Sport

2013.12.18. 09:03

Őszüket a bravúrpontok festik szépre - Interjú Véber Györggyel

A Mezőkövesd Zsóry FC vezetőedzője szerint együttese a bajnokság első szakaszában adós maradt az egyenletes teljesítménnyel.

A Mezőkövesd Zsóry FC vezetőedzője szerint együttese a bajnokság első szakaszában adós maradt az egyenletes teljesítménnyel.

A Mezőkövesd Zsóry FC NB I-es labdarúgócsapata tizenhét találkozóján 18 pontot gyűjtött és ezzel az élvonal 12. helyén telelnek. Az őszről Véber György vezetőedzővel beszélgettünk.

- Milyen célokkal vágtak a bajnokságnak?

Véber György: Elsődleges tervünkben a bennmaradás kiharcolása szerepelt, ebben állapodtunk meg, ha úgy tetszik ezt vetettük papírra. Én azonban maximalista ember vagyok, ezért azt mondtam, hogy nem csupán vonal fölötti eredményt várok a fiúktól és azt szeretném, ha már az NB I-es szereplésünk első évében nyomot hagynánk magunk után. Ez az őszi hajrában meg is valósult, sokan felkapták a fejüket miattunk.

- Leigazolt játékosaikat Ön szemelte ki, vagy a menedzserek ajánlataiból vezetőtársaival szemezgetett?

Véber György: Nálunk nem angol típusú menedzserek dolgoznak, akik „védenceik" helyett eldöntenek mindent, ezért amikor felröppentek a különböző nevek, az érintettekkel mindig közösen mérlegeltünk, majd én mondtam ki a döntő szót. Határozataink előtt természetesen mindenkit megnéztünk, arra voltunk kíváncsiak, hogy kiszemeltjeink a segítségünkre lennének-e. Az megnyugtató, hogy senkivel nem fogtunk mellé.

- Stadionjuk építése miatt az első fordulókban idegenbe kényszerültek. Nem félt a rossz rajttól?

Véber György: Ez is benne volt a levegőben, mert egy újoncnak mi más lehet az erénye, mint a hazai pálya. Komoly előnyt jelenthetett volna számunkra, ha itthon kezdhetünk, de ezen nem érdemes töprengeni, mert a komplexumot fel kellett újítani, a munkálatok nem állhattak meg.

- Csapatának kezdetben idegenben jobban ment a játék, mint vendéglátóként. Ennek mi volt az oka?

Véber György: Az utolsó három fordulót megelőzően idegenben 8, otthon viszont csak 3 pontot gyűjtöttünk. Rengeteget gondolkoztam azon, hogy ez miért következett be. Vendégként koncentráltan és fegyelmezetten futballoztunk, csapatként funkcionáltunk, ezért szerepeltünk sokkal jobban, mint Mezőkövesden.

- Otthon pedig jöttek a vereségek...

Véber György: Mert ész nélkül mentünk előre, azt gondoltuk, hogy a támadó focival mindenkit legyőzünk. A mai, modern labdarúgás alapja a szervezett védekezés, ez a kiindulási alap. A Pápa, a Kaposvár, a Pécs és a Haladás egyaránt komoly múltú gárda, tőlük kaptuk a kellemetlen pofonokat. Ha ezek elkerülnek minket, most egészen más hangulatban lennénk.

- A hazai kudarcok után Ön hátul és elől egyaránt rengeteget változtatott. Miért ment bele a folyamatos kísérletezésbe?

Véber György: Mert nem volt más választásom, vagyis abszolút kényszerből nyúltam ehhez a fegyverhez. Vallom, hogy az állandóságtól a labdarúgásban sincs jobb. Amikor egymás után kétszer betlizett a védelem, váltottam, de a „helyettesek" sem hozták magukat. Hátul és elől sem akadt egyenletes teljesítmény, rapszodikusak voltunk, nem futballoztunk, csak pötyögtettünk. Egyedül a középpályások hozták magukat, ők az egész szezonban kiegyensúlyozottak voltak, így az ő sorukban variáltam a legkevesebbet.

- A hazai kudarcok után nem félt attól, hogy kirúgják?

Véber György: Soha nem félek, egy edzőnek régen rossz akkor, ha majrézik. Az tényleg benne volt a levegőben, hogy menesztenek, végül a helyemen hagytak és talán nem bánták meg. Szilárd véleményem, hogy ha leváltanak, akkor talajt vesztünk, illetve veszítenek azok, akik maradnak. Én egyébként tisztában vagyok azzal, hogy mi a kirúgás: most is akadt egy olyan borzasztóan nehéz hónapom, amikor megjártam a poklot, de ebből sikerült kijönnöm. Nem csak nekem, a fiúknak is, mert az egész őszt együtt, közösen csináltuk.

- Az Önnel szemben állók a szemére vetik, hogy nagyon csúnyán beszél a pálya szélén...

Véber György: Nem érdekelnek a kritikusok. Tudomásul veszem, hogy az életben ilyenek is vannak, velük nem vagyok azonos hullámhosszon, soha nem is leszek, a szemükben negatív figura voltam és maradok. Akiket bántanak a szavaim, vagy a kifejezéseim, azoknak azt tanácsolom, hogy a stadionok olyan pontjaira üljenek, vagy ott foglaljanak helyet, ahol nem hallanak engem, vagy a cifráimat.

- Több szakember szerint akkor kezdtek új életet, amikor megszerezték Vaskó Tamást. Osztja a véleményüket?

Véber György: Elnökünk, Tállai András a Videoton elleni meccset követően azt mondta nekem, hogy új impulzusra van szüksége a csapatnak. Ennek jegyében érkezett hozzánk a rutinos Vaskó Tamás. Vele stabilizálódtunk hátul, nyomban feljavult Szalai és azok is magukra találtak, akiket a szélső védőpozíciókba állítottam. Ezután érdekes módon elől is elkezdtünk futballozni. Ekkor újra egyeztettem az elnökkel és mindketten arra a következtetésre jutottunk, hogy már jó irányba megyünk.

- Ez a jó irány a három utolsó találkozón – teljesen váratlanul – 7 pontot hozott a Mezőkövesd Zsóry FC konyhájára. A Győr, az MTK és a Debrecen ellen számított ilyen mérlegre?

Véber György: A realitás 4 pont volt, de újra kiderült, hogy az NB I-ben nem szabad előre kalkulálni. A győriekkel szemben felszabadult hangulat lett úrrá rajtunk, aztán halványabb játékkal, de megvertük az MTK-t is. A Debrecen ellen óriásit küzdöttünk, s mivel hittünk abban, hogy nem fogunk kikapni, kiharcoltuk a döntetlent.

- Kiosztja játékosainak személyre szóló félévi bizonyítványát?

Véber György: Mondhatnék ugyan két-három nevet, ennek a kiemelésnek azonban azért nem lenne értelme, mert a jelest senki nem érdemelte ki. Valós tudásunktól minden tekintetben elmaradtunk, s így értük el a 12. helyet. Maximalista voltam és vagyok, ezért elmondom, hogy csapataim játékával soha nem leszek elégedett, mert a tökéletes labdarúgás fogalma nálam nem létezik. Ennek szellemében értékelem a Mezőkövesdet is.

- Miért nem állította csapatába NB II-es házi gólkirályát, Hamar Ádámot?

Véber György: Még a tatai edzőtáborban kialakult a legjobb kezdőcsapatom, amelyben nem volt benne. Aztán Debrecenben megsérült és az egészségügyi problémája elvitte az egész őszét.

- Hogyan alakul a kölcsönjátékosaik sorsa?

Véber György: Ha Vaskó Tamás nem megy külföldre, akkor nálunk marad, továbbá Fótyik Dominik és Balajti Ádám nyárig biztosan min-ket szolgál majd. Kiss Mátét és Linas Pilibaitist szintén marasztaljuk, ők is így gondolják, de róluk még tárgyalnunk kell a győriekkel. Esetleges keretbeli változtatásainkra egyébként januárban térünk vissza.

- Módosítanak-e célkitűzésükön?

Véber György: Benn kell maradnunk, ezen nincs mit módosítanunk! A fiúkkal együtt azon leszek, hogy ez megvalósuljon. Bizakodásom alapját az adja, hogy

egy mérkőzéssel többet játszunk majd itthon, mint idegenben, s a hazai pálya már a mi esetünkben is hazai pálya.

- Alapozás, túra, edzőmérkőzések?

Véber György: Január 8-án Mezőkövesden kezdjük az erőgyűjtést. Kétféle variáció lehetséges: vagy végig itthon készülünk fel a tavaszra, vagy a hazai pályát vegyítjük a külföldivel. Ebben az esetben – vagyis akkor, ha vezetőink előteremtik az anyagiakat – február 10-20. között Törökországban hangolunk majd a reményeink szerinti szép tavaszra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!