Sport

2013.05.22. 14:12

Pénteken és szombaton újra Nagy Sportágválasztó

Budapest, 2013. május 22., szerda (MTI) - Több mint 90 téli és nyári sportágat próbálhatnak ki az érdeklődők pénteken és szombaton a már 12. alkalommal sorra kerülő Budapesti Nagy Sportágválasztón.

Budapest, 2013. május 22., szerda (MTI) - Több mint 90 téli és nyári sportágat próbálhatnak ki az érdeklődők pénteken és szombaton a már 12. alkalommal sorra kerülő Budapesti Nagy Sportágválasztón.

"A köznevelési politikánk két alappillére a sport és a zene, és ezeket a területeket elhanyagolták az utóbbi időszakban - mondta az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára. - A hétvégi rendezvény sportágakat mutat be, így a gyerekek a rászokhatnak a mozgásra, a sport révén edződhet az akaratuk."

Az államtitkár szólt arról is, hogy a Nagy Sportágválasztó kísérőeseménye, a Nagy Hangszerválasztó kisebb hagyományú ugyan, de a zene ugyanolyan fontos, mint a sport, hiszen utóbbi a testet, előbbi a lelket nemesíti. Elmondása szerint kutatások bizonyítják, hogy az intenzív sportolás és zenélés stimulálja az agyat, ezáltal jobb teljesítményre lesznek képesek a gyerekek.

Haáz Andrea, az Új Európa Alapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy 2005 óta működik a MOL Tehetségtámogató program, melynek köszönhetően eddig több mint 3000 fiatal nyert már a pályázatokon. A tehetségtámogató program sportpályázatának eredményhirdetését szombaton tartják, a 2013-as évi nyerteseknek az okleveleket Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, a program korábbi támogatottja adja át.

Koós-Lukács Tímea, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy a rendezvényt Simicskó István, az Emmi sportért és ifjúságért felelős államtitkára, az esemény egyik fővédnöke nyitja meg, és ígérete szerint több sportágat kipróbál majd.

Több újdonság is lesz: bár májusi rendezvénytől van szó, megjelennek a téli sportágak, például a jégkorong, a korcsolyázás, a sí vagy a versenybob. Az érdeklődök sportantropometriai mérésen eshetnek át, ezzel meg lehet határozni, hogy az adott gyermekhez genetikailag és testalkata alapján milyen mozgásforma illik.

A X. kerületi, Maglódi úton található Merkapt Sportközpontban a belépés mindkét napon ingyenes. Az eseményen külön parasportsziget várja a fogyatékkal élőket.

A fővároson kívül még Dunaújvárosban és Kaposváron (május 24-25.), valamint Szekszárdon (május 31.-június 1.) lesz hasonló rendezvény.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!