Sport

2013.04.03. 12:04

Salakmotor: kettő biztos, de lehet négy is

Miskolc - A hónap végén salakmotor versenyt rendeznének Miskolcon, a Népkertben.

Miskolc - A hónap végén salakmotor versenyt rendeznének Miskolcon, a Népkertben.Még tavaly két nemzetközi verseny rendezési jogát kapta meg a Miskolc Speedway salakmotor klub, a világ-, illetve az európai szövetségtől. Ezek szerint április 27-én páros Európa-bajnoki középdöntőnek adhat otthont Miskolc, május 20-án pedig csapat világbajnoki selejtezőt rendeznek a borsodi megyeszékhelyen.

Új otthonra

Tavaly ugyan felvetődött, hogy a miskolci önkormányzat gardírozásában új otthonra lelhetnének a salakmotorosok, de egy esetleges új pálya építéséről az elmúlt hónapokban nem kaptunk híreket, így elsőként azt kérdeztük Jacsó Tibortól, a Miskolc Speedway vezetőjétől, hogy lesz-e a népkerti pályán verseny.

– Azon vagyunk, hogy legyen, mert máshol a városban nem tudnánk ezt megrendezni – mondta a sportvezető. – Tárgyaltunk ugyan egy új pálya lehetséges helyszíneiről, több alkalommal is, és két megoldási javaslat még életben van, de ezek bármelyikének a megvalósításából az idén aligha lesz valami, mármint olyan állapotú pálya, amelyen versenyt lehetne rendezni. Úgyhogy egyelőre kár is lenne erről több szót ejteni. A népkerti pályában, illetve annak salakmotor verseny megrendezésére alkalmas állapotába hozatalán kell gondolkodunk. És nem csak gondolkodnunk, hanem tevőlegesen részt is vennünk.

Az időjárás nem engedte

Jacsó Tibor elmondása szerint a salak ovál talajának előkészítéséhez ugyan március elején hozzá kezdtek, de a múlt hónap közepén téliesre fordult időjárás miatt ezt félbe kellett hagyniuk, és azóta sem tudták folytatni ezt a munkát.

– Fogy az idő, de még nem vagyunk elkésve, a páros Eb-ig, – ha az időjárás nem szól újra közbe, – meg fogjuk tudni csinálni a szükséges pályakarbantartást – jelentette ki Jacsó Tibor, aki arra a kérdésre, hogy a nemzetközi szövetség delegáltja mikor érkezik pálya felülvizsgálatra, a következőket válaszolta: – Érdekes, hogy csak a páros Eb után, májusban, ami nem jelenti azt, hogy elég akkora készen lennünk. Már a páros Eb-re is meg kell csinálnunk mindent. A legfontosabb a pálya talajának előkészítése mellett a palánk javítása, pontosabban cseréje. Sajnos, olyan állapotban van ez a fa szerkezet, amire több mint egymillió forintot rá kell költeni.

Arra a kérdésre, hogy megéri-e ezt két versenye megtenni, a klubvezető a következő választ adta:

– Nem két versenyben gondolkodunk, hanem elsősorban abban, – és örömmel mondom, hogy ebben a miskolci önkormányzat partnerségét is egyre erősebbnek érzem, – hogy azoknak a versenyeknek, amelyeknek a rendezési jogát elnyertük, a nemzetközi szövetség megelégedésére bonyolítsuk le, ahogy tettük ezt az elmúlt években is. Már csak azért is, mert szeretnénk jövőre is világversenyeket hozni Miskolcra. Egyébként pedig az idei két nagy nemzetközi rendezvényük mellett a magyar bajnokság egyik versenyét is szeretnénk idehozni, bár még nem ismerjük a lebonyolítási módját, valamint az ősszel szeretnénk tető alá hozni a Sziráczki-emlékversenyt. Vagyis az idén összesen négy verseny megrendezésében gondolkodunk.

ÉM-BCS

Csapatkupa széria, lengyel liga

Jacsó Tibort arról is megkérdeztük: nem tervezik-e például a tavaly kurta véget ért csapatkupa szériához hasonló versenysorozat elindítását, vagy miskolci csapat indítását a lengyel ligában?

– Csapatkupa széria biztosan nem lesz a közeljövőben, ezt a mostani évet az erőgyűjtésre, a bázis megteremtésére kívánjuk fordítani, és ha lesz rendes pályánk, akkor nem elképzelhetetlen, hogy a már a jövő esztendőben részt veszünk a lengyel ligában. Hozzáteszem, minden év előtt van megkeresés a lengyel szövetség részéről azzal kapcsolatban, hogy esetleg indulunk-e, vagyis szívesen látnának bennünket, és örömmel mondom, hogy a miskolci városvezetés részéről is egyre többen ismerik fel, hogy ez a fajta lengyelországi szereplésünk jó reklámhordozója lehetne a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!