Sport

2014.07.02. 14:22

Tizenhat éve Kiserék túljutottak a máltai riválison

Miskolc - A volt középpályás, Kiser László szerint nem szabad lebecsülni az ellenfelet.

Miskolc - A volt középpályás, Kiser László szerint nem szabad lebecsülni az ellenfelet.Diósgyőri labdarúgócsapat (a DFC) legutóbb 1998-ban szerepelt nemzetközi kupaküzdelmekben, az UEFA Intertotó Kupában, amelynek első körében (miként most) máltai riválist kapott, a Sliema Wandererst. Az akkori párharcnak aktív résztvevője volt a piros-fehérek középpályása, Kiser László.

– Több, a bajnokságban előttünk végzett csapat sem vállalta az indulást ebben a sorozatban, a DFC viszont igen, aminek mi, játékosok örültünk – kezdte az egykori kiváló futballista. – Vártuk a sorsolást, hogy kit kapunk, hogy igazi tétre menő csatát vívhassunk egy külföldi ellenféllel. A nyár közepén voltunk, alig pihentünk a bajnokság után, de az előbb elmondottak miatt ezt nem bántuk. Amikor kiderült, hogy a Sliemával kell megküzdenünk, úgy gondoltuk, esélyesebbek vagyunk, mint ők, és tovább tudunk menni. Akkor talán picivel nagyobb volt a különbség a két ország futballja között és egy máltai gárda ,,kiscsapatnak” számított, most viszont már a nemzetközi színteret tekintve, jobban kiegyenlítődtek az erőviszonyok.

Döcögős foci

Hogyan készültek a Sliemára, voltak-e információk, videófelvétel riválisukról? – kérdeztük ezt is a 45 esztendős volt labdarúgótól.

– Őszintén megvallva, erre a részre már nem nagyon emlékszem, de nálunk akkor megszokott volt, hogy a pályaedzők, Leskó Zoltán és Szapor Gábor feltérképezték az ellenfeleket, és a szerzett információkat megosztották Tornyi Barnabás vezetőedzővel – folytatta Kiser László. – Az biztos, hogy tizenhat évvel ezelőtt sokkal nehezebb volt bármit is megtudni, mint manapság, hiszen nem volt internet, lassabban ment az információáramlás.

Aztán elérkezett az első, miskolci összecsapás…

– Könnyűnek gondoltuk, de nem lett az… – ismerte el a volt játékmester. – Fáradtan mozogtunk a pályán, kicsit döcögősen futballoztunk, hiszen a felkészülési időszak közepette jött a mérkőzés. Akadtak lehetőségek a máltaiak előtt is, nem csupán védekeztek, hanem nyíltan fociztak, felvállaltak akciókat, de szerencsére nem kaptunk gólt, nyertünk 2-0-ra.

Domokos, Kotula

Kiser László – aki az első találkozón végig a pályán volt, míg a második összecsapáson sérülés miatt a szünetben lecserélték – a máltai látogatás részleteit is ecsetelte:

– Budapestről mentünk repülővel és a tengerparton volt a szállásunk, ahol kulturáltak, jók voltak a körülmények. A stadion viszont, ahová körülbelül egy óra alatt jutottunk el, egy hazai NB III-as szintnek felelt meg, úgy éreztük, mintha Kazincbarcikán lennénk, vagy Tiszaújvárosban. A hangulat csendes volt, alig pár százan jöttek ki a mérkőzésre, köztük egy-két Diósgyőr-szurkoló, ugyanis nem volt szervezett út a drukkerek számára. A meccs kiegyenlített volt, tizenkét perccel a vége előtt még a Sliema vezetett 2-1-re, ám Domokos Béla és Kotula Laci találatával fordítani tudtunk. Nem este, hanem napközben kezdtük a visszavágót, nagy melegben, minimum +30 Celsius fokban, amitől szenvedtünk is rendesen. Két emberük megmaradt bennem: Carmel Busuttil, aki 111-szer volt máltai válogatott és akkor már játékosedzőként tevékenykedett, illetve az ugyancsak helyi legendának számító Michael Mifsud, aki 1998-ban még mindössze 17 esztendős volt.

Mráz kísérlete

Annak idején beszámolt róla az Észak-Magyarország is, hogy Máltán történt egy „különös” eset.

– A mérkőzés előtti este egy cseh srác, Pavel Mráz meglátogatta kapusunkat, a felvidéki Julius Notát. A szobatársa voltam Gyuszinak, de nem tudtam, hogy miről beszélnek, amelynek végén Gyuszi tőlem kérdezte, hogy hol van, merre találja Tornyi Barnát, aztán elrohant. Mint kiderült, Mráz megkísérelte megvesztegetni Gyulát, az ügyben még nekem is ki kellett töltenem papírokat. A cseh fiút ezen akciója miatt egy időre el is tiltotta az UEFA.

Kiser Lászlótól azt is megkérdeztük, vajon mit tudna tanácsolni most a DVTK játékosainak a Birkirkara ellen?

– Szakmai fejtegetésekbe nem mennék bele, azt megteszi a vezetőedzőnk, Sivic Tomislav, biztos vagyok benne, hogy segítőivel együtt maximálisan felkészíti, ráhangolja a csapatot erre a csatára. Általánosságban annyit mondanék, hogy manapság senkit sem szabad lebecsülni, legyen az ellenfél máltai, vagy más nemzetbeli, s ezt mindenképpen szem előtt kell tartani. Sajnos, mostanság a magyar csapatok korán búcsúznak a nemzetközi sorozatoktól, remélem, tudunk ezen javítani, a szurkolók bizonyosan csalódásként értékelnénk, ha már az első fordulóban kiesne a csapat.

ÉM-MI


Emlékeztető: UEFA Intertotó Kupa

1. forduló, első mérkőzés (1998. június 21.)Diósgyőri FC – Sliema Wanderers (máltai) 2-0 (1-0)

DFC: Nota – Téger – Földvári, Kovács T. – Ternován (Varga S.), Kiser, Buliga (Volár), Jakab (Kotula), Buzás – Domokos, Kulcsár. Szakmai igazgató: Tornyi Barnabás.

Gólszerző: Domokos, Kulcsár.


1. forduló, visszavágó (1998. június 28.)

Sliema Wanderers (máltai) – Diósgyőri FC 2-3 (1-1)

DFC: Nota – Téger – Földvári, Kovács T. – Ternován, Kiser (Turóczi), Buliga, Buzás – Domokos, Jakab, Kulcsár (Kotula). Szakmai igazgató: Tornyi Barnabás.

Gólszerző: Kulcsár, Domokos, Kotula.


A sorozat végén három együttes, a spanyol Valencia, a német Werder Bremen és az olasz Bologna jutott tovább, és folytathatta a csatározásokat az UEFA Kupában.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!