Sport

2014.05.12. 12:53

FTC vs. DVTK - Becsukott szemek, Sanyi bácsi tudja

A Diósgyőr nem szerzett pontot a Ferencváros vendégeként a fővárosban.

A Diósgyőr nem szerzett pontot a Ferencváros vendégeként a fővárosban.

A labdarúgó NB I 28. fordulójában szombaton délután Ferencvárosi TC – Diósgyőri VTK mérkőzést rendeztek. A zöld-fehérek stadionépítési projektje miatt a Puskás Ferenc stadion adott otthont a találkozónak, és már a meccs kezdése előtt egy órával ,,válogatott" hangulat uralkodott az intézmény környékén. Az erre közlekedő, sport területén nem túl járatos emberek a tömeget látva a körítésből akár arra is következtethettek volna, hogy itt a piros-fehér-zöld színek képviselői játszanak majd meccset valaki ellen. Ez részben így is volt, de ,,csak" a zöld-fehérek fogadták a piros-fehéreket, viszont mindkét csapat szurkolói nagy számban képviseltették magukat. A vendégek 1000 fő feletti létszáma a két város távolságát és a munkanapot figyelembe véve extra volt, ahogy a hazai táboré is, mai magyar szinten mérve. Hogy a meccs helyszínén a villanyújságon közzé tett 11 171 fős létszám megvolt-e, abban nem mindenki volt biztos a stadionban, de, hogy több ezren várták a kezdést az nem volt kétséges. Nem ok nélkül volt a nagy várakozás, hiszen komoly tétje volt a találkozónak, az FTC hat zsinórban elért győzelme után a hetedik megszerzésére készült, hogy Európa Liga indulási vágyait életben tarthassa, a DVTK pedig ezt igyekezett meggátolni, ugyanis egy esetleges győzelemmel még halvány reményük nekik is maradt volna a dobogó harmadik fokának elérésére.

Tűz és szikra

A lelátón uralkodó tüzes hangulat a pályára is szórt szikrát a meccs elején, Cukic úgy lerendezte a kiugró Futácsot, hogy a diósgyőri csatár lábán a sebet 2 centi hosszan kellett varrni az öltözőben, a szünetben. És azért csak ekkor, mert a támadó a ,,rendes" sérülése ellenére végig játszotta az első játékrészt. A kezdet forrósága után nyugodtabb, visszafogottabb lett mindkét gárda, de helyzetet egyikük sem tudott kialakítani a félidő első felében. Ennek ellenére volt egy ziccer, amelyet Rajic kapus ajándékozott oda Bödének, miután majdnem a talpa alatt a kapuba gurult a labda, de az FTC csatára nem tudott élni az extra bónusszal. Viszont 12 perc múlva az első tisztességesen felépített akcióját góllal fejezte be a hazai csapat, Ugrai filléres átadását Bönig váltotta be. Aztán a gólpasszt adónak még ebben a játékrészben volt egy komoly lehetősége, amit szintén a bal oldalon dolgozott ki. A hajrában pedig a DVTK is jelezte, hogy a pályán van, Batioja előtt adódott rövid időn belül kétszer is gólszerzési lehetőség, de ezeket ő most is kihagyta, és erre egy Holman felső léc volt a válasz.

Gyors válasz

A második félidő elején is volt egy kapufa, ezúttal már a hazai kapu előtt, és bár Alves fejese még nem jutott át a gólvonalon, de a halvány Egerszegi helyére még az első félidő végén becserélt Elek egalizálta az eredményt. Ezt követően az FTC igyekezett visszavenni az előnyt, de igazán komoly lehetőségeik nem voltak, szemben a kontrákra berendezkedett DVTK-nak. Az 55. percben Grumic juttathatta volna vezetéshez a piros-fehéreket, de hiába került ziccerbe, begyalulták a földbe. A nyilvánvaló 11-es elmaradt mert, ahogy a meccs utáni sajtótájékoztatón az FTC szakvezetője fogalmazott: ,,szerencsénk volt, hogy mindenki becsukta akkor a szemét". Hogy Kassai játékvezető és segítői hová figyeltek ekkor az talány, de így a meccs diósgyőri büntető nélkül, 1-1-ről folytatódott. A mérkőzés utolsó harmadában a pályaválasztó jóval kezdeményezőbb volt, és Diallo beállításával igazán pezsgő lett a játékuk. A DVTK viszont fegyelmezetten és jól védekezett, és ebben a melóban a zöld-fehérek játékmestere Leonardo kiemelt figyelmet kapott. Viszont a hajrában egy pillanatra megfeledkeztek a védők Bödéről, aki gólt szerzett és ezzel eldöntötte a meccset, rádolgozott egy kicsit Kassaira, a nemzetközi porond felé vezető úton tartva ezzel csapatát. A DVTK játékosainak teljesítményéről mindent elmond, hogy a vesztes meccs után is ünneplésben részesültek, és ez nem valami PR fogás volt a drukkerek részéről. Ugyanis ezen a napon harcoltak, küzdöttek, elérték azt a szintet, ami nem feltétlenül a jó eredményt díjazó diósgyőri közönség részéről az elvárás.



Jegyzőkönyv

Ferencvárosi TC – Diósgyőri VTK 2-1 (1-0)

Budapest, Puskás stadion, 11 000 néző. V.: Kassai (Ring, Berettyán).


Ferencvárosi TC: Dibusz (5) – Jovanovic (5), Cukic (6), Besic (7), Bönig (6) – Gyömbér (6) – Ugrai (6), Busai (6), Holman (5) – Leonardo (6) – Böde (5). Vezetőedző: Thomas Doll.

Diósgyőri VTK: Rajic (5) – Eperjesi (5), Alves (6), Debreceni (6), Vadász (6) – Batioja (5), Egerszegi (5), Kádár (6), Gosztonyi (6) – Grumic (5), Futács (5). Vezetőedző: Sivic Tomislav.


Csere: Egerszegi helyett Elek Á. (6) a 42., Futács helyett Bacsa (6) a 46., Ugrai helyett Diallo (-) a 70., Holman helyett Laczkó (-) a 70., Grumic helyett Barczi (-) a 77. percben.


Sárga lap: Cukic az 1., Gyömbér a 35., Eperjesi a 36., Kádár a 67., Jovanovic a 75., Bönig a 79., Bacsa a 90. percben.


Gólszerző: Bönig (1-0) a 29., Elek Á. (1-1) a 47., Böde (2-1) a 85. percben.


Thomas Doll: – Nagyon boldogok vagyunk, órási dicsőséget szereztek a fiúk, csak pozitívumokat tudok mondani róluk. Több olyan szakasza volt a meccsnek, amelyek jó voltak számunkra, de előfordultak kevésbé jók is. Megpróbáltuk a saját játékunkat játszani, tudtuk, hogy a DVTK visszább húzódik, de amikor felgyorsítottuk a játékot a 16-osnál, akkor gondok adódtak a Diósgyőr védekezésében. Arra is figyeltünk, figyelnünk kellett, hogy a rögzített helyzetben ne érjen el jó pozíciót ellenfelünk, a magassági fölényük miatt. A második félidő elején 10-15 percig nem éreztük a játékot, mintha aludtunk volna. Az egyenlítés után sok energiát mozgósítottunk, a cserékkel igyekeztünk frissíteni. Tudtuk, hogy 1 pont nem elég az Európa Ligát érő hely eléréséhez, ezért erőltettük a támadásokat, de közben figyelni kellett, hogy ne kapjunk gólt. Megérdemeltük a győzelmet, a végig jól küzdő Böde fontos gólt szerzett.

Sivic Tomislav: – Ez egy fociünnep volt, sok néző, gyönyörű idő, és két jó csapat, akik jó meccset produkált. Valamivel többet érdemeltünk volna, voltak ziccereink, volt vitatható 11-es szituáció, és ilyen volt a második hazai gól is. A csapat a szívét, lelkét adta, ezért dicséret illeti őket. Azt a taktikát választottunk, hogy kontrákból próbálunk eredményesek lenni, és ha ezek bemennek más az eredmény. Gratulálok mindkét csapatnak, úgy vélem, hogy jó meccset játszottunk. Hogy Grumic buktatása 11-es volt-e, nem tudom, majd megnézem videóról, de azt majd Sanyi bácsi mondja meg, hogy jogos volt-e.


A gólok története

29. perc: Ugrai csapta be a bal oldalon egy jó csellel az őt kísérő védőt, és ezután remekül gurított vissza a felfutó Bönig elé, aki középre érkezvén 7 méterről a bal alsó sarokba lőtt, 1-0.


47. perc: Gosztonyi jobbról a hosszú oldalra érkező beadását Alves fejelte 7 méterről a jobb kapufára, az onnan kipattanó labdát pedig Elek Á. lőtte 6 méterről a kapu bal oldalába, 1-1.


85. perc: Leonardo indítása után Busai balról érkező beadását Rajic tenyerelte ki, a védők nem tudtak felszabadítani, a labda Jovanovic kezéről Bödé elé perdült, aki 9 méterről, laposan a kapu bal oldalába lőtt, 2-1.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!