Sport

2014.07.12. 15:51

Olimpikon (is) lenne a vb-bronzérmes diósgyőri kosaras

Dubei Debóra is tagja volt az U17-es vb-n harmadik helyet szerzett magyar női kosárlabda-válogatottnak.

Dubei Debóra is tagja volt az U17-es vb-n harmadik helyet szerzett magyar női kosárlabda-válogatottnak.A 17 esztendős miskolci sportoló – az Aluinvent-DVTK NB I-es együttesének játékosa – megjárta a söréről híres Pilsent, ahol remek mutatókat produkált. Dubei Debóra hét mérkőzésen lépett pályára, ezeken a hármas bedobó posztján 17 pontos átlagot ért el és fellépésenként öt lepattanó labdát szerzett.

Órát kapott ajándékba

– Összesen csaknem kétszáztíz percet töltöttem a küzdőtéren – mondta szerkesztőségünkben a piros-fehérek kiválósága. – Valószínűleg mindenki elégedett volt velem, máskülönben aligha válogatnak be a torna ötösébe, az úgynevezett All Star-csapatba. Erről a nemzetközi szövetség, a FIBA hivatalos delegátusai döntöttek, s határozatukat természetesen kitörő örömmel fogadtam. Titkon reméltem, hogy jelölést kapok, aztán erről értesített csapatvezetőnk, sőt még súgást is kaptam róla. Az eredményhirdetést és a díjátadást soha nem felejtem el: először ezt hirdették ki, ráadásul engem szólítottak elsőként – a dicső cím egy karórával járt –, aztán jöttek a társaim, majd megtörtént az éremátadás is. Rengeteg fotó készült, ki tudja, hogy hány ország sajtótermékébe kerültünk be. A ceremóniát követően rögtönzött ünneplést csaptunk, ezen válogatottunk vezetőin kívül a jelenlévő szülők is részt vettek. Egy itallal koccintottunk, aztán összeszedtük magunkat és hajnalban busszal indultunk haza.

Dubei Debóra kijelentette, hogy ezúttal jobb formában volt, mint a tavalyi Európa-bajnokságon. Ezt annak köszönhette, hogy bőséges játéklehetőséghez jutott, így hamar belelendült és mindez meglátszott a dobóteljesítményén.

– Soha rosszabb nemzetközi tornát, világ-, vagy Európa-bajnokságot! – folytatta a DVTK fiatal reménysége. – A vb előtt a szakvezetők azt mondták, hogy mindig „csak” a soron következő találkozónkat nyerjük meg, mi pedig egy kivételével teljesítettük is az elvárásukat. A döntőbe jutásért a később nyertes Egyesült Államok gárdájától kaptunk ki, ezt a meccset viszont életünk legjobbjával sem tudtuk volna megnyerni, ezért edzőnk, Mészárosné Kovács Andrea mindenkit a pályára küldött és kimondva-kimondatlanul már a bronzcsatára tartalékolt. Számítása bevált, a bronz nagyon szépen fénylik, pályafutásunk eddigi legnagyobb sikerét szállítottuk. Nekem ez volt az ötödik világversenyem: eddig három korosztályos kontinensbajnokságon, egy-egy vébén és ifjúsági olimpián vehettem részt és ha jól számolom, felnőtté válásomig még további négy is megadathat nekem.

Portalanított polc

A kosárlabdázó családi érdekességeiről is mesélt. Csehországba elkísérte édesapja, Dubei Tibor és édesanyja, Dubeiné Balogh Gabriella, a DVTK hajdani erőssége, aki román színekben egykor maga is járt a korosztályos Európa-bajnokságokon, viszont éremhez soha nem jutott.

– Engem feldob, ha apa és anya is ott ül a lelátón – jegyezte meg, majd hozzátette: – Többször hallottam is anya hangját, aki rekedtre kiabálta magát. Szakmai bekiabálásokra nem ragadtatta magát, csak általános, buzdító szavakat intézett hozzám és a csapat tagjaihoz. Aztán, már itthon, nagyon aranyos volt hozzám: helyettem takarított, azt a polcot is portalanította, amelyre a bronzérmemet raktam. A medáliát pedig mindig látom, mert a főhelyre tettem.

A vb-bronzérmes számára nem adatik meg a pihenés, mától ugyanis már a július 17-én Kecskeméten kezdődő U18-as, B-divíziós kontinensbajnokságra készül. A tornát Romániában rendezik, a magyar válogatott a temesvári csoportba került. Lányaink az első háromba akarnak kerülni, ezzel ugyanis az A-csoportos tagság is járna.

– Már rutinos utazó vagyok, így nekem csak pár percet vesz igénybe a pakolás – mosolygott Dubei Debóra. – Szerdán kezdődik a tábor, amelybe a szokásos felszereléseken kívül, kabalából, piros színű apróságokat is magammal viszek. Mik ezek? Például kispárna, karkötő, a piros pedig a DVTK színére emlékeztet majd. Sokan kérdezik tőlem, hogy miképpen lehetséges pihenés nélkül egyik tornáról a másikra utazni és gyors egymásutánban kétszer is csúcsformába kerülni. Nos, ez nehéz vállalkozás, magas fokú koncentrációt, fizikai és mentális odafigyelést igényel. Az „okosok” szerint egy fiatal szervezet mindent és még többet kibír, aztán pár nap alatt feltöltődtem itthon, ahol igyekeztem kikapcsolódni, egészségesen táplálkozni és vitaminokkal rásegíteni.

Cél a WNBA

A bedobó – világbajnoki bronz­érme ürügyén – távlati terveit is elárulta. Jövőre Magyarország és Románia ad otthont a felnőtt Európa-bajnokságnak, s abban bízik, hogy akár be is válogathatják legjobbjaink közé. Ugyancsak jövőre érettségi vár rá a Lévay József Református Gimnáziumban, majd – megfelelő ajánlat esetén – fontolóra veszi klub- és országváltását. Mert szeretne Euroligás csapatban játszani, nagy álma pedig az itthoni csapatbajnoki arany mellett, az amerikai WNBA és a felnőtt olimpia. Ehhez persze az kellene, hogy a magyar válogatott a kvalifikációs tornán kiharcolja az ötkarikás szereplés jogát…

ÉM-KT

U17-es világbajnokság: a tények

A vb végeredménye:1. Egyesült Államok,

2. Spanyolország,

3. Magyarország,

4. Csehország,

5. Ausztrália,

6. Kanada,

7. Japán,

8. Franciaország,

9. Brazília,

10. Koreai Köztársaság,

11. Kína,

12. Mali,

13. Olaszország,

14. Mexikó,

15. Szlovákia,

16. Egyiptom.


Az All Star csapat:

  • Angela Salvadores (Spanyolország),
  • Kiss Virág (Magyarország),
  • Dubei Debóra (Magyarország),
  • Katie Lou Samuelson (Egyesült Államok),
  • Joyner Holmes (Egyesült Államok).

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!