégyellheti magát

Az utolsó negyedben játszott jól a Diósgyőr, de az kevés volt a továbbjutáshoz.

Az utolsó negyedben játszott jól a Diósgyőr, de az kevés volt a továbbjutáshoz.

A női kosárlabda Európa Kupa E-csoportjában, az 5. forduló keretében szerdán este Franciaországban lépett pályára, a Flammes Carolo Basket vendégeként az Aluinvent-DVTK csapata.

A piros-fehéreknél két játékosára nem számíthatott Miguel del Jesús López Alonso vezetőedző, az orrcsont törést szenvedett Dubeire, aki otthon is maradt, valamint a szalagszakadásából felépülőben lévő Ciappinára, aki ugyan elutazott a csapattal, és már a társakkal edz, de még nincs bevethető állapotban, ugyanis gyakorlás közben fájdalmat érez sérült bokáján. Vagyis a spanyol edző ezúttal is csak nyolc játékosának rotálásával kalkulálhatott (a keret tizedeik utazó tagja, a fiatal Sikora volt, akire nagyobb szerepeket még nem lehet osztani).

A találkozóra szép számban látogattak ki a hazai drukkerek, akik négy éve vallhatják magukat első osztályú női kosárlabdacsapat szimpatizánsainak, hiszen 2010-ben nyerte meg a második vonal küzdelmeit a Charleville-Méziéres-i csapat. Bár nem voltak sokan, mindössze hárman, mégis feltűnést keltettek a diósgyőri drukkerek, akikről már a meccs kezdete előtt kiderült, hogy nem csendkirálynak érkezetek, a XVI. században élt, Károly hercegről elnevezett városka sportcsarnokába. De nem csak ez volt biztos a meccs előtt, hanem az is, hogy a dobfelszereléssel, profinak tűnő zenésszel feldobott hazai tábort aligha fogják tudni lenyomni.

Amíg a meccs kezdésére vártak a nézők, a csapatok volt idő eltűnődni azon, hogy miért ugyanazt az ír játékvezetőt, Maciej Nazimeket küldte erre a meccsre az európai szövetség, aki Portugáliában már vezetett egy összecsapást a Diósgyőrnek, a Lombos Cascais ellen, és aki most egy olyan országból érkezett játékvezetővel dolgozott együtt, amelyiknek a csapata még érintett az E-csoportból való továbbjutás kérdésében. Igen, a Lombos Cascais és Nuno Monteiro egyaránt portugálok...

De a diósgyőri játékosok nem ezzel voltak elfoglalva, nekik az jutott feladatul, hogy nyerjenek. Ehhez viszont magabiztos és jó játék szükségeltetett, és nem utolsósorban jó kezdés, aminek az utóbbi időben, különösen az európai kupaporondon hiányában voltak.

Most Coulibaly centerkosarával előnyhöz jutottak, de aztán támadásban párszor eladták a labdát, ennek eredményeként a hazaiak a második perc végén már négy egységgel vezettek (6-2). De aztán összekapták magukat a meglepetésre a sztárnak mondott Snytsina nélkül kezdett piros mezesek és az 5. perc végén Czank középtávolijával egyenlítettek (12-12). Volt tartása a Diósgyőrnek, harcoltak keményen a vendégek és csapatként játszottak. Sajnos, a DVTK első cseréje nem igazán sikerült, Horváth B.-tól irányítóban pársor elszedték a labdát a hazaiak, de ettől is rosszabb volt az, hogy Coulibalynak a 8. percben már a harmadik faultját fújták be a játékvezetők. 17 másodperc volt hátra az első negyedből, amikor Bálint büntetőjével egyenlítettek a vendégek, és a játékrész végéig ez az eredmény már nem is változott (18-18).

A második felvonás elején Snytsina talált be, majd rövid időn belül két fault is a neve mellé került. Záporoztak a személyi hibák ekkoriban, mindkét oldalon akadt belőle jócskán, a könyöklősen játszó hazaiak ezen stílusát nem hagyták érvényesülni a játékvezetők, viszont ebben a széttördelt játékban nem sok pont jutott a vendégeknek, négy perc alatt mindössze négy (26-22). Aztán egy időkérés után Snytsina követett el két hibát (30-22), mehetett is a kispadra, ahonnan Coulibaly tért vissza. A vendégek bátortalan támadójátéka több mint négy perces gólcsendet hozott, amelyet Czank tört meg. Coulibaly szedte a lepattanókat tisztességgel, de nem nagyon volt, aki támadásban felvállalja az egy-egyezést, és ha nincs a picit jobb utolsó két perc ebben a negyedben, akkor nagyon nehéz helyzetbe került volna a Diósgyőr (33-27).

Fordulás után

Fordulás után született a meccs első triplája, Bouderra váltotta pontokra a hazaiak tizedik ilyen kísérletét, nem sokkal később a túloldalról Bias válaszolt hármassal, a DVTK-nak ez volt a harmadik ilyen értékű próbálkozása (39-30). A 23. percben először jutott tíz pont fölé a Carolo, nem sokkal később jött is a vendég időkérés (43-30). Snytsinát hiába próbálta meg sokadszor használni Lopez edző, harmatos volt a fehérorosz, mintha eggyel kevesebben lettek volna vele a pirosak. Aztán Szécsivel ténylegesen kevesebben lettek, a 25. percben az ötödik faultja után véget ért számára a meccs (49-30). A Diósgyőr támadójátéka ötlettelen volt, nem tudtak elmozdulni a vendégek védőikről, úgy, hogy dobóhelyzetbe kerüljenek. Aztán két triplával sikerült javítaniuk a különbségen, de az ezt követő két ugyanilyen értékű kísérlet már pontatlan volt (53-38), majd az ekkoriban hanyagul célzó franciák gyűrűjében Coulibaly helyezett el egy duplát (53-40).

Az utolsó tíz perc elején Szabó P. szorgoskodott össze két perc alatt hat pontot, majd Bálint triplájával jött tízen belülre a DVTK (58-49). Küzdettek, harcoltak a pirosak, és öt perc volt hátra a meccsből, amikor Horváth B. vágott be egy triplát (62-55), ami után hazai időkérés szakította meg a játékot, ám a visszatérés után ismét az irányító következett egy hármassal. Zúgtak a triplák, innen is onnan is (65-61), az addig simának tűnő találkozónak nyitott lett a vége. Volt tartása a DVTK-nak, de kevesen voltak a rotációban, és az extra a négyzeten nem jött össze a hajrában. De Czanknak, Coulibalynak, Bálintnak, Horváth B.-nek, Szabó P.-nek, és Szécsinek nem kell emiatt szégyenkeznie.

Nyert a Carolo és továbbjutott, és eldőlt az is, hogy a Diósgyőr búcsúzik az európai kupaporondtól.

ÉM-BCS



JEGYZŐKÖNYV

Flammes Carolo Basket (francia) – Aluinvent-DVTK

70-65 (18-18, 15-9, 20-13, 17-25)

Charleville-Méziéres, 900 néző. V.: Monteiro (portugál), Nazimek (ír), Shaw (skót).


Carolo Basket: BOUDERRA (15/12), Sene (1), ANDERSON (4), Rad (8), Sanni (9). Csere: Gandega (4), Curculosse (3), CATA-CHITIGA (12), MINTE (14), Samson (-). Edző: Romuald Yernaux.

Aluinvent-DVTK: Bias (7/3), CZANK (16/6), Bálint (7/3), Szécsi (6), CUOLIBALY (12). Csere: Horváth B. (9/9), Snytsina (2), Szabó P. (6). Edző: Miguel del Jesús López Alonso.


Kipontozódott: Szécsi a 25. percben.


Romuald Yernaux: – Örülök a győzelemnek, és a továbbjutásnak. A negyedik negyed elején picit könnyelműek voltunk, de amikor kellett, a végén, akkor odatettük magunkat.

Miguel del Jesús López Alonso: – Végig harcoltunk, de a kispadunk rövidebb volt, és ez befolyásolta az eredményt, ahogy Szécsi korai elvesztése is, illetve az, hogy a palánk alatt kevesebb bevethető játékosunk volt.


A csoport másik mérkőzésén:Női kosárlabda Európa Kupa

Lombos Cascais (portugál) – Castors Braine (belga) 56-100 (11-30, 13-24, 20-15, 12-31)


Női kosárlabda Európa Kupa, E-csoport, 5. forduló

  • Castors Braine Brabant Wallon 5 5 - 525-292 10
  • Flammes Carolo Basket 5 3 2 322-347 8
  • Aluinvent-DVTK 5 1 4 339-351 6
  • Lombos Cascais 5 1 4 326-422 6
  • A hátralévő mérkőzések:

  • december 17. (szerda), 20.45: Lombos Cascais – Carolo Basket,
  • december 18. (csütörtök), 20.30: Castors Braine – Aluinvent-DVTK.

  • Női kosárlabda Európa Kupa - További eredmények

    H-csoport, 5. forduló:

    Uniqa Euroleasing Sopron – Basket Landes 81-54 (21-19, 22-14, 14-13, 24-8) – a soproniak, akik a hétvégén NB I-es meccsén a Diósgyőrt fogadják, továbbra is száz százalékosak az EK-ban, és már a múlt héten bebiztosították továbbjutásukat, a 16 közé az európai kupaporondon.

    G-csoport, 5. forduló:

    Nantes Reze (francia) – PEAC-Pécs 64-62 (13-19, 23-14, 13-17, 15-12).


    Charleville-Mézères - Franciaországban az Európa Kupa mérkőzés helyszínén edzett az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata. A tréning végén a félpályás kosárra dobást is gyakorolták a lányok, amely során Bálint Réka parádés kosarat dobott. tovább »

    Budapest/Sopron, 2014. december 10., szerda (MTI) - A Sopron hazai pályán simán, 81-54-re legyőzte a francia Landes együttesét a női kosárlabda Európa Kupa ötödik fordulójában, így továbbra is százszázalékos. tovább »


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!