Sport

2014.10.30. 14:06

Futó kaland az uszoda melletti parkban

Miskolc - Huszonhét év szünet után rendeznek jövőre ismét atlétikai országos bajnokságo(ka)t Miskolcon.

Miskolc - Huszonhét év szünet után rendeznek jövőre ismét atlétikai országos bajnokságo(ka)t Miskolcon.A vasárnap Miskolc belvárosában megrendezett Barátság Maraton futóversenyről hiányzott valaki, akinek a távollétében nem tudott komplett családi váltót futni felesége és két lánya. A korábbi középtávfutó, többszörös országos bajnok, Miskolc sportéletének első számú sportszakmai vezetője, Szász László furcsa mód a futás helyett kalandot keresett magának, a dr. Kemény Dénes Városi Sportuszoda melletti parkban.

Beszállt helyette

– A nemrégiben átadott kalandparkot vezető kollégámra, akinek ezen a napon itt kellett volna szolgálatot teljesítenie, szükség volt a Barátság Maraton, a szervező csapatban, és úgy véltem, hogy a város sportéletének most az jelenti a legnagyobb segítséget a remek utcai futóverseny kapcsán, ha beszállok én helyette a kalandparkba dolgozni – mondta Szász László, majd arra a kérdésre, hogy ezen az októberi vasárnapon is akadt-e még látogató, a következőket válaszolta: – Szerencsére igen, úgy tűnik, nem volt hiábavaló megépítenünk ezt a parkot, mert sok-sok csoportot fogadtunk már, gyarapítva ezzel bevételeinket, ami nagy öröm, és szerencsére van, amiről a büszkeség hangján szólhatok. 14 hónappal ezelőtt vettem át a Miskolci Sportcentrum Kft. irányítását, és ezalatt rengeteg minden történt. Ezek közül az egyik legfontosabbnak azt tartom, amelynek a megoldására Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, atléta barátom kért fel, nevezetesen, hogy hozzak össze egy többoldalú szándéknyilatkozatot, mellyel elindítjuk az új egyetemi atlétika centrum megvalósulását. Ennek a munkának az első mérföldköveként tavaly novemberben meg is kaptuk a beruházásra a garanciát, 350 millió került be az idei állami költségvetésbe erre a célra. A rekortán pályát már átadtuk, és a kiszolgáló épület is készül, ha az időjárás kegyes lesz a kivitelezőkhöz, akár már ebben az évben birtokba vehetik az atléták. De említhetném a Miskolci Sportcentrum Kft. által működtetett Diósgyőri Tanuszodát, amely teljes felújításon esett át ebben az évben, vagy a Kemény Dénes uszodát, amelyben a már nagyon szükségszerű műszaki karbantartásokat elvégeztük, szolgáltatásokat továbbfejlesztettük, azok számát növeltük. És bár nem látványos, de fontos lépés volt műszaki szempontból, hogy a káros savtárolót eltávolítottuk az uszoda gépházából, kiépítettük a külső terű savadagolót.

A másik nagy feladat

Szász László elmondása szerint a másik nagy feladatuk a Miskolc Városi Sportiskolával volt kapcsolatos.

– Elsősorban gazdasági téren kellett működőképessé tenni az intézményt – mondta a Miskolci Városi Sport­iskola Nonprofit Kft.-nél a tulajdonosi jogokat gyakorló sportvezető. – A költséghatékonyság érdekében a szakosztályok működésében is történtek változtatások, illetve az évekkel ezelőtt a labdarúgás kiválásával megindult, tavaly a jégkorong távozásával folytatódott útnak is a végére kellett érnünk. Az egyik legkeményebb átszervezési feladat ez volt. Az úgynevezett látványcsapatsportágak, a vízilabda, a kosárlabda és kézilabda is önállósodni kívántak, és minden amellett szólt, hogy ennek ne állítsunk akadályt. Ezek a csapatok főleg TAO-s pénzekből működnek, és ennek a megszerzése kőkemény harc, amely egész éves gazdasági, könyvelői, elszámolási, bürokratikus, kilincselős, talpalós munkával jár, és a sportiskolának nem volt megfelelő kapacitása arra, hogy ennek megfeleljen, és emiatt a sportiskola az elmúlt években ebbe majdnem belerokkant. Most viszont, hogy kevesebb lett a sportág, nagyobb figyelem, és az eddigieknél valamivel több pénz fordítható a megmaradt sportiskolai szakosztályokra. Ami pedig a kiválókat illeti: négy hónap telt el az új TAO-s idényből, és nagyon jók a visszajelzések. Feltöltődtek a „lyukas” csoportok gyerekekkel, új célkitűzésekkel megújult szakmai stábok alakultak ki a legtöbb helyen, és minden sportszervezet önállóan kapar a TAO-s pénzekért. …de a TAO-s pénz gyűjtésével, ez nyilvánvaló, a sportiskola sem állhat le teljesen.

Másik rekortán

– A városi sportcsarnok parkettacseréjét TAO-s forrásból kellene megvalósítani, ez egy korábban elnyert program meghosszabbítása, amihez nekünk kell összeszedni a pénzt – mondta Szász László, aki arra a kérdésre, hogy milyen kihívások várnak még rájuk, a következőket felelte: – Napokon belül átadásra kerül a József utcai sportpályán egy szintén rekortán futópálya, melyet ingyenesen használhat bárki, sötétedés után is, hiszen itt villanyvilágítás is épül, jelenleg erre irányul a figyelmünk. Ezen kívül szeretnénk szakműhelyeket létrehozni, a hejőcsabai sportcsarnokba költözött tornászok mintájára, ugyanis azzal, hogy az MVSC sporttelepre megálmodott, több sportágnak otthonául tervezett komplexum megépítése egyelőre nem realizálódik, ettől függetlenül az asztaliteniszezőknek, a vívóknak még megvan az igényük arra, hogy munkájukhoz méltó körülmények közé kerüljenek. Emellett szeretnénk a köznevelési sportiskolai rendszer továbbfejlesztésén dolgozni, illetve az önkormányzati sporttámogatási rendszer is átdolgozásra szorul. Ez utóbbi ugyanis kb. 15 éve nagyságrendileg nem változott, viszont ennyi idő alatt a sportban szinte minden körülmény más lett. Ezzel kapcsolatban én azon az állásponton vagyok, hogy fel kell állítani egy eredményességi rendszert, ezen szempontok alapján besorolni a támogatni kívánt sportágakat, mert jelenleg vannak olyanok, amelyeket eredményeikhez képest mélyen alul ismerünk el.

ÉM


Jövőre két atlétikai OB lesz Miskolcon

A Miskolci Atlétikai Centrum rekortán pályájának avatóján, néhány hete elhangzott, hogy egy nagy szabadtéri versennyel kívánják a jövő évben megünnepelni a létesítményt átadását, és ezzel kapcsolatban már vannak konkrétumok is.– 1988-ban volt utoljára atlétikai OB Miskolcon, és már most biztos, hogy jövőre kettőt is rendezhetünk – jelentette ki Szász László. – A Miskolci Atlétikai Centrum május 30-31-én az Egyetemi és Főiskolás OB-nek ad otthon, június 23-24-én pedig az U23 és U20 OB-t rendezzük meg itt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!