Sport

2013.12.04. 16:05

Rally: Bútor visszavonul

Budapest - A Mecsek-rali végén mondta ki, itt a vége, befejezi. Bútor Róbert az életéből eddig több időt töltött ralival, mint nélküle – húsz éve koptatja a gyorsasági szakaszokat –, úgyhogy nyilván nehéz döntést hozott meg.

Budapest - A Mecsek-rali végén mondta ki, itt a vége, befejezi. Bútor Róbert az életéből eddig több időt töltött ralival, mint nélküle – húsz éve koptatja a gyorsasági szakaszokat –, úgyhogy nyilván nehéz döntést hozott meg.De nem hirtelen felindulásból. Régebben érlelődött benne a gondolat, s ezúttal nem hessegette el, hanem hagyta kifejlődni.

„Már tavaly éreztem, hogy valami megváltozott. Az volt bennem – ami az idén csak tovább erősödött –, hogy már nem ér nekem annyit a ralizás, hogy ennyi mindent félretegyek miatta és ennyi energiát fordítsak a háttér megvalósítására. Már ezt a szezont is csak azért csináltam végig, mert összejött az S2000-es autó, és az importőri támogatás adott egy végső, nagy löketet. Úgyhogy összegyűjtöttem az energiáimat, és megpróbáltam összerakni ezt az évet is. Sikerült is, de talán ez még nagyobb áldozatot követelt, mint az eddigiek. A harmadik verseny után már tudtam, hogy elég volt, de véglegesen csak a Mecsek-rali utolsó napján döntöttem el” – árulta el Bútor Róbert, aki nem csupán a rajongókat, de a szervizeseit, sőt, a családját is meglepte a döntésével.

„Sokszor mondtam, és egyszer sem viccből, hogy néha már féltem, nem esett jól a száguldás a fák között. Persze, a legegyszerűbb megoldás az lett volna, ha lassítunk egy kicsit, de én nem szeretek sokadik lenni. Mindig is azért versenyeztem, mert nyerni akartam, csakúgy, mint a csapatom. És nyertünk is – rengeteget…” – emlékezett a pilóta.

Az igazsághoz tartozik, hogy talán még a fentiek sem szolgáltattak volna elég okot a végső búcsúra, ha az utóbbi néhány évben nem változik meg a hangulat és a versenyzők egymás közti viszonya, méghozzá Bútor számára elfogadhatatlan módon. És nem az beszél belőle, hogy nem tudott abszolút bajnok lenni, az ő fő győzelme ugyanis az élete, a családja, és a munkája, amelyben teljes mértékben kiteljesedett.

Hobbiként kezelte

„A ralit én mindig hobbiként kezeltem. Az, hogy megpróbáltam profi módon csinálni, nem jelenti azt, hogy nem maradt meg hobbi szinten. Ha őszinte akarok lenni, sosem gondoltam, hogy eddig jutok: kategória-bajnoki címekig, profi háttérig, nemzetközi sikerekig, világbajnoki részvételig… Hogy futamot nyerek, és az élmezőnyben fogok küzdeni. Az abszolút bajnoki címhez azonban mindez nem volt elég: sem anyagilag, sem elvakultság tekintetében, és talán tehetségben sem. Én nem tudok két hétig egyfolytában tréningezni, nem tudom semmibe venni a szabályokat és még sorolhatnám. Egyszerűen alkalmatlan vagyok rá. Ma egy abszolút magyar bajnoki címhez rafináltabbnak kell lenni, mint én vagyok. De egyáltalán nem vagyok csalódott. Egyszerűen csak úgy érzem: ennyi volt, eddig tudtam jó szájízzel versenyezni.”

S hogy mire büszke az eredményeken kívül? Hogy mindig addig nyújtózkodott, amíg a takarója ért: csak annyit lépett előre, amennyit engedett az élet. Senkinek sem maradt adósa – tisztán érkezett és tisztán is távozik.

„Nagyon köszönöm mindenkinek, aki bármilyen módon segített az elmúlt húsz évben, valamint a szurkolóimnak a rengeteg bíztatást, ami mindig nagyon jól esett!” – mondta még az utóbbi évek egyik meghatározó raliversenyzője.

Aligha vitatja bárki, hogy hiányozni fog a ralipályákról.


Névjegy: Bútor Róbert

  • Született: 1975. március 30., Budapest
  • Csillagjegye: Kos
  • Foglalkozása: ingatlan-befektető, fejlesztő
  • Családi állapota: nős, felesége Judit, lányai: Dóri, Anna, Blanka
  • Magassága: 183 cm
  • Súlya: 76 kg
  • Első autóversenye: 1992, Mezőtúr
  • Első raliversenye: 1994, Esztergom-rali

  • Legjobb eredményei:

  • 20x kategóriabajnok (1994 – másodosztály: abszolút, N-csoport és N2, 1997 – A5, 1999 – F2000 és A7, 2001 – F2000 és A6, 2002 – A-csoport, F2000 és A6, 2003 – F2000 és A6, 2004 – Super1600 és A6, 2006 – A-csoport és Super1600, 2007 – Super1600, 2010 – A-csoport és Super1600)
  • abszolút harmadik (2011), abszolút ötödik (2012), abszolút negyedik (2013)
  • 2002-Az Év autóversenyzője

  • Külföldi eredményei:

  • 2006-Wales Rallye VB JWRC 6.
  • 2007-Valais Rallye IRC S1600 2.
  • 2008-Barum Rallye IRC S1600 3., Valais Rallye IRC S1600 1.
  • ÉM

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!