Sport

2013.05.14. 14:44

Aján Tamás öt riválissal küzd meg az IWF-elnöki székért

Budapest, 2013, május 14., kedd (MTI) - A jövő hét elején tartja Moszkvában választó kongresszusát a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF), amelynek magyar elnöke, Aján Tamás öt riválissal küzd meg a tisztségért.

Budapest, 2013, május 14., kedd (MTI) - A jövő hét elején tartja Moszkvában választó kongresszusát a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF), amelynek magyar elnöke, Aján Tamás öt riválissal küzd meg a tisztségért.

Aján Tamás, aki 2000 óta irányítja elnökként az IWF-et, a keddi budapesti sajtótájékoztatón megerősítette, hogy harcba indul újraválasztásáért. Elmondta, hogy ellenfelei között van a románok olimpiai bajnoka, Nicu Vlad, egy másik, egykor román színekben szerepelt, de húsz éve már az Egyesült Államokban élő ex-emelő, Dragomir Cioroslan, aztán az európai szövetség olasz elnöke, Antonio Urso, az IWF kínai főtitkára, Ma Ven-kuang és egy bolgár jelölt, Mladen Mutaftcsijszki is. Az MTI esélyeket firtató kérdésére a magyar sportdiplomata azt válaszolta, hogy ha az Urso-Cioroslan kettős elnök-főtitkár jelöltként összeáll, párban nagyon erősek lehetnek.

"Izgalmas lesz, nem lehet látni a kimenetelt" - tette hozzá. A maga mellett szóló érvek között említette, hogy a súlyemelés igen sikeres és elismert sportág. Ezt legutóbb a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, a belga Jacques Rogge a londoni olimpia után írt köszönő levelében erősítette meg, a NOB végrehajtó bizottsága pedig a 25, kötelezően az ötkarikás programban tartandó sportág közé sorolta a súlyemelést.

Aján Tamás kitért rá - hangoztatva: ezt a különböző nemzetközi sportszövetségek tavaly nyári olimpiát követő tisztújításai is sajnálatosan igazolták -, hogy soha korábban nem szólt bele ennyire a választásokba "a politika, a pénz, az intrika", mint manapság.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség 1905-ben alakult, a svájci Lausanne-ban van bejegyezve, de az IWF titkársága 1976 óta folyamatosan a magyar fővárosban működik. Az IWF-nek jelenleg 188 tagországa van.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!