Sport

2014.02.20. 10:12

Meglesz-e Julius Nota gyilkosa?

Öt évvel ezelőtt szúrták le a diósgyőri labdarúgócsapat egykori kapusát.

Öt évvel ezelőtt szúrták le a diósgyőri labdarúgócsapat egykori kapusát.Mélyen megrázta a honi és a szlovák futballtársadalmat a 2009. február 20-án történt eset, amikor is a Rimaszombathoz közeli Jánosiban leszúrták Julius Notát (Nota Gyula). A Diósgyőri FC egykori kapusa aznap délután negyed öt táján hagyta el a faluban található lakhelyét és a közeli füves területre ment, ahol a vadászkutyáját akarta megsétáltatni. Itt találkozott az általa vélhetően ismert tettessel, aki egy késsel szemből nyakon szúrta. Ezt követően Julius Nota még körülbelül negyven métert megtett az ott lévő mellékúton, majd a réten összeesett. A mentő későn érkezett, addigra ugyanis az egykori kapus már elvérzett. Akkori, nem megerősített hírek szerint a volt kapussal egy orvvadász végzett, akit korábban Nota tetten ért, s emiatt meg is fenyegette, hogy megöli, ha feljelenti. Egy másik verzió szerint a feltételezett elkövető a hálóőr éppen nála lévő vadászpuskáját akarta megszerezni, majd eladni. A szlovák rendőrség négy hónapos nyomozás után vette őrizetbe azt a rimajánosi férfit, aki alaposan gyanúsítható volt azzal, hogy ezen cselekményt elkövette. Az ügy sokáig húzódott, az alábbi hír 2013 augusztusában kelteződött: ,,A Besztercebányai Kerületi Bíróság elutasította az ügyész fellebbezését, és megerősítette a Julius Nota rimaszombati kapusedző meggyilkolásával gyanúsított M. Z. felmentését. Az ítélet jogerős, ám az ügyész kijelentette, valószínűleg rendkívüli fellebbezést nyújt be a Legfelsőbb Bírósághoz... A 28 éves Z.-t több tanú vallomása alapján vádolták meg, ám ezek nem voltak egyértelműek, ezért a járásbíróság 2011 áprilisában felmentette. Ezután a kerületi bíróság helyt adott az ügyész fellebbezésének, és visszautalta a járásbíróságra az ügyet, amely 2013 februárjában felmentette a gyanúsítottat... Z. jelenleg kilencéves börtönbüntetését tölti, mert a rendőrség szovjet lőfegyvereket talált nála, amelyek tartására nem volt engedélye."Újabb gyanúsított azóta sincs...

Édesapja nyomdokain

– Szegény Rakaczki Bence halálakor jutott eszembe Gyuszi, az ő esete – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Veréb György, a DVTK kapusedzője, aki Nota trénere volt, amikor a felvidéki kapus a piros-fehérek színeiben állt a gólvonal előtt. – Nagyon rossz visszagondolni, legfőképpen arra, hogy már két kapusomat temettem el... Emlékszem, mikor ott voltunk Gyuszi gyászszertartásán Jánosiban, milyen meghatóan búcsúztatták el egykori rimaszombati csapattársai, összekapaszkodtak és szlovákul együtt kiáltottak különböző dolgokat. Egy végtelenül fegyelmezett, profi szemléletű embert ismertem meg Gyusziban, aki szerette a munkát, bármikor lehetett rá számítani. Tisztelettudó, szerény srác volt, kiváló emberi kvalitásokkal, mindene volt a labdarúgás és a vadászat...

Megkerestük Tóth Attilát, a család egyik – putnoki – jó barátját is.

– A tett helyszínén áll egy kis emlékmű, ahol szinte mindig mécsesek égnek, a szülőknek köszönhetően. Én is gyakran járok Jánosiban és mindannyiszor elmegyek Gyuszi sírjához, amely 2010 nyarán készült el márványból. Koszorút jobbára piros és fehér virágokból szoktam összeállítani, szimbolizálva ezzel is a Diósgyőrt, ahová Gyuszi nagyon kötődött. Egyébként a DFC-hez Kiss László vállalkozó barátomnak a közvetítésével került, ő is alkalomadtán ellátogat velem Jánosiba. Nemrég szintén lerótta tiszteletét Gyuszi sírjánál Soltész Zoltán, az abaújszántói sportkör nevében, az általa szervezett nyári kapustáborban ugyanis már két alkalommal részt vett Gyuszi nagyobbik fia, Julo, aki a Rimaszombat U15-ös csapatának tagja. A kisebbik gyerkőc, Jakub, nemsokára betölti a tizenegyet, ő nem sportol.

ÉM-MI

Julius Nota magyarországi pályafutása

Julius Nota 1971. április 23-án született, és felvidéki magyarként 26 éves volt, amikor magyarországi pályafutását megkezdte, a Diósgyőri FC-nél. 1997 nyarán a Tornyi Barnabás vezetőedző által irányított együttes hálóőre lett, és a piros-fehéreknél másfél éven át, összesen 31 élvonalbeli meccsen őrizte a kaput. 1999 elején, amikor a diósgyőri klub anyagi gondokkal küszködött, elfogadta a Dunaferr hívását, ahol fél évet töltött el, és ezalatt 8 meccset játszott. Az 1999/2000-es szezonban a Zalaegerszegi TE játékosa volt, de mivel Vlaszák Géza mellett nemigen jutott szóhoz, mindössze 1 egerszegi bajnokival a háta mögött ismét klubot váltott, és a Kispest kapusa lett. A fővárosi együttesnél 17 NB I-es meccsen állt a háló előtt, majd 2001 nyarán utolsó magyarországi állomáshelyére, a Vasashoz igazolt. Az abban a szezonban az élvonaltól búcsúzó piros-kékeknél 25 élvonalbeli bajnokin szerepelt, aztán még egy fél évig a második vonalban szerénykedő angyalföldi gárdánál játszott. A Vasas megszűnése, a bajnokságtól való visszalépése után fejezte be magyarországi futballkarrierjét, s tért vissza Szlovákiába, 82 magyar élvonalbeli meccsel a háta mögött.


Kapcsolódó cikkek:

15.02.2010 | Rimaszombat - A 2009 februárjában meggyilkolt volt diósgyőri kapus emlékének szentelték a szombati edzőmeccset.

13.02.2010 | A szombati edzőmeccs előtt Julius Nota sírjához is ellátogatott a diósgyőri küldöttség.

27.06.2009 | Június 25-én, csütörtök este elfogták az idén február 20-án hidegvérrel megölt Nota Gyula labdarúgó és kapusedző feltételezett gyilkosát.

24.02.2009 | Végső búcsút vettek a pénteken meggyilkolt Julius Notától.

21.02.2009 | A magyar fociba egy tengeri kígyó hosszúságú üggyel írta be magát a Julius Nota, akaratán kívül, azzal, hogy Diósgyőrből Dunaújvárosba igazolt.

21.02.2009 | Péntek délután késelés áldozata lett Julius Nota, a Rimaszombat kapusedzője, a Diósgyőr korábbi kapusa. Egykori edzők, játékostársak emlékeznek rá.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!