Sport

2014.12.10. 09:01

Aluinvent-DVTK: "Hűtőkamrában", szőkén és az álfocidrukkerekkel

Charleville-Mézères - Nem verhetetlen a francia csapat, de három dolog kell ahhoz, hogy a Diósgyőr nyerjen. Helyszíni beszámolónk Franciaországból.

Charleville-Mézères - Nem verhetetlen a francia csapat, de három dolog kell ahhoz, hogy a Diósgyőr nyerjen. Helyszíni beszámolónk Franciaországból.A női kosárlabda Európa Kupa 5. fordulójában, az E-csoportban sorra kerülő mérkőzésen, szerdán 20.30-tól a Flammes Carolo Basket csapatának vendége lesz az Aluinvent-DVTK együttese. Az összecsapás tétje a diósgyőriek számára az, hogy marad-e esélyük a továbbjutás kiharcolására. Ha a francia csapat nyer, akkor elszállnak a piros-fehérek és biztosan nem jutnak a 16 közé, ellenben, ha sikerülne nyernie a DVTK-nak, akkor marad halvány remény, és ha ez az esetleges siker nagyobb különbségű lenne, mint amennyivel a két csapat fordított párosításban lejátszott meccsén a gall gárda nyert (Miskolcon 69-59 volt a Carolo javára), akkor elérhető közelségbe kerül a nyolcaddöntő – ehhez aztán már csak annyi kellene, hogy a Diósgyőr nyerjen Belgiumban, a jövő héten, vagy a Carolo kikapjon Portugáliában. De kár ennyire előreszaladni, hiszen az első megoldandó feladat a Carolo Basket elleni meccs.

Sötétben indultak

Ebbe a vendégségbe a sötétből, hétfői éjszakából indult el a diósgyőri csapat, a kedd hajnal még messze volt, amikor elhagyta a Miskolc táblát a delegáció, és a napfelkeltét, pontosabban világosságot, csak a belga Charleroi városában a repülőtéri terminálból kilépve láthatta meg az utazó keret. Itt landolt ugyanis az a repülőgép, amelyről leszállva egy busz szállította a célállomásra, az Ardennek-hegységben fekvő francia Charleville-Mé­ziéres városába a csapatot. A 10 játékos, a vezetőedző, a technikai vezető, és a gyúró két meglepetésben is részesült a meccs helyszínére való eljutás során, ezek közül az egyik az volt, hogy még a budapesti reptéren magukat Bajnokok Ligája focimeccsre utazóknak valló, ismerős arcokra, diósgyőri szurkolókra bukkantak. A trió meséjét senki nem vette be, és volt öröm, amikor kiderült, hogy igazából a DVTK kosarasok meccsére tartanak. A másik meglepetés az volt, hogy a diósgyőriek fehérorosz válogatott kosarasa, Katsiaryna Snytsina új külsővel, szőke frizurával mutatkozott, az egyik drukker, Homovics Krisztián jegyezte meg ezzel kapcsolatban: remélhetőleg nemcsak külsejében, hanem a pályán is megújul majd a kosaras. És lehetne egy harmadik meglepetés is, ez pedig Romina Cippainával kapcsolatos, akinek sikerült hazaugrania egy villámlátogatásra, már ha annak vehető az, hogy egy órát a szülőhazájában, az állandó lakhelyétől, Brüsszeltől pár kilométerre, de az anyaföldön tölthetett. A belga bedobó játéka korábbi szalagszakadása miatt kérdéses, és igazi meglepetés lenne, ha pályára lépne. Nélküle viszont igazából csak 8 játékos rotálásával kalkulálhat a diósgyőri vezetőedző, Miguel del Jesús López Alonso, mert a 10. játékosként, a fiatal Sikora Emőke tartott a csapattal.



Mennyire nehéz edzői feladat az, hogy az európai kupaporondon a már említett Ciappina és a néhány napja orrtörést szenvedett Dubei nélkül, vagyis mindössze nyolc játékossal kellene jó eredményt elérni? Erről a tréner ezt mondta:

– Nagyon nehéz, és nemcsak az Európa Kupában, hanem a bajnokságban is, hiszen ott is erős csapatok ellen kell játszanunk ebben a hónapban. A legutóbbi EK-meccsen a csapat tagjai extra energiákat mozgósítottak, és a siker nem is maradt el, de így kevesebb maradt a következő feladatra, a PINKK elleni bajnokira, amelynek vereség lett a vége. Egy ilyen helyzetben az a legfontosabb, hogy a játékosok fizikai formáját helyreállítsuk, a sérültek rehabilitációját felgyorsítsuk.

A szakvezetőnek felvetettük, hogy fizikai téren aligha lehet nagy csodákat tenni, hiszen a legutóbbi és a mostani tétmeccs között egy rendes, átlagos napjuk sincs, hiszen hétfőn hajnali két órakor értek haza a vasárnapi, komlói bajnokiról, majd 24 óra elteltével újból útra keltek, és az első rendesen átaludt éjszakájuk után újabb meccset kell játszani.

– Sajnos ez így van, és ehhez még azt is hozzátehetjük, hogy a szerdai mérkőzés számunkra picit szokatlan időpontban van, ilyen későn nem szoktunk kezdeni. Ezzel nem tudunk mit csinálni, ehhez kell alkalmazkodni. És bár valóban nem lehet fizikai téren nagy csodákat tenni, azért reméljük a krioszauna segített valamennyit. Ennek a lényege az, hogy mínusz 170 Celsius-fokon 2-3 percet kell eltölteni, és ez a kúra csillapítja a fájdalmat és a fáradtságérzetet csökkenti.

Három „kívánság”

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az esélytelenek nyugalmával készülnek-e?

– Nem egészen. Elsősorban a siker megszerzésében gondolkodunk, a pontkülönbség csak másodlagos – jelentette ki Miguel del Jesús López Alonso. – Három olyan dolog van, amit meg kell oldanunk. Az egyik, hogy az ellenfelünk várható leindításait kivédjük, és az ezekből kapott kosarak számát minimalizáljuk. A másik, hogy mivel meglehetősen kevés pontot szerez a francia csapat, még azokon a meccseken is, amelyeken nyer, így a második esélyből szerezhető pontok számát igyekeznünk kell lecsökkenteni, ezt pedig úgy érhetjük el, hogy minden pályán lévőnek ki kell zárnia ellenfelét a védőlepattanóért zajló harcban. A harmadik, hogy ellenfelünk az elzárások védését általában váltással próbálja megzavarni, éppen ezért fontos, hogy a játékban résztvevők mindegyike próbálja támadni a gyűrűt, ne csak külső dobásokkal, vagy a centerhez való bejátszással próbáljunk pontokat szerezni, hanem egy-egyezéssel is, azon az áron is, hogy esetleg egy magasabb játékossal szemben kell ezt megkísérelni.


Női kosárlabda Európa Kupa, E-csoport

  • Castors Braine Brabant Wallon 4 4 - 325-236 8
  • Flammes Carolo Basket 4 2 2 252-282 6
  • Aluinvent-DVTK 4 1 3 274-281 5
  • Lombos Cascais 4 1 3 270-322 5

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!