Sport

2013.11.12. 20:38

Aluinvent-DVTK: Fordított beszélgetésen vannak túl

"Most nyerni kell!" – jelentette ki Peresztegi Nagy Ákos vezetőedző.

"Most nyerni kell!" – jelentette ki Peresztegi Nagy Ákos vezetőedző.A női kosárlabda Európa Kupában, az E-csoport 2. fordulójában szerdán 18.30-tól az Aluinvent-DVTK idei első hazai meccsét játssza. A miskolci városi sportcsarnokban a belga Lotto Young Cats csapata lesz a piros-fehérek ellenfele.

Hogy mennyire lesz ismeretlen a Diósgyőr számára a belga csapat, elsőként erről kérdeztük Peresztegi Nagy Ákost, az Aluinvent-DVTK vezetőedzőjét.

– Sikerült beszereznünk, megnéznünk, kielemeznünk a Lotto Young Cats múlt heti, a német Wasserburg elleni Európa Kupa meccsét, szóval van némi ismeret anyagunk, és ugye vannak a nyárról emlékeink a csapat néhány tagjáról, a belga kosárlabdáról, hiszen itt voltak Miskolcon, az U18-as Európa-bajnokságon, úgyhogy azért valamennyire képben vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mik a stílusjegyeik, hogy gyors tempójú, rohanós, sok egy-egyre épülő kosárlabdát játszanak – mondta a diósgyőri szakvezető, aki gyorsan hozzátette: – De nekünk most nyerni kell! És túl azon, hogy győzni akarunk, azon is dolgoznunk kell, hogy a játékunk minősége javuljon, az önbizalmunkat visszanyerjük. Mindez nagyon fontos lesz ezen a meccsen.

A múlt hétről (is)

Peresztegi Nagy Ákos, a múlt heti két mérkőzésről is szót ejtett.

– A múlt hetünk nem sikerült, bár a forgatókönyv hasonló volt mind a két alkalommal, a Landes elleni EK mérkőzésen, és a Pécs elleni csatában is: az első két negyedben partiban voltunk, de aztán a harmadikban megroppantottak minket, és ezt követően már nem tudtunk javítani – mondta a DVTK vezetőedzője, majd azt is elárulta, hogy téma volt az öltözőben ez a két összecsapás. – Most fordítva ültünk le beszélgetni a játékosokkal, nem én mondtam el nekik, hogy mit miért, és hogy kellene, ezt ugyanis már sokszor megtettem, hanem a játékosokat beszéltettem. Szerintem hasznos volt, hogy csapat minden tagja egyesével elmondhatta és el is mondta mindenki előtt, hogy miként látja a jelen helyeztet. Elég sok dolog a felszínre került, úgyhogy szerintem ebből fogunk tudni építkezni. Hogy mást ne mondjak: egyikük például azt vetette fel, hogy az nem lehet, hogy elfelejtettek volna kosárlabdázni, hogy szeptemberben jobban játszottak, mint most. Úgy vélem tisztulnak a fejekben a dolgok, és így vagy úgy, de biztos, hogy lesz változás az előző meccsekhez képest.


Az EK E-csoport állása

  • Basket Landes 1 1 - 90-71 2
  • TSV 1880 Wasserburg 1 1 - 79-73 2
  • Lotto Young Cats 1 - 1 73-79 1
  • Aluinvent-DVTK 1 - 1 71-90 1

  • A szerdai program:

  • 18.30: Aluinvent-DVTK – Lotto Young Cats,
  • 19.30: TSV 1880 Wasserburg – Basket Landes.

  • Az ellenfélről: színtiszta belgák (flamandok) és válogatottak

    A Diósgyőr mostani ellenfelét, a Lotto Young Cats csapatát hiába keresné bárki is a belga bajnokságban, ilyen nevű együttest nem találna. Ez ugyanis egy olyan alakulat, amellyel a holland ajkú, flamand népcsoport képviselteti magát az európai kupaporondon, mégpedig oly módon, hogy több flamand együttes ad játékost ebben a kvázi ,,flamand válogatottba" (érdekesség, hogy egy másik belga csapattal a francia nyelvterület vallonjai, Wallonia Basket néven szintén Európa Kupáznak, a G-jelű egységben éppen a magyar PINKK Pécsi 424 vendégeként lépnek pályára ma). A Lotto Young Cats tehát az Európai Unió egy uniós gárdája, amely az előrejelzések szerint három belga klub, kizárólag belga állampolgárságú játékosaival áll majd fel. Közülük a belga bajnokságban jelenleg 5 győzelemmel és 2 vereséggel a negyedik helyen álló Sint-Katelijne-Waver együttese adja a legtöbb játékost, szám szerint – a 12-es keretből – kilencet. Ezen kívül a Crack Blue Cats Ieper a belga U18-as válogatott Eva Devliegherrel képviselteti magát a közös csapatban, míg a belga bajnokság 5. helyén tanyázó BBC Kangoeroes Boom két felnőtt válogatott kosarassal, a 24 éves Rosseel Jasminával és a 27 esztendős Sofie Hendrickx-szel. További érdekesség a Lotto Young Cats-szel kapcsolatban, hogy a Waver 9 fős különítményében csak két olyan játékos van, akik 20 év felettiek, és mindketten, – a 25 esztendős Sara Leemans és a 23 éves Anne-Sophie Strubbe – felnőtt válogatottak. Vagyis a Lottó csak négy húsz év feletti játékossal érkezik, akik mind felnőtt válogatottak, a többiek tizenévesek, ám mindannyian belga korosztályos utánpótlás válogatottak.


    Legutóbb

    A legutóbbi hazai Európa Kupa meccsét nyolc éve, 2005. december 8-án játszotta még DKSK néven a diósgyőri női kosárlabdacsapat. Akkor a 16 közé jutásért megrendezett párharc első mérkőzésén az orosz Nadezda Orenburgot fogadták és győzték le 79-70-re a piros-fehérek.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!